today-is-a-good-day
14.7 C
Athens

Ανακύκλωση φθαρμένων “υλικών” και εσωτερικές συγκρούσεις προκαλούν οι αποφάσεις του Α.Τσίπρα

«Σκληρό» ροκ και «τυφλή» γραμμή σύγκρουσης στην κοινωνία και στη Βουλή έναντι της κυβέρνησης σηματοδοτούν οι αλλαγές στην ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, που ανακοίνωσε στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας, ο Αλέξης Τσίπρας σε μια ύστατη προσπάθεια, να «ξεκολλήσει» το κόμμα του από το 20%, ένα ποσοστό που «σημαδεύει» την Αξιωματική Αντιπολίτευση ως μικρό πολιτικό φορέα.

Toυ Κώστα Πασίση

Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ έκανε μια ξεκάθαρη πολιτική επιλογή ευθείας σύγκρουσης με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ακυρώνοντας επι της ουσίας τον μετασχηματισμό του κόμματος του σε σοσιαλδημοκρατικό, μέσω της Προοδευτικής Συμμαχίας που είναι η υποτιθέμενη  «γέφυρα» για το κέντρο και την κεντροαριστερά.

Το στίγμα των αλλαγών του είναι η στείρα αντιπολίτευση με την κυβέρνηση και όχι η ανανέωση που θα δημιουργούσε δυναμική αλλαγής σελίδας.

Τα ονόματα των «σκληρών» του ΣΥΡΙΖΑ, Τζανακόπουλου και Σκουρλέτη «εγγυώνται» ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα παραμείνει «μπετόν αρμέ»  στα γνωστά «καλούπια» του.

Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος που επελέγη ως διάδοχος του Πάνου Σκουρλέτη είναι καθαρά «συγκρουσιακός» χαρακτήρας και αυτό φάνηκε από τη στάση του στην Προανακριτική Επιτροπή για τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο όπου έψαχνε ευκαιρία για να δυναμιτίσει το κλίμα και να κωλυσιεργήσει τη διαδικασία.

Ο πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος είναι άτομο της απολύτου εμπιστοσύνης του Αλέξη Τσίπρα ο οποίος τώρα φιλοδοξεί να ελέγξει πλήρως το κόμμα, ενόψει του Συνέδριου που πήρε αναβολή για το δεύτερο εξάμηνο του 2021, με πρόσχημα την πανδημία του κορωνοιού.

Στόχος του αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ είναι να δημιουργήσει ένα νέο κόμμα «κομμένο» και «ραμμένο» στα μέτρα του.

Πρώτη αποστολή προφανώς του νέου γραμματέα  θα είναι η «απονεύρωση» των επικίνδυνων αριστερών εσωκομματικών τάσεων οι οποίες θέλουν να επιβάλλουν τη δική τους ατζέντα…

Ο Πάνος Σκουρλέτης δεν «χάθηκε» από το πολιτικό σκηνικό, αν και χρεώθηκε ένα μεγάλο κομμάτι της τριπλής εκλογικής ήττας του ΣΥΡΙΖΑ, τον περασμένο χρόνο.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο πρώην γραμματέας το τελευταίο διάστημα κατόρθωσε να προσεταιριστεί την ισχυρή «Κίνηση των 53» του Ευκλείδη Τσακαλώτου και να παραμείνει ενεργός παίχτης, στο εσωκομματικό παιχνίδι. Την ίδια στιγμή ο Αλέξης Τσίπρας απέφυγε να διαταράξει τις ισορροπίες για ευνόητους λόγους.

Ο κ. Σκουρλέτης προτάθηκε για γραμματέας της Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ. Η επιλογή του είναι αποκαλυπτική για το ύφος και το αντιπολιτευτικό στίγμα του ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή. Ο πρώην υπουργός ανήκει στη κατηγορία των σκληροπυρηνικών αριστερών.

Το στέλεχος, όμως, που θα αντικαταστήσει τον Αλέξη Χαρίτση στη νευραλγική θέση του εκπροσώπου τύπου του κόμματος δεν ανακοινώθηκε, παρότι ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε από τον Νάσο Ηλιόπουλο να αναλάβει τα συγκεκριμένα καθήκοντα.

Ο Νάσος Ηλιόπουλος πρόσωπο της νέας γενιάς του ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζεται να έχει ενστάσεις και επιθυμεί να παραμείνει στη θέση του στο Δήμο Αθηναίων.

Ο νέος εκπρόσωπος τύπου θα συμπληρώσει την «τριανδρία» στην ηγετική ομάδα και κατ ορισμένους, μπορεί να είναι και το νούμερο δυο στο ΣΥΡΙΖΑ καθώς όποιος επιλεγεί θα είναι σε συνεχή επαφή με τον αρχηγό του κόμματος.

Στο σχήμα των «τομεαρχών» θα παραμείνει και ο πρώην υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς ο οποίος πριν από δυο μήνες βρέθηκε στο μάτι του κυκλώνα, καθώς το όνομα του ενεπλάκη σε δύσοσμες υποθέσεις. Η μη απομάκρυνση του, όμως, δείχνει ότι  συνεχίζει να απολαμβάνει την εμπιστοσύνη του Αλέξη Τσίπρα, γεγονός που δημιουργει ερωτηματικά για το τι ακριβώς «ενώνει» τους δυο άνδρες.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ