today-is-a-good-day
14.8 C
Athens

Μεγάλες μεταρρυθμίσεις εν μέσω πανδημίας – Oι επόμενες πρωτοβουλίες του πρωθυπουργού

Μεγάλες μεταρρυθμίσεις με ευρωπαϊκό και συνάμα κοινωνικό πρόσημο ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός στο Υπουργικό Συμβούλιο, μέσω τηλεδιάσκεψης, στήνοντας σε μια δύσκολη περίοδο, νέες «γέφυρες» εμπιστοσύνης, με οικονομικά ασθενέστερες και ευπαθείς ομάδες πολιτών.

Του Κώστα Πασίση

Η «δεύτερη ευκαιρία» σε όσους χρωστούν στο Δημόσιο, στα ταμεία στις τράπεζες» και το υπο κατάρτιση νομοσχέδιο για τις βαθιές αλλαγές στο Κράτος, είναι μεταρρυθμίσεις που δεν …τρομάζουν  τον κόσμο, όπως γινόταν μέχρι πρόσφατα στο άκουσμα και μόνο της προαναφερόμενης λέξης (μεταρρυθμίσεις) και φέρουν τη σφραγίδα του δήθεν νεοφιλελεύθερου Κυριάκου Μητσοτάκη, κατά την προσφιλή ρητορική του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Πρωθυπουργός στο Υπουργικό Συμβούλιο ανακοίνωσε τον οδικό χάρτη για το πως από την 1η  Ιανουαρίου 2021 οι  πραγματικά ευάλωτοι πολίτες και νοικοκυριά  θα ρυθμίζουν ευνοϊκά τα χρέη τους και θα σώζουν την πρώτη κατοικία τους.

Ουσιαστικά πρόκειται για ένα νομοσχέδιο το οποίο αναμένεται να διαχειριστεί αποτελεσματικά «πληγές» δεκαετιών που το τελευταίο διάστημα είχαν κακοφορμίσει και απειλούσαν την κοινωνική συνοχή.

Η ίδια λογική διαπνέει και το νομοσχέδιο για το νέο σύγχρονο Δημόσιο  καθώς εισάγει καινοτόμες διατάξεις σε όλα τα επίπεδα.

Κομβικής σημασίας είναι οι διατάξεις του για  τον εκσυγχρονισμό του ΑΣΕΠ, όπως ένας Διαγωνισμός ετησίως για το σύνολο των προσλήψεων στο Δημόσιο, «θεραπεύοντας» με αυτό τον τρόπο χρόνιες παθογένειες στο Κράτος.

Επίσης με τις νέες ρυθμίσεις κλείνουν «ερμητικά» και οι τις τελευταίες «κερκόπορτες» για προσλήψεις από το …παράθυρο, άλλη μια μοναδική πατέντα του ελληνικού πολιτικού συστήματος.

Η «δεύτερη ευκαιρία» για τους οφειλέτες, φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις,  πάντως, δεν αποτελεί δικό μας εφεύρημα, ούτε ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακάλυψε τον …τροχό.

Η συγκεκριμένη ευνοϊκή ρύθμιση, με παραλλαγές,  ισχύει εδώ και χρόνια σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γαλλία, η Ιταλία, το Βέλγιο, η Μάλτα, η Σλοβενία κ.α και ο «θεσμός» όπως επισημαίνεται έχει αφήσει θετικό αποτύπωμα.

Η «ωρολογιακή βόμβα, οι δυσκολίες και το παρασκήνιο.

Ο νέος πτωχευτικός κώδικας στην Ελλάδα δεν έπεσε ως μάννα εξ ουρανού, αλλά έχει παρασκήνιο και πολύ προεργασία από την κυβέρνηση Μητσοτάκη η οποία φαίνεται ότι απενεργοποίησε την «ωρολογιακή βόμβα» των πλειστηριασμών της πρώτης κατοικίας και των «κόκκινων» δανείων στο κατάλληλο ταϊμινγκ…

Το οικονομικό επιτελείο είχε αρχίσει να  επεξεργάζεται το συγκεκριμένο θέμα από τον περασμένο Χειμώνα καθώς υπήρχε έκδηλη ανησυχία για τις κοινωνικές αντιδράσεις, σε περίπτωση μαζικών πλειστηριασμών.

Ήδη τα πρώτα «καμπανάκια» είχαν κτυπήσει με ηχηρό τρόπο, επί ΣΥΡΙΖΑ, όταν καθημερινά για μεγάλο χρονικό διάστημα, σημειώνονταν βίαια επεισόδια, έξω από συμβολαιογραφεία.

Αρχικά, η πολιτική και οικονομική συγκυρία δεν ήταν ευνοϊκή για …ριζοσπαστικές λύσεις. Η χώρα προσπαθούσε να ανακτήσει την αξιοπιστία της, οι θεσμοί «πίεζαν» για άμεσες και σκληρές λύσεις και ο νέος Πρωθυπουργός ήθελε να κερδίσει χρόνο.

Το πλήρωμα του χρόνου όμως ήλθε. Η νέα κυβέρνηση  πέτυχε το στόχο της, με τη δυναμική που εμφάνισε η ελληνική οικονομία τους πρώτους μήνες αλλά και λόγω κορωνοϊου, που οδήγησε την Ευρώπη σε αναγκαστική χαλάρωση των δημοσιονομικών προγραμμάτων της.

Στο Υπουργικό Συμβούλιο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε για «ξεκάθαρα πολιτική επιλογή».

Ο Πρωθυπουργός στάθμισε τα νέα δεδομένα σε ευρωπαϊκό επίπεδο και έκανε την …υπέρβαση, που απαιτούσε η οικονομική πραγματικότητα και το συμφέρον της χώρας.

Να σημειώσουμε ότι  τα κόκκινα δάνεια ήταν από τα πλέον ακανθώδη ζητήματα όλων των τελευταίων αξιολογήσεων των μνημονιακών υποχρεώσεων της χώρας και η απόσταση από τους δανειστές ήταν …χαοτική.

Επιπλέον, ένας βασικός παράγοντας που έπαιξε ρόλο στην αναμόρφωση του πτωχευτικού κώδικα προς τη συγκεκριμένη κατεύθυνση ήταν και το γεγονός ότι οι περισσότεροι εκ των ξένων εν δυνάμει επενδυτών στην Ελλάδα έθεταν στις συζητήσεις τους με τους κυβερνητικούς αξιωματούχους και το ζήτημα της διαχείρισης των κόκκινων δανείων και τις πιθανές κοινωνικές αντιδράσεις, ως απόρροια της εφαρμογής αναγκαστικών μέτρων.

Η «δεύτερη ευκαιρία», πάντως, έχει και κάποιες άκρως  …δυσάρεστες παρενέργειες, που αφορούν, όμως,  μόνο τους λεγόμενους «στρατηγικούς κακοπληρωτές».

Με τη θέσπιση της κατάργησης  του απορρήτου για κάθε περιουσιακό στοιχείο των ενδιαφερομένων, ώστε να γίνονται οι αναγκαίες διασταυρώσεις, όπως προβλέπεται στο νομοσχέδιο,  το πάρτι τους με όλα «κερασμένα» από το Νόμο Κατσέλη τελειώνει…

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ