today-is-a-good-day
20.8 C
Athens

Ο Ντόναλντ Τραμπ επενδύει στο χάος

*του Charles Blow

Βλέπω σημάδια πανικού στον Ντόναλντ Τραμπ.

Κάθε εβδομάδα που περνάει μ’εκείνον να υπολείπεται στις δημοσκοπήσεις, και με το φάσμα της ήττας να πλανάται, οι αναρτήσεις του γίνονται πιο αγχώδεις.

Ο πρόεδρος επενδύει στο χάος. Εχει εξαπολύσει μια πρωτοφανή επίθεση στα αμερικανικά ταχυδρομεία για να εμποδίσει την ψήφο δι’ αλληλογραφίας, προσπαθώντας να πείσει τους ψηφοφόρους ότι έχουν να διαλέξουν ανάμεσα στην υγεία τους και το δικαίωμα της ψήφου.

Αυτή είναι μια απόπειρα επηρεασμού της ψήφου σε μαζική κλίμακα. Εχει στόχο τη μείωση της συμμετοχής (ώστε να αυξηθούν οι πιθανότητες δικής του νίκης) και την κατασκευή ενός προσχήματος που θα τον βοηθήσει να αμφισβητήσει το αποτέλεσμα εφόσον είναι αρνητικό γι’αυτόν.

Αυτή είναι η συμπεριφορά ενός απελπισμένου ανθρώπου, αλλά και μια επανάληψη του 2016, όταν ο Τραμπ, που υπολειπόταν και τότε στις δημοσκοπήσεις, είχε προειδοποιήσει ότι μπορεί να μην αποδεχόταν το εκλογικό αποτέλεσμα.

Ο Λευκός Οίκος του Ομπάμα είχε εκπονήσει ένα μυστικό σχέδιο για το ενδεχόμενο αυτό. Όπως έγραψε το 2018 το New York Magazine, είχε ζητηθεί από μια σειρά προσωπικότητες και πρώην προέδρους να είναι έτοιμοι να επικυρώσουν το αποτέλεσμα εφόσον επικρατούσε η Χίλαρι Κλίντον.

Η διαφορά ανάμεσα στο τότε και το τώρα είναι ότι ο Τραμπ σήμερα βρίσκεται στην προεδρία. Όπως είπε τον περασμένο μήνα στην Boston Globe η Ρόζα Μπρουκς, καθηγήτρια νομικής στο Georgetown, «όλα τα σενάρια που έχουμε εξετάσει είναι ότι εφόσον αμφισβητηθεί το αποτέλεσμα θα έχουμε βία στους δρόμους και πολιτικό αδιέξοδο. Ο νόμος δεν μπορεί να κάνει τίποτα απέναντι σε έναν πρόεδρο που είναι διατεθειμένος να τον αγνοήσει.»

Ο Τραμπ ξέρει ότι τα πράγματα δεν είναι καλά γι΄αυτόν. Μέχρι τώρα έχουν χάσει τη ζωή τους 176.000 Αμερικανοί από τον ιό και ο αριθμός αυτός μπορεί μέχρι τον Δεκέμβριο να φτάσει τους 300.000. Εκατομμύρια άνθρωποι είναι άνεργοι. Γίνονται διαδηλώσεις κατά του ρατσισμού. Κι όμως, ο Τραμπ έχει καταφέρει να πείσει εκατομμύρια Αμερικανούς πως όχι μόνο δεν είναι ο ίδιος υπαίτιος του χάους, αλλά αντιθέτως είναι το τελευταίο ανάχωμα για την αποτροπή του. Αλλοι οπαδοί του Τραμπ αναγνωρίζουν ότι είναι η αιτία του χάους και το …απολαμβάνουν.

«Είμαι το μόνο πράγμα που στέκεται ανάμεσα στο αμερικανικό όνειρο και την απόλυτη αναρχία, την παράνοια και το χάος», είπε ο Τραμπ την περασμένη Παρασκευή σε μια συγκέντρωση στο Αρλινγκτον της Βιρτζίνια. «Και σας εκπροσωπώ. Είμαι εδώ. Δεν ξέρω αν η θέση μου είναι ζηλευτή, αλλά είμαι εδώ.»

Ο Τραμπ πουλάει το σενάριο ενός δυστοπικού μέλλοντος με το ζευγάρι Τζο Μπάιντεν – Κάμαλα Χάρις. Στο μέλλον αυτό, ισχυρίζεται ότι θα χαθεί η οικονομική σταθερότητα, η θρησκευτική ελευθερία, η κουλτούρα των όπλων και ο έλεγχος της πολιτικής εξουσίας.

Ο Τραμπ έχει διδάξει τους συντηρητικούς να βλέπουν τέρατα στις γωνίες. Τους έχει διδάξει να θεωρούν τον φόβο δύναμη. Και αυτόν τον φόβο θα επιδιώξει να τον διαχύσει και στο συνέδριο του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, στην προσπάθειά του να ανατρέψει τις δημοσκοπήσεις.

Αν η στρατηγική αυτή δεν λειτουργήσει, να είστε σίγουροι ότι θα κάνει πιο δραστικά πράγματα. Οι εκλογές πλησιάζουν κι εκείνος χρειάζεται κάτι που θα αλλάξει το αφήγημα, έστω κι αν καταστρέψει τη χώρα και τους θεσμούς.

Ο Τραμπ δεν πιστεύει στην υπεράσπιση της δημοκρατίας. Πιστεύει μόνο στην υπεράσπιση του Ντόναλντ. Δεν τον νοιάζει τι θα καταστρέψει, αρκεί να σωθεί ο ίδιος.

 

* Ο Τσαρλς Μπλόου είναι αρθρογράφος των NewYork Times

Πηγή: New York Times

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ