Κ.Χατζηδάκης: Ευρωπαϊκή δράση για την προστασία των ακτών και των θαλασσών

123

Σε συνέχεια των πρωτοβουλιών και δράσεων για την προστασία του θαλάσσιου πλούτου της χώρας, το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας στηρίζει την ευρωπαϊκή εκστρατεία ευαισθητοποίησης των πολιτών, #EUBeachCleanUp.

Τι είναι όμως αυτή η εκστρατεία;

Με τη φράση «Μαζί, μπορούμε να μετατρέψουμε μια σταγόνα στον ωκεανό σε ένα κύμα αλλαγής» η εκστρατεία #EUBeachCleanUp μας προτρέπει από το σπίτι μας, με απλές κινήσεις στην καθημερινότητά μας, να συνδράμουμε στη μείωση της θαλάσσιας ρύπανσης. Στόχος η προστασία του φυσικού πλούτου και ειδικά των ακτών από τη θαλάσσια ρύπανση, καθώς το 85% των απορριμμάτων στις ευρωπαϊκές θάλασσες είναι πλαστικά και το 50% αυτών είναι Πλαστικά Μιας Χρήσης.

«Στηρίζουμε και συμμετέχουμε στην εκστρατεία #EUBeachCleanUp της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Θα θέλαμε και οι πολίτες να συμμετάσχουν εμπράκτως, υιοθετώντας στην καθημερινότητά τους αυτά που επιδιώκει η καμπάνια.

Είναι ευκαιρία τις επόμενες μέρες να δείξουμε όλοι την περιβαλλοντική μας ευαισθησία, ιδιαίτερα σε σχέση με την προστασία των θαλασσών και των ακτών μας», δήλωσε ο ΥΠΕΝ Κωστής Χατζηδάκης.

Πώς μπορούμε να συμμετάσχουμε; Με λιγότερη κατανάλωση νερού. Με λιγότερη χρήση συσκευασιών. Με διαλογή των οικιακών απορριμμάτων σε ξεχωριστά είδη.

Το ΥΠΕΝ από την πλευρά του συμμετέχει στην εκστρατεία, η οποία διέπεται από τις αρχές της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας (European Green Deal) και μεταξύ άλλων, θα διοργανώσει καθαρισμό της παραλίας στο Καβούρι.

Υπενθυμίζεται μάλιστα, ότι με στόχο τον σημαντικό περιορισμό της «πλαστικής ρύπανσης» και την προστασία των θαλασσών, των ακτών και εν γένει του φυσικού μας περιβάλλοντος, βρίσκεται ήδη σε διαβούλευση -μέχρι τις 18 Σεπτεμβρίου- σχετικό νομοσχέδιο.

Όπως υπογραμμίζει το ΥΠΕΝ, η Ελλάδα γίνεται μια από τις πρώτες χώρες που υιοθετεί, ένα χρόνο νωρίτερα από τα υπόλοιπα κράτη-μέλη, το σύνολο των μέτρων για τα Πλαστικά Μιας Χρήσης.

Μάλιστα, το υπουργείο σε συνεργασία με το Κοινωφελές Ίδρυμα Α. Κ. Λασκαρίδη, από τη φετινή άνοιξη έχει ξεκινήσει εκστρατεία ενημέρωσης, ευαισθητοποίησης και δράσεων καθαρισμού των ακτών.

Επιπλέον, μόλις εχθές παρουσιάστηκε από τον υπουργό ΠΕΝ Κωστή Χατζηδάκη και εγκρίθηκε από το υπουργικό συμβούλιο ο νέος 10ετής Οδικός Χάρτης (ΕΣΔΑ 2020-2030) για τη σύγχρονη διαχείριση των απορριμμάτων που προωθεί αρχικά την πρόληψη στη δημιουργία αποβλήτων με σκοπό την παραγωγή λιγότερων, ενώ στόχος είναι να γίνει οριστικό παρελθόν η ανεξέλεγκτη διάθεση απορριμμάτων.

Το νέο ΕΣΔΑ προβλέπει ταυτόχρονα τη χωριστή συλλογή τους με σκοπό η ανακύκλωση να καταστεί η πρώτη επιλογή για τη διαχείριση των απορριμμάτων στη χώρα.

Σύμφωνα με το ΥΠΕΝ, απαιτούνται κατάλληλες υποδομές -οι οποίες προβλέπονται στο νέο ΕΣΔΑ 2020-2030- με την κατασκευή δεκάδων σύγχρονων μονάδων επεξεργασίας απορριμμάτων, ενώ η εφαρμογή του ξεκινά με την υιοθέτηση των τεσσάρων Οδηγιών, οι οποίες -μεταξύ άλλων- αφορούν και στην υπεύθυνη διαχείριση των συσκευασιών με στόχο την επανα-χρησιμοποίηση και την ανακύκλωσή τους.

Τέλος, από το φθινόπωρο του 2019, το ΥΠΕΝ συμμετέχει στο Ευρωπαϊκό Σύμφωνο για τα Πλαστικά (European Plastics Pact), λαμβάνοντας έτσι περαιτέρω φιλόδοξα μέτρα για την προώθηση της ανακύκλωσης στις πλαστικές συσκευασίες υποστηρίζοντας στην πράξη τις αρχές της Κυκλικής Οικονομίας.

Για την ανάρτηση στο διαδίκτυο ατομικών και συλλογικών δράσεων για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να συμμετάσχουν στην εκστρατεία #EUBeachCleanUp χρησιμοποιώντας τα εξής hashtags:

#EUBeachCleanUp #ypen #SupfreeGreece #EUGreenDeal