today-is-a-good-day
19.1 C
Athens

ΕΕ: Απόλυτη αλληλεγγύη σε Ελλάδα και Κύπρο – Η Τουρκία να αποκλιμακώσει άμεσα

Την πλήρη αλληλεγγύη τους στην Ελλάδος εξέφρασαν οι υπουργοί Εξωτερικών Ευρωπαϊκής Ένωσης, όσον αφορά την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, μετά τις κλιμακούμενες προκλήσεις της Άγκυρας.

Τεσσερισήμισι ώρες διήρκησε η έκτακτη τηλεδιάσκεψη των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, η οποία είχε ξεκινήσει στις 15.00 ώρα Βρυξελλών.

Το πρώτο θέμα που τέθηκε ήταν αυτό της τουρκικής παραβατικότητας, η συζήτηση του οποίου διήρκεσε περίπου μία ώρα.

Κατά την τηλεδιάσκεψη, ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών παρουσίασε στους ομολόγους του ντοκουμέντα για την επακούμβηση της ελληνικής φρεγάτας “Λήμνος” με τουρκική, στην περιοχή της ελληνικής υφαλοκρηπίδας που κινείται το Oruc Reis.

Υπέρ των ελληνικών θέσεων τάχθηκαν Γαλλία, Αυστρία, Ιρλανδία, Πολωνία, Ιταλία.

Το ενδεχόμενο ευρωπαϊκών κυρώσεων κατά της Τουρκίας, θα συζητηθεί στις 28 Αυγούστου, στο επόμενο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ένωσης στο Βερολίνο.

Αναφερόμενος στην ενεργοποίηση του άρθρου 42 που είναι γνωστή ως «η ρήτρα αμοιβαίας άμυνας» της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την οποία ανέφερε σε συνέντευξή του στα “Νέα”, ο Νίκος Δένδιας διευκρίνισε ότι «αναλόγως των εξελίξεων, παραμένει μια επιλογή».

«Απόλυτη αλληλεγγύη προς την Ελλάδα και την Κύπρο», αναφέρει σε ανάρτησή του στο twitter ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική, Ζοζέφ Μπορέλ και προσθέτει: «Καλούμε την Τουρκία να προχωρήσει άμεσα σε αποκλιμάκωση και να επιστρέψει στο διάλογο».

Nα σημειωθεί πως η Γερμανία κράτησε αποστάσεις, καθώς  ο Χάικο Μάας, υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας και προεδρεύων του Συμβουλίου, δήλωσε «Οι προκλήσεις πρέπει να τερματιστούν. Αυτό που χρειαζόμαστε είναι μια πολιτική λύση, μέσω ενός απευθείας διαλόγου μεταξύ των εμπλεκομένων πλευρών».

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ