today-is-a-good-day
23.5 C
Athens

Η κυβερνητική προετοιμασία για τη διαχείριση της ελληνοτουρκικής κρίσης

«Θερμό» επεισόδιο,  ατύχημα ή πόλεμος νεύρων στο Αιγαίο και ότι προκύψει… Το Μαξίμου, πάντως, αποφεύγει να γίνει …Πυθία. Απαντά στις τουρκικές προκλήσεις με θωράκιση των χερσαίων και θαλάσσιων συνόρων της χώρας και περιμένει την λάθος κίνηση Ερντογάν, που θα «κλειδώσει» τις ευρωπαικές κυρώσεις.

Του Κώστα Πασίση

Μέχρι τη σύνοδο κορυφής της Ε.Ε στις 24 και 25 Σεπτεμβρίου όπου η Τουρκία θα βρεθεί στο …εδώλιο της Ευρώπης, τα πάντα μπορεί να συμβούν, όπως χαρακτηριστικά επισημαίνεται.

Πολιτική και στρατιωτική ηγεσία συμφωνούν στη διαπίστωση ότι κάθε μέρα που περνά το «θερμόμετρο» ανεβαίνει λίγο παραπάνω. Αλλά παραμένουν σταθερή στη στρατηγική που έχουν χαράξει από την αρχή αυτής της ιδιότυπης κρίσης, ότι η χώρα πρέπει να παραμείνει ψύχραιμη, δεν εκβιάζεται και ότι δεν προτίθεται να υποχωρήσει  ούτε σπιθαμή από τις κόκκινες γραμμές της.

Ο υπουργός Επικρατείας πάντως χθες Γιώργος Γεραπετρίτης υπέκυψε στον …πειρασμό και προέβλεψε ότι τελικά η Άγκυρα θα το σκεφτεί πολύ να κάνει το απονενοημένο βήμα, παρά τις άναρθρες και ανούσιες  πολεμοχαρείς κραυγές της  για …ισοπέδωση της Ελλάδας από τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις.

Στο ίδιο μήκος κινούνται και άλλα κυβερνητικά στελέχη, όπως η Ντόρα Μπακογιάννη που εύχεται να πρυτανεύσει η λογική στην Άγκυρα, δείχνοντας εμμέσως πλην σαφώς ότι στο παρασκήνιο ξεδιπλώνονται  διπλωματικές πρωτοβουλίες για αποκλιμάκωση της έντασης, παρότι μέχρι στιγμής όλες οι προσπάθειες  έχουν πέσει στο κενό, εκ του αποτελέσματος…

Η Ελλάδα έχει φρεγάτες και όχι …σφενδόνες

Όσοι συμφωνούν με την άποψη ότι στο τέλος θα υπερισχύσει η λογική υποστηρίζουν ότι ο Ερντογάν δεν θα πατήσει τη …σκανδάλη για δυο σοβαρούς λόγους.

Πρώτον. Γιατί γνωρίζει ότι η κατάσταση της τουρκικής οικονομίας δεν αντέχει ούτε πόλεμο με …νεροπίστολα. Η τουρκική λίρα βρίσκεται ελεύθερη πτώση, ενώ ο πληθωρισμός καλπάζει, με δραματικές συνέπειες για τα εισοδήματα των Τούρκων πολιτών.

Η καταρρέουσα οικονομία έχει μεγάλες επιπτώσεις και στη δημοφιλία του αμετροεπή Ερτογάν. Επιπλέον, αν η Τουρκία προβεί  σε μια άμεση πρόκληση σε βάρος της Ελλάδος, οι ευρωπαϊκές κυρώσεις θα γίνουν …μονόδρομος

Σε αυτά αν προσθέσει κανείς  τις ανασφάλειες και τις φοβίες του Ερντογάν για ανατροπή του από τους συμπατριώτες του ή από …ξένες δυνάμεις, μπορεί να ερμηνεύσει κάποιος με σχετική ασφάλεια τη ρητορική του και ενδεχομένως και τις κινήσεις του.

Να σημειώσουμε ότι ο Τούρκος Πρόεδρος έκανε στροφή 180 μοιρών και άλλαξε εντελώς πρόσωπο μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα, το 2016.

Δεύτερον. Επειδή, ο «Σουλτάνος» γνωρίζει ότι η Ελλάδα είναι μια καλά οχυρωμένη χώρα, με ετοιμοπόλεμο στρατό και σύγχρονα οπλικά συστήματα που μπορούν οχι μόνο να υπερασπιστούν αποτελεσματικά τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας, αλλά να επιφέρουν και βαριά ανεπανόρθωτα πλήγματα στην καρδιά της Τουρκίας.

Να επισημάνουμε ότι στον Έβρο, με τις ορδές των μεταναστών που μεταφέρθηκαν στην περιοχή, η Τουρκία έκανε μια πρόβα …πολέμου με την Ελλάδα και υπέστη δεινή ήττα.

Στην προκειμένη περίπτωση η Ελλάδα  έδειξε ότι δεν είναι ξέφραγο αμπέλι, ούτε έχει σχέση με τους Κούρδους αντάρτες στη Βόρεια Συρία που είχαν …σφενδόνες προς αντιμετώπιση  των τουρκικών αρμάτων.

Τις τελευταίες κινήσεις Ερντογαν προσπάθησε να αποκωδικοποιήσει και ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πάντειο πανεπιστήμιο και βουλευτής της ΝΔ Αγγελος Συρίγος ο οποίος επεσήμανε ότι ο Τούρκος πρόεδρος δεν θα σταματήσει αν δεν …ισοφαρίσει την Ελληνο-αιγυπτιακη Συμφωνία, που ακυρώνει το τουρκολιβυκό μνημόνιο εν τοις πράγμασι.

Χθες, όμως αίσθηση προκάλεσε ένα δημοσίευμα της έγκυρης γερμανικής εφημερίδας Die Welt, σύμφωνα με το ο οποίο ο Ερντογάν  έδωσε εντολή να «βυθιστεί ελληνικό πλοίο ή να καταρριφθεί μαχητικό»!

Στα «σκαριά» νέα αμυντική συνεργασία Ελλάδας-Γαλλίας

Σε διπλωματικό επίπεδο κομβικής σημασίας θεωρείται και η βέβαιη συμμετοχή του Κυριάκου Μητσοτάκη στην  σύνοδο  των χωρών του Νότου η οποία και θα πραγματοποιηθεί στις 10 Σεπτεμβρίου στην Κορσική.

Δεν αποκλείεται μάλιστα στο περιθώριο της Συνόδου, που συγκαλεί ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν να υπογραφεί και νέα συμφωνία αμυντικής συνεργασίας ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Γαλλία.

Επίσης ο Νίκος Δένδιας μεταβαίνει την Παρασκευή στην Νέα Υόρκη, όπου θα έχει συνάντηση με τον γγ του ΟΗΕ Αντόνιο  Γκουτέρες, ενώ αναμένεται και η επίσημη κατάθεση από την Ελληνική μόνιμη αντιπροσωπεία της Ελληνοαιγυπτιακής Συμφωνίας για τις ΑΟΖ.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ