today-is-a-good-day
17.1 C
Athens

ΟΗΕ: 172 χώρες περιλαμβάνονται στο παγκόσμιο σχέδιο εμβολίων κατά της COVID-19

Κάπου 172 χώρες εμπλέκονται στο πρόγραμμα COVAX που σχεδιάστηκε προκειμένου να διασφαλιστεί δίκαιη πρόσβαση σε εμβόλια κατά της COVID-19, δήλωσε σήμερα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, όμως υπάρχει ανάγκη για περισσότερη χρηματοδότηση και οι χώρες πρέπει να κάνουν τώρα δεσμευτικές δηλώσεις.

Οι χώρες που επιθυμούν να αποτελέσουν μέρος του παγκόσμιου προγράμματος COVAX έχουν προθεσμία έως τις 31 Αυγούστου προκειμένου να υποβάλουν εκδηλώσεις ενδιαφέροντος, ανέφεραν αξιωματούχοι του ΠΟΥ, με επιβεβαίωση της πρόθεσής τους να ενταχθούν στο πρόγραμμα έως τις 18 Σεπτεμβρίου, και την καταβολή των αρχικών πληρωμών έως τις 9 Οκτωβρίου.

Ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγεσούς δήλωσε πως το πρόγραμμα είναι κρίσιμης σημασίας για τον τερματισμό της πανδημίας της COVID-19, και όχι μόνο θα μοιράσει τον κίνδυνο για τις χώρες που αναπτύσσουν και αγοράζουν εμβόλια, αλλά και θα διασφαλίσει ότι οι τιμές παραμένουν «όσο πιο χαμηλές γίνεται».

«Ο εθνικισμός των εμβολίων το μόνο που κάνει είναι να βοηθά τον ιό». δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου. «Η επιτυχία του προγράμματος COVAX εξαρτάται όχι μόνο από τις χώρες που γίνονται μέλη της, αλλά και από τη συμπλήρωση των χρηματοδοτικών κενών».

Επικεφαλής του COVAX είναι η συμμαχία εμβολίων GAVI, ο ΠΟΥ και η Συμμαχία για Καινοτομίες στον τομέα της Ετοιμότητας απέναντι σε Επιδημίες (CEPI) και είναι σχεδιασμένο ώστε να διασφαλίζει δίκαιη πρόσβαση παγκοσμίως σε εμβόλια κατά της COVID-19 όταν θα έχουν αναπτυχθεί και θα έχει εγκριθεί η χρήση τους.

Αυτή τη στιγμή καλύπτει εννέα υποψήφια εμβόλια COVID-19 και σκοπός της είναι να εξασφαλίσει προμήθειες και διανομή 2 εκατομμυρίων δόσεων σε όλες τις χώρες που γίνονται μέλη του προγράμματος έως τα τέλη του 2021.

«Αρχικά, όταν υπάρχει περιορισμένη προσφορά (εμβολίων COVID-19) είναι σημαντικό να παρέχεται το εμβόλιο σε εκείνους που βρίσκονται σε υψηλότερο κίνδυνο σε όλο τον κόσμο», είπε ο Τέντρος.

Είπε πως αυτό περιλαμβάνει τους υγειονομικούς εργαζόμενους στην πρώτη γραμμή κατά της πανδημίας που είναι «κρίσιμης σημασίας για τη διάσωση ανθρωπίνων ζωών και τη σταθεροποίηση του συνολικού συστήματος υγείας».

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ