today-is-a-good-day
17.6 C
Athens

Ανοιξε το βιβλίο προσφορών για το 10ετές ομόλογο

Ανοιξε το βιβλίο προσφορών για την επανέκδοση του 10ετούς ομολόγου, με στόχο την ενίσχυση των ταμειακών διαθεσίμων τα οποία «χρηματοδοτούν» ουσιαστικά τα δημοσιονομικά μέτρα στήριξης της οικονομίας που έχει «επιβάλει» η πανδημία.

Το αρχικό επιτόκιο διαμορφώνεται στο 1,32% περίπου (mid swap + 150 μονάδες βάσης) με τους αναλυτές να εκτιμούν πως το τελικό επιτόκιο θα μπορούσε να διαμορφωθεί κοντά στο 1,20%. Το ποσό που θα αντληθεί θα εξαρτηθεί από τις προσφορές, με εκτιμήσεις ωστόσο της αγοράς να το τοποθετούν κοντά στο 1,5 δισ. ευρώ.

Οι έξι διεθνείς τράπεζες Barclays, Citi, IMI-Intesa Sanpaolo, Morgan Stanley, Nomura και Société Générale έχουν αναλάβει να «τρέξουν» τις διαδικασίες του re-opening του 10ετούς τίτλου, ο οποίος είχε εκδοθεί τον περασμένο Ιούνιο με απόδοση 1,568% και κουπόνι 1,5%. Σημειώνεται πως οι ανάδοχοι δεν είναι ίδιοι με αυτούς του Ιουνίου, όπου ήταν οι Goldman Sachs, BNP Paribas, BofA Securities, Deutsche Bank, HSBC και JP Morgan.

Η επιλογή της συγκεκριμένης χρονικής στιγμής για αυτήν την κίνηση κρίνεται σημαντική από τους αναλυτές, καθώς η Ελλάδα βγαίνει πριν από τον… συνωστισμό που αναμένεται να δημιουργηθεί από πλευράς εκδοτικής δραστηριότητας των χωρών της Ευρωζώνης το δίμηνο Σεπτεμβρίου – Οκτωβρίου, και παράλληλα η έξοδος επιχειρείται πριν από τις ανακοινώσεις των στοιχείων για το ΑΕΠ β΄ τριμήνου αύριο Πέμπτη, τα οποία μπορεί να προκαλέσουν μεταβλητότητα και πιέσεις στην αγορά.

Σημειώνεται πως τα ταμειακά διαθέσιμα διαμορφώνονται στα 34,7 δισ. ευρώ ενώ έχει υπολογιστεί πως για τα μέτρα στήριξης της οικονομίας λόγω της πανδημίας θα χρειαστούν άλλα 4 δισ. ευρώ περίπου έως το τέλος του έτους (μετά τα 14 δισ. ευρώ που έχουν ήδη δαπανηθεί), τα οποία και αναμένεται να καλυφθούν από εκδόσεις κρατικών τίτλων καθώς και από τους πόρους της Ε.Ε. Στόχος είναι τα ταμειακά διαθέσιμα να διατηρηθούν κοντά στα 30 δισ. ευρώ έως το τέλος του χρόνου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ