today-is-a-good-day
15.8 C
Athens

Επιτροπή “Ελλάδα 2021”: Θα αναδείξει την συμβολή της Μεγαλονήσου στον πανελλήνιο ξεσηκωμό

Την αξιοποίηση γνωστών προσωπικοτήτων και φορέων της Κύπρου, καθώς και την ανάδειξη της συμβολής της στον πανελλήνιο ξεσηκωμό του 1821, ανακοίνωσε η Επιτροπή Εορτασμού των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821 στην Μεγαλόνησο.

Η Επιτροπή δραστηριοποιήθηκε πρόσφατα λόγω της πανδημίας και συνήλθε σε δύο τηλεσυνεδριάσεις υπό την προεδρία τού καθηγητή Γεωργίου Μπαμπινιώτη.

Στην εναρκτήρια συνεδρίαση συμμετείχε ο υπουργός Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας της Κύπρου, Πρόδρομος Προδρόμου, και διαμόρφωσε από κοινού με τον πρόεδρο και τα λοιπά μέλη τις γενικές κατευθύνσεις προς τις οποίες θα κινηθεί η Επιτροπή.

Συμφωνήθηκε ότι ο εορτασμός της επετείου των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση του 1821, στην Κύπρο, δεν θα περιορισθεί μόνο σε δραστηριότητες τής Επιτροπής, αλλά θα έχει γενικότερο χαρακτήρα με αξιοποίηση γνωστών Κυπρίων προσωπικοτήτων και κυπριακών φορέων και, κυρίως, με πάνδημη ενεργό συμμετοχή σε ποικίλες εκδηλώσεις.

Όπως αναφέρει επίσημη ανακοίνωση της Επιτροπής, κύριος στόχος της είναι να επιτύχει να αναδείξει, πέρα από την πνευματική διάσταση και συμβολή της Κύπρου στον πανελλήνιο ξεσηκωμό, τη μεγάλη ανάπτυξη που επιτεύχθηκε στη Μεγαλόνησο τα 200 αυτά χρόνια, παρά τις ποικίλες εθνικές περιπέτειες και αντιξοότητες, ώστε να καταλήξει στη σημερινή δυναμική ευρωπαϊκή χώρα που αποτελεί την Κυπριακή Δημοκρατία.

Στην ανακοίνωση τονίζεται ότι Εκκλησία, δήμοι, κοινότητες, πολιτιστικοί φορείς, πανεπιστήμια, σχολεία, Ακαδημία, πνευματικά-πολιτιστικά ιδρύματα, οικονομικοί φορείς, πνευματικοί άνθρωποι των γραμμάτων και των τεχνών, συγγραφείς, λογοτέχνες, καλλιτέχνες (μουσικής, θεάτρου, εικαστικών κ.ά.), φορείς της ευρύτερης κυπριακής ομογένειας καλούνται να συνεργασθούν και να δώσουν το “παρών” στον εορτασμό. Η ίδια η Επιτροπή θα οργανώσει επίσημο κεντρικό εορτασμό με συμμετοχή της κυβέρνησης, των κομμάτων, της Βουλής των Αντιπροσώπων και ποικίλων κρατικών και ιδιωτικών φορέων, ενώ θα ενθαρρύνει και θα συντονίσει, όπου χρειάζεται, ποικίλες εορταστικές εκδηλώσεις και δράσεις (συνέδρια, εκδόσεις, εκθέσεις κ.λπ.) διαφόρων φορέων.

Η Επιτροπή αποφάσισε να παράσχει επεξεργασμένες προτάσεις και να θέσει υπό την αιγίδα της φορείς που θα ζητήσουν τη βοήθειά της. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλλουν τις δικές τους προτάσεις στην Επιτροπή, οι οποίες και θα εξετάζονται στο πλαίσιο του ευρύτερου προγραμματισμού.

Δημιουργείται ειδική ιστοσελίδα της Επιτροπής Εορτασμού στην οποία θα υπάρχει συνεχής ενημέρωση για τις εκδηλώσεις που οργανώνονται ή που προγραμματίζονται, καθώς και για τους όρους συμμετοχής υπό την αιγίδα της Επιτροπής και άλλες σχετικές πληροφορίες.

Τέλος, σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, ο πρόεδρος και μέλη της Επιτροπής, σε συνεργασία με τον επικεφαλής υπουργό Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας, προγραμματίζουν να συναντηθούν και να ενημερώσουν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον Αρχιεπίσκοπο, δημάρχους, πρυτάνεις, εκπαιδευτικές Αρχές, προέδρους ιδρυμάτων, μεγάλων οικονομικών φορέων και φυσικά φορείς των μέσων μαζικής ενημέρωσης, με τα οποία θα υπάρχει συνεχής συνεργασία.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ