today-is-a-good-day
20.1 C
Athens

Tο ΕΚΠΑ στην 137η παγκόσμια θέση για την κοινωνική επίπτωση του ερευνητικού του έργου

Η σημαντική επίδραση που ασκεί το ερευνητικό έργο του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών σε παγκόσμιο επίπεδο καταδεικνύουν τα αποτελέσματα της διεθνούς κατάταξης SCImago Institutions Rankings (SIR), η οποία κάθε χρόνο από το 2009 έως και σήμερα αξιολογεί πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα (νοσοκομεία, δημόσιοι οργανισμοί κ.ά.).

Η κατάταξη εξετάζει τρεις βασικούς άξονες: την επίδοση στην έρευνα του πανεπιστημίου, την παραγόμενη καινοτομία από το ερευνητικό έργο, και τις κοινωνικές επιπτώσεις – αντίκτυπο που έχει αυτό το έργο, ιδιαίτερα σημαντική παράμετρος στη δεδομένη συγκυρία της κρίσης του κορωνοϊού.

Με βάση τα αποτελέσματα της κατάταξης για το 2020 στην οποία συμπεριλήφθηκαν 3.897 κέντρα, το ΕΚΠΑ κατατάσσεται στην 137η θέση στον κόσμο σε ό,τι αφορά την κοινωνική επίπτωση του ερευνητικού του έργου. Συγκρινόμενο μόνο με τα ερευνητικά κέντρα της Ε.Ε. καταλαμβάνει την 47η θέση, και με τα 22 ελληνικά Πανεπιστήμια – ερευνητικά κέντρα που συμπεριλαμβάνονται στην κατάταξη την 1η. Για τον συγκεκριμένο άξονα λαμβάνονται υπόψη, μεταξύ άλλων, η επισκεψιμότητα – ανάγνωση των εγγράφων που παράγει το κάθε κέντρο, και ο αριθμός ιστοσελίδων που συνδέονται με την ιστοσελίδα του κέντρου.

Αναφορικά με τις επιδόσεις του στην έρευνα το ΕΚΠΑ βρίσκεται στην 249η θέση στον κόσμο. Στην πρώτη δεκάδα είναι τέσσερα ερευνητικά κέντρα των ΗΠΑ (Πανεπιστήμιο και Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ, Αμερικανική Ογκολογική Εταιρεία και υπουργείο Υγείας) τρία ερευνητικά κέντρα της Κίνας, και από ένα κέντρο σε Γαλλία, Ρωσία και Γερμανία. Σημειώνεται ότι για την κατάταξη στον συγκεκριμένο άξονα λαμβάνονται υπόψη, μεταξύ άλλων, η ερευνητική παραγωγή, οι αναφορές δημοσιευμάτων στο έργο του κέντρου και ο αριθμός των δημοσιεύσεων με κύριο συντονιστή της έρευνας από το συγκεκριμένο κέντρο.

Σημειώνεται ότι το ΕΚΠΑ καταλαμβάνει την 431η θέση παγκοσμίως σε ό,τι αφορά την επίδοση στην καινοτομία (καινοτόμος γνώση που παράγεται και τεχνολογική απήχηση), και δεύτερη μεταξύ των ελληνικών πανεπιστημίων μετά το Πανεπιστήμιο Κρήτης. Συνολικά με βάση τη βαθμολογία και τη θέση στους τρεις επιμέρους θεματικούς άξονες, το ΕΚΠΑ βρίσκεται στην 412η θέση παγκοσμίως, την 90ή θέση μεταξύ των ερευνητικών κέντρων χωρών της Ε.Ε. και στην πρώτη μεταξύ των ελληνικών που συμπεριλαμβάνονται στην κατάταξη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ