today-is-a-good-day
19.1 C
Athens

Οι διπλωματικές επιτυχίες της κυβέρνησης και τα επόμενα βήματα στις τουρκικές προκλήσεις

Το «αποτύπωμα» των πετυχημένων πολλαπλών διπλωματικών κινήσεων της χώρας τα τελευταία 24ωρα, με «αιχμή του δόρατος» τη σημερινή έκτακτη συνεδρίαση, μέσω τηλεδιάσκεψης, του Συμβουλίου των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε, περιμένει να δει η κυβέρνηση.

Του Κώστα Πασίση

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές δεν αναμένονται να ληφθούν συγκεκριμένες αποφάσεις για επιβολή οικονομικών κυρώσεων στην Τουρκία καθότι είναι δύσκολο να συμφωνήσουν επ αυτού όλες οι χώρες της Ε.Ε, λόγω των γνωστών ετερόκλητων συμφερόντων.
Ωστόσο o κατάλογος με τις κυρώσεις θα τεθεί επι τάπητος και αυτό έχει τη σημασία του. Η έκτακτη-άτυπη- σύγκληση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων, όμως, δείχνει την ανησυχία της Ευρώπης η οποία εντείνεται από το γεγονός ότι τα πολεμικά πλοία Ελλάδος και Τουρκίας έχουν λάβει θέσεις μάχης στην Αν. Μεσόγειο.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ακόμη ότι σε αυτή τη φάση βασική στόχευση της Ευρώπης είναι η αποκλιμάκωση της έντασης και η συμμόρφωση της Τουρκίας με το Διεθνές Δίκαιο, που δείχνει να το γράφει στα παλαιοτέρα των υποδημάτων της.

Τα τελευταία 24ωρα και πριν την έναρξη της προαναφερθείσας συνεδρίασης βρίσκονται σε εξέλιξη πολλές παρασκηνιακές διεργασίες στην κατεύθυνση να πέσουν οι τόνοι εκατέρωθεν, να αποφευχθεί ένα θερμό επεισόδιο ή κάποιο «ατύχημα» και οι δυο πλευρές να καθίσουν στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης, χωρίς όμως απειλές και εκβιασμούς, όπως διεμήνυσε χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Στο παιχνίδι των παρασκηνιακών διαβουλεύσεων πρωτοστατεί και η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ η οποία συνομίλησε τόσο με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, όσο και με τον Ταγίπ Ερντογάν.

Μια «ειρηνευτική» πρωτοβουλία που δείχνει τις προσπάθειες για να ηρεμήσουν τα πνεύματα.
Τη στιγμή που το τουρκικό σεισμογραφικό «σουλατσάρει» στα όρια της ελληνικής υφαλοκρηπίδας και οι στρατηγοί του Σουλτάνου, έχουν στήσει ένα σώου με βίντεακια και ψευδοχάρτες χάρτες, για λόγους εσωτερικής κατανάλωσης, η Ελλάδα έχει αναλάβει διπλωματικές πρωτοβουλίες που έχουν φέρει σε δύσκολη θέση την Τουρκία, παρα τους ανούσιους «λεονταρισμούς» του Τούρκου προέδρου.

Η Ελλάδα δεν πορεύεται μόνη της…

Ηχηρό μήνυμα στην Τουρκία να σταματήσει τους ψευτοτσαμοιυκάδες στο Αιγαίο ήταν και η κοινή ναυτική άσκηση Ελλάδας-Γαλλίας, σε περιοχή μάλιστα που επιχείρησε να δεσμεύσει με παράνομη navtex η Τουρκία.
Ενδεικτικό της αλλαγής του κλίματος υπερ της Ελλάδας και της Κύπρου είναι και η αποκάλυψη που έκανε μιλώντας στο Σκαι, ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Νίκος Χριστοδουλίδης ο οποίος ανέφερε οτι το προσεχές διάστημα θα ενισχυθεί ο «ευρωπαϊκός» στόλος στην Ανατολική Μεσόγειο, με την παρουσία και άλλων ευρωπαϊκών χωρών, πέρα από τη Γαλλία. Πιθανότατα θα είναι η Αίγυπτος.

Μια αναφορά που επιβεβαιώνει πλήρως την επισήμανση Μητσοτάκη, στο τηλεοπτικό μήνυμα του, ότι η Ελλάδα δεν είναι μόνη της σε αυτή την προσπάθεια.

«Σύμμαχος» της χώρας μας δείχνει να είναι και ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μαικ Πομπέο ο οποίος άλλαξε το πρόγραμμα του και σήμερα θα συναντηθεί στη Βιέννη με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια

Μια συνάντηση με υψηλό συμβολισμό, που στέλνει «δυνατά» μηνύματα στην Άγκυρα που στήνει σκηνικό πολέμου στην Ανατολική Μεσόγειο, ελλείψει σοβαρών νομικών επιχειρημάτων.

Να σημειώσουμε ότι ο Μαικ Πομπέο συγκαταλέγεται στους λίγους ανθρώπους της αμερικανικής κυβέρνησης που μπορεί να επηρεάσει τον Ντόναλντ Τραμπ ο οποίος αυτή την περίοδο είναι απασχολημένος με τις επικείμενες προεδρικές εκλογές.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ