today-is-a-good-day
20.3 C
Athens

Eπικοινωνία Χριστοδουλίδη–Μπορέλ για την τουρκική παραβατικότητα

Τηλεφωνική συνομιλία με τον Ύπατο Εκπρόσωπο της Ε.Ε. Ζοζέπ Μπορέλ είχε ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Νίκος Χριστοδουλίδης.

Η επικοινωνία πραγματοποιήθηκε σε συνέχεια των συζητήσεων και των αποφάσεων που ελήφθησαν την περασμένη Παρασκευή, στο πλαίσιο της συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών στο Βερολίνο, με φόντο τις τουρκικές ενέργειες στην Ανατολική Μεσόγειο.

Τη Δευτέρα ο κ. Μπορέλ είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια, αλλά και με τον Τούρκο ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Παράλληλα, εκπρόσωπος της Κομισιόν ζήτησε από την Άγκυρα την εξεύρεση μιας ειρηνικής λύσης στην Ανατολική Μεσόγειο, σημειώνοντας πως οι ενέργειες της Τουρκίας προκαλούν ανησυχία σε ολόκληρη την Ε.Ε.

Ωστόσο, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επέμεινε στην ακραία ρητορική του τελευταίου διαστήματος.

Στο μεταξύ, ο σταθμός της Υδρογραφικής Υπηρεσίας του Πολεμικού Ναυτικού Ηρακλείου Κρήτης εξέδωσε αντι-NAVTEX με αφορμή την νέα παράνομη NAVTEX που εξέδωσε χθες Δευτέρα η Τουρκία για το ερευνητικό πλοίο «Ορούτς Ρέις».

Υπενθυμίζεται πως νωρίτερα το βράδυ της Δευτέρας η Τουρκία εξέδωσε νέα NAVTEX για το ερευνητικό σκάφος «Ορούτς Ρέις», με τη νέα οδηγία να έχει ισχύ έως και τις 12 Σεπτεμβρίου. Σημειώνεται ότι πρόκειται για την τρίτη κατά σειρά ανανέωση των ερενητικών δραστηριοτήτων του σκάφους μέσω NAVTEX, καθώς την περασμένη Πέμπτη είχε επεκταθεί για δεύτερη φορά έως χθες.

Λίγο μετά τα μεσάνυχτα το υπουργείο Εξωτερικών προχώρησε σε ανακοίνωση με την οποία γνωστοποιεί πως «η Τουρκία συνεχίζει να εκπληρώνει πιστά τον ρόλο του ταραξία και του παράγοντα αστάθειας στην περιοχή. Να αγνοεί εκκλήσεις για διάλογο και να κλιμακώνει τις προκλήσεις της. Να αυτοεγκλωβίζεται στα αδιέξοδα των δικών της επιλογών. Να υπονομεύει την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή εξωθώντας τη διεθνή κοινότητα να λάβει μέτρα». Το ΥΠΕΞ πρόσθεσε ότι η Ελλάδα δεν εκβιάζεται.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ