today-is-a-good-day
19 C
Athens

Γαλλικές δυνάμεις έφτασαν στην Κρήτη

Δύο μαχητικά αεροσκάφη τύπου Ραφάλ καθώς και τη φρεγάτα τύπου «Λαφαγιέτ» στέλνει στην ανατολική Μεσόγειο η Γαλλία στο πλαίσιο του σχεδιασμού της για ενίσχυση της παρουσίας της στην περιοχή.

Τα δύο Ραφάλ βρίσκονταν στην Κύπρο και πέταξαν ως τη Σούδα. Με τη γαλλική φρεγάτα και τα γαλλικά αεροσκάφη συνεκπαιδεύονται αυτή τη στιγμή αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορία και φρεγάτες του Πολεμικού Ναυτικού.

Την ανακοίνωση έκανε την Πέμπτη η υπουργός Αμυνας της χώρας Φλοράνς Παρλί, εν μέσω των εντάσεων που έχουν προκληθεί με την Ελλάδα αλλά και στον απόηχο του αρνητικού κλίματος που έχει διαμορφωθεί τις τελευταίες ημέρες μεταξύ Αγκυρας και Παρισιού.

Ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν κάλεσε την Τουρκία να σταματήσει τις έρευνες για υδρογονάνθρακες στην περιοχή.

Η ανακοίνωση έγινε σε συνέχεια του μηνύματος Μακρόν χθες το βράδυ για ενίσχυση της στρατιωτικής παρουσίας της Γαλλίας στην Ανατολική Μεσόγειο, μετά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, στέλνοντας σαφές μήνυμα στην Αγκυρα.

«Η Τουρκία θα πρέπει να σταματήσει τις μονομερείς έρευνες για πετρέλαιο» αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, με την οποία γίνεται γνωστό ότι ο Γάλλος πρόεδρος αποφάσισε η Γαλλία «να ενισχύσει προσωρινά τη στρατιωτική παρουσία της στη Μεσόγειο σε συνεργασία με άλλους εταίρους της Ευρωπαϊκής Ενωσης, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας», για να δείξει ότι το διεθνές δίκαιο πρέπει να γίνεται σεβαστό.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ