today-is-a-good-day
19.5 C
Athens

Οι συμβολισμοί της επίσκεψης της ΠτΔ στη Λέσβο

Στους υψηλούς συμβολισμούς που περιείχε η ολιγοήμερη επίσκεψη της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου στη Λέσβο αναφέρεται άρθρο του πρώην δημάρχου Μυτιλήνης, κ. Στρατή Πάλη.

«Στις κινήσεις και τον λόγο της κυριάρχησε η νηφαλιότητα, η καταλλαγή και η ενσυναίσθηση», σημειώνει μεταξύ άλλων ο κ. Πάλης, ολόκληρο το άρθρο του οποίου στον ιστότοπο «Στο Νησί» έχει ως εξής:

«Η ολιγοήμερη επίσκεψη της Προέδρου της Δημοκρατίας τίμησε από κάθε άποψη τη Λέσβο και τους κατοίκους της. Τίμησε εξίσου και τον θεσμό της Προεδρίας. Η κυρία Πρόεδρος δεν περιορίστηκε στο αυτονόητο προσκύνημά της στην Παναγία τηςΑγιάσου.Ούτε στην αναγόρευσή της σε επίτιμη δημότιδα της Δυτ. Λέσβου. Ούτε στη συμβατική της υποχρέωση να δεχθεί τα σέβη των αρχών του νησιού.

Στις κινήσεις και τον λόγο της κυριάρχησε η νηφαλιότητα, η καταλλαγή και η ενσυναίσθηση. Αναγνώρισε κατ’ επανάληψη το μεγάλο βάρος και τη συμβολή της τοπικής κοινωνίας στην αντιμετώπιση του προσφυγικού.

Με τη συνάντησή της με τις γιαγιάδες της Σκαμνιάς τίμησε τη Λέσβο της αλληλεγγύης και της ανθρωπιάς. Επισκεπτόμενη το μουσείο της μικρασιατικής προσφυγιάς συνέδεσε αβίαστα και σιωπηρά το δράμα εκείνης της εποχής με τη βάσανο των τωρινών προσφύγων.

Αγνόησε τις προσβλητικές υποδείξεις του εγχώριου περιφερειάρχη να μην επισκεφθεί τον καταυλισμό της Μόριας. Εγκαινίασε εκεί τη νέα προσωρινή νοσοκομειακή δομή και επισκέφτηκε τον χώρο των ασυνόδευτων ανήλικων παιδιών.

Ως ανώτατος πολιτειακός παράγοντας ο οποίος οφείλει να γνωρίζει, απέκτησε μιά γενική εικόνα των απαράδεκτων συνθηκών διαβίωσης στη λεγόμενη “ζούγκλα” που περιβάλλει το ΚΥΤ. Επεσήμανε κατ’ επανάληψη την ανάγκη αποσυμφόρησης. Της έγινε αντιληπτή η βαρβαρότητα των δήθεν αγανακτισμένων “κατοίκων”, γνωστών ακροδεξιών μυτιληνιών τρομοκρατών, που εκμεταλλευόμενοι την παρουσία της αμαύρωσαν ακόμα μιά φορά το καλό όνομα των ανθρώπων του τόπου.

Χωρίς την παραμικρή αμφιβολία, η παρουσία της κυρίας Σακελλαροπούλου στη Λέσβο εγγράφεται με απολύτως θετικό πρόσημο στα τοπικά χρονικά. Συμβόλισε την έγνοια που πρέπει να διαποτίζει μιά δημοκρατική πολιτεία για κάθε άνθρωπο που αναπνέει στην επικράτειά της, γηγενή ή ικέτη. Συνέβαλε στην αποκατάσταση της κοινωνικής μας συνοχής που το τελευταίο διάστημα έχει διαρραγεί σημαντικά αλλά όχι ανεπανόρθωτα .

Δημιούργησε τις ψυχολογικές προϋποθέσεις να αναστοχαστούμε με ψυχραιμία τα του οίκου μας, να αναλάβει ο καθένας τις ευθύνες που του αναλογούν και να αναγνωρίσει τις συνέπειες των πράξεων και των παραλήψεών του. Αλλά αυτά είναι αντικείμενο άλλου σημειώματος».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ