today-is-a-good-day
18.5 C
Athens

Και τυπικά έλαβε το χρίσμα των Δημοκρατικών ο Τζ.Μπάιντεν

Με την τυπική απονομή του χρίσματος της υποψηφιότητας για το ανώτατο αξίωμα των ΗΠΑ στον Τζο Μπάιντεν κορυφώθηκε η δεύτερη ημέρα του συνεδρίου των Δημοκρατικών, το οποίο διεξάγεται διαδικτυακά λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.

Μετά από ψηφοφορία, η συντριπτική πλειονότητα των συμμετεχόντων του συνεδρίου επέλεξε επισήμως τον τέως αντιπρόεδρο του Μπαράκ Ομπάμα για να αντιμετωπίσει τον Ντόναλντ Τραμπ στις προεδρικές εκλογές της 3ης Νοεμβρίου.

Ο Μπάιντεν δήλωσε συγκινημένος με την απόφαση του κόμματος, και ευχαρίστησε «από τα βάθη της καρδιάς του» τους σύνεδρους για την εμπιστοσύνη τους.

Με τη θεματική «η ηγεσία έχει σημασία» και με τις παρεμβάσεις των πρώην προέδρων Μπιλ Κλίντον και Τζίμι Κάρτερ, η δεύτερη ημέρα του συνεδρίου είχε στόχο να πείσει τους ψηφοφόρους πως το Δημοκρατικό Κόμμα είναι το πλέον κατάλληλο για να αποκαταστήσει τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι ΗΠΑ τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό. Κατά τη διάρκεια της σύντομης ομιλίας του, ο Μπιλ Κλίντον άσκησε έντονη κριτική στον νυν πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ, κατηγορώντας τον πως περνάει όλη την ημέρα του «χαζεύοντας» στην τηλεόραση και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αντί να ασχολείται με τον έλεγχο της πανδημίας.

Οι χθεσινές παρεμβάσεις επικεντρώθηκαν επίσης στην προσέλκυση κεντρώων ψηφοφόρων, με τον Ρεπουμπλικανό, πρώην υπουργό Εξωτερικών της κυβέρνησης Μπους, Κόλιν Πάουελ, να ανακοινώνει τη στήριξή του προς τον υποψήφιο των Δημοκρατικών. «Υποστηρίζω τον Τζο Μπάιντεν για την προεδρία των Ηνωμένων Πολιτειών διότι τον καθοδηγούν οι αξίες, και πρέπει να επαναφέρουμε αυτές τις αξίες στον Λευκό Οίκο», δήλωσε ο Πάουελ σε βίντεο που προβλήθηκε λίγο πριν από την έναρξη της δεύτερης ημέρας του συνεδρίου. Την προθυμία και την ικανότητα του Μπάιντεν να γεφυρώνει τις κομματικές διαφορές προσπάθησε να αναδείξει ένα ακόμη βίντεο το οποίο μνημόνευσε τη μακροχρόνια φιλία του υποψηφίου των Δημοκρατικών με τον Τζον Μακέιν. Το χρονικό της φιλίας τους αφηγήθηκε η Σίντι Μακέιν, η σύζυγος του βετεράνου του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος και υποψήφιου για την προεδρία το 2008 που απεβίωσε πριν από δύο χρόνια, προσχωρώντας με τη σειρά της στη λίστα των Ρεπουμπλικανών που εκφράζουν τη στήριξή τους στην υποψηφιότητα Μπάιντεν.

Παράλληλα με τη δεύτερη ημέρα του συνεδρίου, ο γενικός διευθυντής της ταχυδρομικής υπηρεσίας των ΗΠΑ, Λούιζ ντε Τζόι, υποσχέθηκε πως θα αποστείλει ορισμένες αλλαγές που είχαν προγραμματιστεί για το αμερικανικό ταχυδρομείο, προκειμένου να «αποφευχθεί η εμφάνιση οποιασδήποτε πρόκλησης στη διαδικασία επιστολικής ψήφου». Ο Ντε Τζόι, ο οποίος είχε προηγουμένως ανακοινώσει εκτεταμένα μέτρα μείωσης του κόστους της ταχυδρομικής υπηρεσίας προκαλώντας ανησυχίες για καθυστερήσεις αλληλογραφίας που θα μπορούσαν να επηρεάσουν την ψηφοφορία του Νοεμβρίου, ανέφερε σε χθεσινή δήλωσή του πως θα σταματήσει προσωρινά τις προγραμματισμένες επιχειρησιακές αλλαγές.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ