today-is-a-good-day
22.1 C
Athens

Reuters: Η Ελλάδα άντλησε σήμερα 2,5 δισ. ευρώ με ιστορικά χαμηλό κόστος

Η Ελλάδα άντλησε σήμερα 2,5 δισ. ευρώ με ιστορικά χαμηλό κόστος, με την επανέκδοση ενός 10ετούς ομολόγου που προσέλκυσε ισχυρή ζήτηση, αναφέρει δημοσίευμα του Reuters. Η τελική τιμολόγηση του ομολόγου οδήγησε σε μία απόδοση 1,21% -1,23%, που είναι η χαμηλότερη που έχει υπάρξει ποτέ για τη χώρα σε οποιαδήποτε έκδοση ομολόγου, αναφέρει το δημοσίευμα, παραπέμποντας σε δήλωση αξιωματούχου του υπουργείου Οικονομικών, ενώ προσθέτει ότι η ζήτηση των επενδυτών υπερέβη τα 18 δισ. ευρώ.

Η Ελλάδα, προσθέτει το Reuters, εξέδωσε ένα 10ετές ομόλογο τον Ιούνιο, αντλώντας τότε 3 δισ. ευρώ με μία απόδοση 1,57%, εκμεταλλευόμενη τις ιστορικά χαμηλές αποδόσεις. «Ενισχύσαμε τη ρευστότητα του 10ετούς ομολόγου που εκδόθηκε τον Ιούνιο για να έχουμε έναν τίτλο μεγέθους αναφοράς με όρους Ευρωζώνης και για να είναι αυτός πιο ελκυστικός για τους επενδυτές», πρόσθεσε ο αξιωματούχος.

Το δημοσίευμα σημειώνει ότι οι αποδόσεις των ελληνικών τίτλων έχουν υποχωρήσει σε χαμηλά επίπεδα – ρεκόρ τους τελευταίους μήνες, λόγω των αγορών τους από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Σημειώνει, επίσης, ότι η Ελλάδα, που επέστρεψε στις διεθνείς αγορές ομολόγων το 2017, έχει ένα «μαξιλάρι» 34 δισ. ευρώ από πόρους του ESM που δεν έχει χρησιμοποιήσει και από τη ρευστότητα που πήρε από τις αγορές, έχοντας αντλήσει φέτος 7,5 δισ. ευρώ με εκδόσεις ομολόγων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ