Η Τουρκία κλιμακώνει την ένταση: Δημοσίευσε χάρτη ερευνών δίπλα στην Κάρπαθο

107

Κλιμακώνει την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο η Τουρκία αμφισβητώντας ευθέως τη συμφωνία οριοθέτησης των ΑΟΖ Ελλάδας και Αιγύπτου. Η Τουρκία συνεχίζει τις προκλήσεις καθώς ο ανώτερος αξιωματούχος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, Τσαγατάι Ερτσιγές, έδωσε στη δημοσιότητα χθες τα μεσάνυχτα μέσω Twitter νέο χάρτη δείχνοντας πού βρίσκεται το Oruc Reis. Το πλοίο βρίσκεται 300 χλμ. νότια της Αττάλειας κι εντός των ορίων της συμφωνίας Ελλάδας-Αιγύπτου.

Όπως αναφέρει το sigmalive.com στον χάρτη απεικονίζεται η δραστηριότητα της υπεράκτιας έρευνας του σεισμικού ερευνητικού σκάφους, το οποίο σύμφωνα με την Άγκυρα πλέει εντός της υφαλοκρηπίδας της χώρας και στα σύνορα της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης στην Ανατολική Μεσόγειο.

Μέσω του χάρτη, το τουρκικό ΥΠΕΞ προαναγγέλλει έρευνες του Oruc Reis στην περιοχή, που οριοθετήθηκε πρόσφατα στη συμφωνία της Ελλάδας με την Αίγυπτο, δίπλα από την Κάρπαθο.

«Το Oruc Reis ξεκίνησε τη δραστηριότητα της υπεράκτιας έρευνας σήμερα στην τουρκική υφαλοκρηπίδα που δηλώθηκε στον ΟΗΕ. Η Ελλάδα προκαλεί μεγάλη αναστάτωση για αυτή τη δραστηριότητα», ανέφερε ο κ. Ερτσιγές.

Το Oruç Reis δεν έχει προχωρήσει, ωστόσο, σε έρευνες, αν και έχει ποντίσει καλώδια, καθώς η παρουσία τόσων πολεμικών πλοίων και συνοδευτικών στην περιοχή, καθιστά αδύνατη τη διενέργεια ερευνών, λόγω του θορύβου, που προκαλείται.

Σε κατάσταση ύψιστης ετοιμότητας και επιφυλακής παραμένουν οι Ένοπλες Δυνάμεις, ενώ το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό παρακολουθεί στενά το ερευνητικό σκάφος.