today-is-a-good-day
14.7 C
Athens

Τα αυτόνομα οχήματα είναι ασφαλέστερα και αποδοτικότερα όταν είναι ανοιχτόχρωμα

Με δεδομένο ότι η τεχνολογία των αυτοκινήτων ανεβάζει διαρκώς το επίπεδο της αυτόνομης οδήγησης, το χρώμα των οχημάτων παίζει σημαντικότατο ρόλο για την επίτευξή της. Είναι αυτό που βοηθάει τα συστήματα εντοπισμού να ανιχνεύσουν την κίνηση των άλλων οχημάτων, προκειμένου να προγραμματιστεί η διαδρομή με ασφαλή τρόπο.

Τα αυτόνομα οχήματα, που ως ένα σημείο τα σύγχρονα αυτοκίνητα έχουν τεχνολογία αυτόνομης οδήγησης επιπέδου 2 και πολύ σύντομα επιπέδου 3, είναι ασφαλέστερα και αποδοτικότερα όταν είναι ανοιχτόχρωμα, λένε οι ειδικοί που ασχολούνται με τον προγραμματισμό της διαδρομής ενός αυτόνομου οχήματος. Και αυτό γιατί οι βασικοί αισθητήρες, τα συστήματα χαρτογράφησης και τα λέιζερ μπορούν να εντοπίσουν ευκολότερα ανοιχτά χρώματα σε αυτοκίνητα. Τα στοιχεία των ερευνών έχουν δείξει ότι τα πολύ ανακλαστικά χρώματα είναι πιο εύκολα ανιχνεύσιμα από τα συστήματα και τα ραντάρ, σε σχέση με τα σκουρόχρωμα χρώματα.

Παρόλο που οι προμηθευτές αυτοκινήτων επιδιώκουν ενεργά νέες τεχνολογίες για τη διατήρηση των σκούρων χρωμάτων, που είναι και τα πλέον αγαπημένα, εντούτοις αντιλαμβάνονται ότι όλες οι δοκιμές πρέπει να γίνουν με ανοιχτόχρωμα οχήματα. Αυτό δεν σημαίνει ότι τα σκούρα οχήματα θα εξαφανιστούν εντελώς από τους δρόμους στο μέλλον. Η τεχνολογία προχωράει με αλματώδεις ρυθμούς και στο μέλλον πιθανόν θα μπορούν τα ραντάρ να εντοπίζουν ευκολότερα τα σκουρόχρωμα οχήματα στο δρόμο. Ωστόσο τα πρώτα βήματα, άρα και τα καλύτερα αποτελέσματα, θα φανούν σε ανοιχτόχρωμα οχήματα, καθώς αυτό που προέχει είναι η ασφάλεια.

Εκτός από τις εκτιμήσεις χρωμάτων, οι εταιρείες που παράγουν τα χρώματα θα πρέπει να προσαρμόσουν τα προϊόντα τους για να βοηθήσουν τα οχήματα να αποφύγουν τη συσσώρευση ρύπων που μπορούν να καλύψουν τους αισθητήρες, οι οποίοι είναι βέβαιο ότι θα δώσουν ψευδή στοιχεία.

Από την άλλη δεν θα πρέπει να παραλείψουμε ότι στην αυτοκινητοβιομηχανία αντιμετωπίζουν νέες προκλήσεις για τα υλικά που χρησιμοποιούνται. Η ηλεκτροκίνηση και η αυτόνομη οδήγηση είναι έτοιμες να φέρουν επανάσταση στα αυτοκίνητα και να δοκιμάσουν καθιερωμένες ιδέες.

Οι τάσεις των αυτοκινήτων, όπως οι μειωμένες εκπομπές ρύπων, η ηλεκτροκίνηση και η αυτόνομη οδήγηση, θα γίνουν πραγματικότητα µόνο µε συνεχή καινοτομία. Τα σύγχρονα οχήματα βασίζονται ήδη σε λύσεις από τη χημική βιομηχανία. Στο μέλλον, η χημεία θα διαδραματίσει ακόμα μεγαλύτερο ρόλο συμβάλλοντας σημαντικά στην επίλυση των αυριανών προκλήσεων κινητικότητας. Η ταχύτητα µε την οποία θα βελτιστοποιηθεί η απόδοση, το βάρος, η ασφάλεια και η απόδοση των ηλεκτρικών αυτοκινήτων θα είναι κρίσιμοι παράγοντες για την επιτυχία της ηλεκτροκίνησης.

Ωστόσο, εκτός από το εξωτερικό χρώμα, ένα άλλο σημαντικό στοιχείο των αυτόνομων οχημάτων είναι τα πλαστικά που θα επιβραδύνουν τη φλόγα και θα περιορίσουν την πυρκαγιά εντός της καμπίνας. Αυτά τα πλαστικά πληρούν τις υψηλότερες απαιτήσεις για την επιβράδυνση της φλόγας, προσφέρουν σταθερότητα χρώματος και ηλεκτρική μόνωση, ενώ θα έχουν εξαιρετικές ιδιότητες αντοχής στη γήρανση και στη θερμότητα.

Είναι σίγουρο ότι η αυτοματοποιημένη οδήγηση θα φέρει επίσης επανάσταση στα αυριανά οχήματα. Το εσωτερικό θα γίνει ένα εκτεταμένο σαλόνι και ο αριθμός των αισθητήρων θα αυξηθεί σημαντικά που θα δίνει λύσεις για κάθε επιθυμία των επιβατών. Το αυξανόμενο επίπεδο αυτοματισμού προβλέπει µια σειρά από νέους αισθητήρες, όπως ραντάρ, αισθητήρες υπερήχων κ.α. που μπαίνουν στα αυτοκίνητά µας και θα λειτουργούν όχι µόνο ως προειδοποίηση για αλλαγή λωρίδας, αλλά ως ολοκληρωμένα συστήματα οδήγησης απαλλάσσοντας τον οδηγό από μια σειρά ενεργειών που έχουν να κάνουν με την οδήγηση.

Κυριάκος Παρασίδης

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ