today-is-a-good-day
25.1 C
Athens

Επιπόλαια δήλωση συμβούλου του Πρωθυπουργού για το Oruc Reis: Eχει κάνει έρευνες – Μην κοροϊδευόμαστε

Την ώρα που επισήμως η κυβέρνηση δεν έχει αποδεχτεί ότι το Oruc Reis έχει κάνει έρευνες εντός της ελληνικής υφαλοκρυπίδας, ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, αντιναύαρχος ε.α. Αλέξανδρος Διακόπουλος δήλωσε σήμερα το πρωί ότι το τουρκικό ερευνητικό έχει πραγματοποιήσει έρευνες σε περιοχή ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Μιλώντας στο Open, ο αντιναύαρχος ανέφερε χαρακτηριστικά “έχει κάνει έρευνες, μην κοροϊδευόμαστε, αλλά είναι λίγο πιο πολύπλοκο το θέμα”.

“Έχει κάνει έρευνες, για να μην κοροϊδευόμαστε. Δείχνει ότι δεν ήταν αυτός ο πραγματικός σκοπός των ερευνών. Τις πρώτες μέρες δεν είχε κάνει καθόλου έρευνες, ούτε είχε απλώσει καλώδια, ούτε ακούγαμε-γιατί με τα υδροφωνικά ακούμε αν κάνει έρευνες ή όχι. Όταν εμείς ‘το σηκώσαμε’ το θέμα και είπαμε ότι δεν κάνει έρευνες, άπλωσε καλώδια, επέστρεψε, έκανε κάποιες έρευνες. Κάποια στιγμή ‘σηκώθηκε’ λίγο ο καιρός και σταμάτησε τις έρευνες. Ένα καλώδιο έχει, δεν έχει δύο. Για να σας δώσω μια μεταφορά: ‘μαρκάρει’ την περιοχή του. Όποιος έχει βγάλει βόλτα τον σκύλο του καταλαβαίνει τι εννοώ” είπε στη συνέχεια.

“Δεν υπάρχει ολίγον έγκυος. Εφόσον έχει μπει και έχει κάνει έρευνα έστω και μισής ώρας, έχει κάνει την έμπρακτη αμφισβήτηση” συμπλήρωσε ο κος Διακόπουλος.

Οι κυβερνητικές πηγές, όχι μόνο δεν επιβεβαίωσαν τις δηλώσεις του, αλλά αντιθέτως -σύμφωνα με το δελτίο ειδήσεων του Οpen- στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού εξήγησαν ότι οι δηλώσεις του κ. Διακόπουλου προκαλούν σύγχυση στην κοινή γνώμη, ενώ οι ίδιες κυβερνητικές πηγές τόνισαν με κατηγορηματικό τρόπο πως το Oruc Reis δε διεξάγει σεισμικές έρευνες στην περιοχή.

Θυμίζουμε ότι πριν λίγες μέρες η Ελληνική πλευρά μέσω κύκλων του υπουργείου Άμυνας, έστελνε ξεκάθαρο μήνυμα προς την Αγκυρα ότι «τα καλώδια του “Oruc Reis” δεν πρέπει να ακουμπήσουν την ελληνική υφαλοκρηπίδα», τονίζοντας πως αν αυτό συμβεί, η Τουρκία θα φέρει «ακέραιη και κατ’ αποκλειστικότητα» την ευθύνη για ό,τι ακολουθήσει…

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ