today-is-a-good-day
19 C
Athens

Σουηδία: Περίπου 3.700 άνθρωποι διαγνώσθηκαν εσφαλμένα με κορωνοϊό

Περίπου 3.700 άνθρωποι στη Σουηδία ενημερώθηκαν εσφαλμένα ότι προσβλήθηκαν από κορωνοϊό εξαιτίας ενός ελαττωματικού κιτ εξέτασης για COVID-19 από την Κίνα, ανακοίνωσε η υπηρεσία δημόσιας υγείας.

Η Folkhälsomyndigheten ανακοίνωσε ότι τα κιτ εξέτασης PCR κατασκευάστηκαν στην Κίνα από την εταιρεία BGI Genomics και διανεμήθηκαν σε όλο τον κόσμο. Το κιτ δεν μπορούσε να διακρίνει μεταξύ πολύ χαμηλών επιπέδων του ιού και αρνητικών αποτελεσμάτων, ανέφερε η υπηρεσία.

Τα κιτ εξέτασης χρησιμοποιήθηκαν στη Σουηδία από άτομα που έκαναν τεστ στο σπίτι την περίοδο από τον Μάρτιο έως τον Αύγουστο, σύμφωνα με την υπηρεσία.

«Πρόκειται κυρίως για άτομα που είχαν ήπια συμπτώματα ή καθόλου συμπτώματα κατά τη διάρκεια του τεστ και έλαβαν εσφαλμένα θετικά αποτελέσματα», ανέφερε η υπηρεσία σε ανακοίνωσή της.

Αυτά τα άτομα αναμένεται να ενημερωθούν αυτήν την εβδομάδα και ο αριθμός κρουσμάτων στη Σουηδία θα προσαρμοστεί αναλόγως, πρόσθεσε η Folkhälsomyndigheten.

«Ο προμηθευτής πρέπει να προσαρμόσει την απόδοση που απαιτείται για τη χρήση αυτού του τεστ», δήλωσε η Κάριν Τεγκμαρκ Βίσελ, επικεφαλής του τμήματος μικροβιολογίας της υπηρεσίας.

Το κιτ έχει εξαχθεί ευρέως σε άλλες χώρες, πρόσθεσε, αλλά δεν μπόρεσε να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Η BGI Genomics, δύο από τις θυγατρικές της οποίας έχουν καταχωρηθεί σε αμερικανική μαύρη λίστα εταιρειών που εμπλέκονται σε παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων σχετικά με τη μεταχείριση των Ουιγούρων από την Κίνα, δεν ήταν άμεσα διαθέσιμη για σχόλιο.

Η BGI Genomics έλαβε άδεια για τα κιτ εξέτασης κορονοϊού από τις αμερικανικές αρχές των ΗΠΑ τον Μάρτιο και από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας τον Μάιο.

Το ελαττωματικό σημείο στο κιτ εξέτασης εντόπισαν δύο εργαστήρια κατά τη διάρκεια συστηματικών ελέγχων ποιότητας. Η σουηδική υπηρεσία δεν ήταν σε θέση να πει πόσα τεστ έγιναν με τη χρήση του κιτ, αλλά μόνο μια μειοψηφία κρουσμάτων φάνηκε να εμπλέκεται, όταν ο ιός είναι σε πολύ χαμηλά επίπεδα.

Οι σουηδικές αρχές τόνισαν ότι τα λανθασμένα αποτελέσματα επηρέασαν οριακά τα στοιχεία λοιμώξεων στη σκανδιναβική χώρα.

Σήμερα, η υπηρεσία δημόσιας υγείας ανέφερε ότι από τότε που εντοπίστηκε το πρώτο κρούσμα COVID-19 στη χώρα, υπήρξαν 86.891 επιβεβαιωμένες λοιμώξεις στη Σουηδία και 5.814 θάνατοι.

Τα κρούσματα, οι εισαγωγές σε μοναδικές εντατικής θεραπείας και οι θάνατοι μειώθηκαν τις τελευταίες εβδομάδες. Η υπηρεσία θα παρουσιάσει τη στρατηγική της για τη χαλάρωση ορισμένων εναπομεινάντων περιοριστικών μέτρων σε δημόσιες εκδηλώσεις, όπως ποδοσφαιρικούς αγώνες, την επόμενη Τρίτη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ