today-is-a-good-day
17.2 C
Athens

ΥΠΕΝ: Απλοποίηση της περιβαλλοντικής αδειοδότησης των ΑΠΕ

Σε περαιτέρω απλοποίηση της περιβαλλοντικής αδειοδότησης για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας προχωρά το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας με απόφαση του υπουργού, Κωστή Χατζηδάκη, με την οποία κατατάσσονται περισσότερες κατηγορίες έργων στο απλούστερο καθεστώς αδειοδότησης με βάση τις Πρότυπες Περιβαλλοντικές Δεσμεύσεις.

Η απόφαση δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης (ΦΕΚ Β 3291/6 Αυγούστου 2020) και προβλέπει μεταξύ άλλων ότι:

Για τους φωτοβολταϊκούς σταθμούς:

-Απαλλάσσονται πλέον από περιβαλλοντική αδειοδότηση οι σταθμοί ισχύος μέχρι 1MW (ενώ μέχρι πρότινος το όριο ήταν στα 0,5MW),

-Υπάγονται πλέον στην «ελαφρότερη» κατηγορία των ΠΠΔ οι σταθμοί με εγκατεστημένη ισχύ από 1 MW έως 10 MW (αντί του μέχρι πρότινος ορίου 2 MW).

Στους αιολικούς σταθμούς αντίστοιχα, υπάγονται σε ΠΠΔ οι σταθμοί με εγκατεστημένη έως 10 MW (αντί 5 ΜW).

Επιπλέον, για πρώτη φορά κατατάσσονται περιβαλλοντικά τα έργα αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας όταν εγκαθίσταται σε σταθμό ΑΠΕ, καθώς ορίζεται ότι υποχρεωτικά «ακολουθούν» την υποκατηγορία του κυρίως έργου.

Όπως σημειώνει το ΥΠΕΝ, η ανάγκη για τροποποίηση της ισχύουσας υπουργικής απόφασης προέκυψε σε συνέχεια της ψήφισης του περιβαλλοντικού νόμου (Ν.4685/2020), με τον οποίο θεσπίστηκε η αντικατάσταση της Άδειας Παραγωγής ΑΠΕ με τη Βεβαίωση Παραγωγού. Καθώς η ΡΑΕ αναμένεται να εκδώσει σε σύντομο χρονικό διάστημα πλήθος Βεβαιώσεων, είναι απαραίτητο να προβλεφθούν διευκολύνσεις και στην περιβαλλοντική αδειοδότηση που είναι η επόμενη αδειοδοτική φάση. H αρμόδια Ομάδα Εργασίας του ΥΠΕΝ υπό την Γενική Γραμματέα Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, Αλεξάνδρα Σδούκου, εξάλλου, εργάζεται εντατικά για την απλοποίηση της Άδειας Εγκατάστασης που είναι ο επόμενος κρίκος της αδειοδοτικής «αλυσίδας».

Τελικός στόχος του υπουργείου είναι η ριζική μείωση του χρόνου αδειοδότησης ενός έργου ΑΠΕ στα δυο χρόνια κατά μέσο όρο (από 5-7 που είναι σήμερα), με την θέσπιση όλων των απαιτούμενων ρυθμίσεων έως το τέλος του τρέχοντος έτους. Κάτι που αποτελεί προαπαιτούμενο για την επίτευξη των στόχων του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα και την ταχεία αύξηση του ποσοστού των ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα της χώρας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ