today-is-a-good-day
19 C
Athens

Η αποκωδικοποίηση του διαγγέλματος του Κ.Μητσοτάκη για την ελληνοτουρκική κρίση

Ισχυρό μήνυμα στην Τουρκία ότι η Ελλάδα θα υπερασπιστεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα σε θάλασσα, ξηρά και αέρα, έστειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης με το έκτακτο διάγγελμα του στον ελληνικό λαό.

Του Κώστα Πασίση

Η πατρίδα μας δεν απειλεί αλλά και δεν εκβιάζεται. Και για αυτό ακριβώς και δεν υποκύπτει σε απειλές και εκβιασμούς. Ούτε, όμως, και ανέχεται προκλητικές ενέργειες», υπογράμμισε χαρακτηριστικά στο μήνυμα του.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε ως εθνικός ηγέτης και διαβεβαίωσε τους πολίτες ότι δεν έχουν να φοβούνται τίποτε καθώς η χώρα έχει τη δυνατότητα να εξουδετερώσει οποιαδήποτε εξωτερική απειλή.

Μίλησε με ειλικρίνεια στον κόσμο, περιγράφοντας την πραγματική κατάσταση, με την Τουρκία γιατί σε αυτές τις περιπτώσεις δεν πρέπει να πλανώνται ερωτηματικά στην κοινωνία. Παράλληλα διαβεβαίωσε τους πολίτες ότι «η χώρα δεν πορεύεται μόνη της σε αυτή την προσπάθεια».

Σημειώνεται ότι χθες υπήρξε και η τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας, Emmanuel Macron. Και λίγο αργότερα ανακοινώθηκε ότι η Γαλλία θα ενισχύσει προσωρινά τη στρατιωτική παρουσία της στη Μεσόγειο για να δείξει ότι το διεθνές δίκαιο πρέπει να γίνεται σεβαστό.

Με τη χθεσινή παρέμβαση του ο Κυριάκος Μητσοτάκης έστειλε ένα μήνυμα και στην Ευρώπη ότι θα πρέπει να σταθεί και αυτή με τη σειρά της στο ύψος των περιστάσεων καθώς η Τουρκία δεν απειλεί μόνο την Ελλάδα αλλά και τα ευρωπαϊκά σύνορα.

«Δεν θα είμαστε ποτέ αυτοί που πρώτοι θα οξύνουμε τα πράγματα. Όμως, η αυτοσυγκράτηση είναι μόνο η μία όψη της ισχύος μας. Καμία πρόκληση δεν θα μείνει αναπάντητη. Το έχουμε, εξάλλου, αποδείξει στην πράξη. Και θα το αποδείξουμε ξανά εάν χρειαστεί», υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στη σύγκληση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί ότι αναμένει την έμπρακτη στήριξη της Ελλάδος από τους Ευρωπαίους συμμάχους της, που στην προκειμένη περίπτωση μεταφράζεται στην επιβολή οικονομικών κυρώσεων στην Άγκυρα.
Κατά τη διάρκεια του τηλεοπτικού μηνύματος του χρησιμοποίησε αρκετές φορές τη λέξη «διάλογος» με την Τουρκία, ωστόσο -όπως τονίζει στενός συνεργάτης του- έθεσε το περίγραμμα του και κυρίως τους όρους και τις προϋποθέσεις.

Στην προκειμένη περίπτωση οι απαράβατοι και αδιαπραγμάτευτοι όροι είναι ο σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου και η αποφυγή προκλήσεων από τη γειτονική χώρα. Επίσης ξεκαθάρισε και την ατζέντα των συνομιλιών που είναι μονοθεματική. Δηλαδή, αποκλειστικά και μόνο η οριοθέτηση Θαλασσίων Ζωνών στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στο ενδεχόμενο ενός ατυχήματος στην Ανατολική Μεσόγειο. Μια αναφορά που ήχησε …περίεργα, αλλά όπως εξήγησε πηγή από το Μέγαρο Μάξιμου αυτό έγινε επειδή στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου αυτές τις ώρες είναι συγκεντρωμένες πολλές ναυτικές δυνάμεις…

Η έκτακτη τηλεοπτική παρέμβαση του Πρωθυπουργού και αυτό έχει την αξία του, έγινε ένα 24ωρο μετά το γύρο των τηλεφωνικών συνομιλιών του με τους αρχηγούς των κομμάτων της αντιπολίτευσης, με στόχο την επίτευξη πολιτικής συνεννόησης, όπως απαιτούν οι περιστάσεις και η πλειοψηφία της κοινής γνώμης.
Τέλος σύμφωνα με πληροφορίες πριν το διάγγελμα του ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνομίλησε και με τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ κ. Κωνσταντίνο Φλώρο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ