today-is-a-good-day
15.8 C
Athens

Άφιξη Μακρόν στη Βηρυτό – Δεύτερη επίσκεψη μέσα σε ένα μήνα

O Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν έφθασε απόψε στη Βηρυτό για τη δεύτερη επίσκεψή του στον Λίβανο μετά την τραγική έκρηξη της 4ης Αυγούστου σε μια προσπάθεια να επιλυθεί μια βαθιά πολιτική κρίση και να τιμήσει την πρώτη εκατονταετία από την ανακήρυξη του Μεγάλου Λιβάνου.

Το προεδρικό αεροσκάφος, στου οποίου τα παράθυρα υπήρχαν σημαίες της Γαλλίας και του Λιβάνου, προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο της Βηρυτού στις 21.00 τοπική ώρα (και ώρα Ελλάδας), σύμφωνα με δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου.

Εκεί ο Μακρόν, συνοδευόμενος από τον υπουργό Εξωτερικών Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν και τον υπουργό Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Υγείας Ολιβιέ Βεράν, έγινε δεκτός από τον αρχηγό του κράτους του Λιβάνου Μισέλ Αούν.

“Λιβανέζοι, είστε σαν αδέλφια για τους Γάλλους. Σας έδωσα την υπόσχεση: επιστρέφω στη Βηρυτό για να εξετάσω την επείγουσα βοήθεια και να οικοδομήσω μαζί με εσάς τις συνθήκες της ανοικοδόμησης και της σταθερότητας”, έγραψε στο Twitter ο Γάλλος πρόεδρος κατά την άφιξή του στην πρωτεύουσα του Λιβάνου.

Στην επίσκεψή του της 6ης Αυγούστου, ο Μακρόν τάχθηκε υπέρ μιας νέας “πολιτικής συμφωνίας” και επειγουσών μεταρρυθμίσεων, δίνοντας την υπόσχεση να επιστρέψει για να αποτιμήσει την πρόοδο που επιτεύχθηκε από τις αρχές, τις οποίες αποδοκιμάζουν εδώ και μήνες οι πολίτες διαδηλώνοντας στους δρόμους.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ζήτησε σήμερα τη σύσταση μιας “κυβέρνησης αποστολής” το “συντομότερο δυνατό”, κατά την άφιξή του απόψε στον Λίβανο, χώρα που ταλανίζεται εδώ και μήνες από βαθιά πολιτική και οικονομική κρίση.

“Είδα ότι μια διαδικασία ξεκίνησε τις τελευταίες ώρες, η οποία επέτρεψε να αναδειχθεί ένα πρόσωπο ως πρωθυπουργός. Δεν είναι στην αρμοδιότητά μου ούτε να τον εγκρίνω ούτε να του δώσω το χρίσμα αλλά να διασφαλίσω ότι πράγματι θα σχηματιστεί μια κυβέρνηση αποστολής το συντομότερο δυνατόν για να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις”, δήλωσε ο Μακρόν από το αεροδρόμιο της Βηρυτού, αρχίζοντας τη δεύτερη επίσκεψή του μέσα σε λιγότερο από ένα μήνα στον Λίβανο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ