today-is-a-good-day
14.7 C
Athens

Bloomberg: Η Τουρκία αψηφά τις προειδοποιήσεις της ΕΕ

Ρεπορτάζ για τις προκλητικές κινήσεις της Τουρκίας σε βάρος της Ελλάδας, της Κύπρου αλλά και της ΕΕ, στην Ανατολική Μεσόγειο, φιλοξενεί το Bloomberg. Το αμερικανικό δίκτυο ξεκινά το ρεπορτάζ του εστιάζοντας στο νέο γεωτρύπανο που έστειλε η Τουρκία στη θαλάσσια περιοχή νοτιοδυτικά της Κύπρου, επισημαίνοντας ότι πρόκειται για μια κίνηση που μπορεί να πυροδοτήσει τη γεωπολιτική της κόντρα -σε ό,τι αφορά την Ανατολική Μεσόγειο- με κράτη της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

«Η Αγκυρα ξεκίνησε εκ νέου τις έρευνες στα αμφισβητούμενα ύδατα της Ανατολικής Μεσογείου την περασμένη εβδομάδα μετά την κατάρρευση των διαπραγματεύσεων με την Ελλάδα, που προωθούσε η Γερμανία, όταν η Αθήνα ανακοίνωσε συμφωνία οριοθέτησης με
Το αμερικανικό δίκτυο στη συνέχεια υποστηρίζει ότι η Ανατολική Μεσόγειος έχει καταστεί ενεργειακό επίκεντρο, με την Κύπρο, το Ισραήλ και την Αίγυπτο να «βλέπουν» σημαντικά κοιτάσματα κατά τα τελευταία χρόνια. Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με το Bloomberg, η Τουρκία πιέζει ώστε να διασφαλίσει μερίδιο από τα αποθέματα, «αψηφώντας τις προειδοποιήσεις από το μπλοκ (σ.σ. εννοεί την ΕΕ) ότι οι μονομερείς ενέργειές της μπορεί να επιδεινώσουν περαιτέρω τις σχέσεις τους».

Το Bloomberg κάνει ειδική αναφορά στην ενίσχυση των γαλλικών δυνάμεων στην Ανατολική Μεσόγειο, ως προειδοποιητικό μήνυμα για τις κινήσεις της Τουρκίας, καθώς και στην αντίδραση της Αγκυρας, η οποία κατηγόρησε τη Γαλλία, την Αρμενία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ότι σχηματίζουν μια συμμαχία εναντίον της.

«Η Τουρκία θα συνεχίσει ακράδαντα να προστατεύει τα δικαιώματα των “Τουρκοκυπρίων” στην Ανατολική Μεσόγειο, όπως ακριβώς απορρέουν από το Διεθνές Δίκαιο», ανέφερε σε σχετική ανακοίνωσή του το τουρκικό ΥΠΕΞ.

Ο αρθρογράφος του Bloomberg σημειώνει ότι μετά την αποστολή του «Oruc Reis» νότια του Καστελλόριζου την περασμένη εβδομάδα, η Τουρκία έστειλε και το 230 μέτρων γεωτρύπανο «Γιαβούζ». Το γεωτρύπανο συνοδεύεται από τρία ακόμη πλοία, τελεί υπό την προστασία του τουρκικού πολεμικού ναυτικού και σχεδιάζει να παραμείνει στην περιοχή μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου.

«Η Τουρκία -η οποία είχε στείλει στρατεύματα και κατέλαβε το βόρειο τρίτο της Κύπρου μετά το πραξικόπημα του 1974 που αποσκοπούσε στην ένωση του νησιού με την Ελλάδα- δεν αναγνωρίζει την Κύπρο ως κυρίαρχη χώρα και αντιτίθεται στην προσπάθεια της Κύπρου να εκμεταλλευτεί τα κοιτάσματα δίχως συμφωνία με τους Τουρκοκυπρίους», επισημαίνει το Bloomberg, και καταλήγει ως εξής:

«Η διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας έχει εκδώσει άδειες για πλήθος υπεράκτιων εξερευνητικών οικοπέδων, μερικά από τα οποία βρίσκονται σε διαφιλονικούμενα ύδατα. Η Κύπρος έχει ήδη επιτύχει συμφωνία με τις Exxon Mobil, Total SA και Eni Spa για δικαιώματα εξερεύνησης πετρελαίου και φυσικού αερίου, κοντά σε μια περιοχή όπου η Τουρκία σχεδιάζει να κάνει εξορύξεις.

»Επιπλέον, η Αγκυρα δεν αναγνωρίζει τον ισχυρισμό της Ελλάδας ότι τα χωρικά της ύδατα ξεκινούν ακριβώς στο νότιο κομμάτι του Καστελλόριζου, το πιο μακρινό ελληνικό φυλάκιο στην επίμαχη περιοχή. Η Τουρκία υποστηρίζει ότι η υφαλοκρηπίδα μιας χώρας πρέπει να μετράται μόνο από το ηπειρωτικό της κομμάτι».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ