today-is-a-good-day
17.9 C
Athens

Το πολιτικό verdigo του Αλέξη Τσίπρα και οι εύθραυστες ισορροπίες του ΣΥΡΙΖΑ

Η τυφλή αντιπολίτευση και το όχι σε όλα, ακόμη και στα εθνικά ζητήματα, είναι το νέο αφήγημα Τσίπρα, «χρεώνοντας» στον Μητσοτάκη ακόμη και το …προπατορικό αμάρτημα.

Σε μια περίοδο που Ερντογάν απειλεί με νέες γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο και το πολεμικό ναυτικό μας βρίσκεται εκ νέου σε αυξημένη ετοιμότητα, η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, «σπάει» το αρραγές εθνικό μέτωπο.

Του Κώστα Πασίση

Ειδικότερα  κατηγορεί την κυβέρνηση ότι δημιουργεί επικίνδυνα προηγούμενα για τα εθνικά συμφέροντα, ασκώντας κριτική στην ιστορική συμφωνία της Ελλάδος με την Αίγυπτο για καθορισμό ΑΟΖ.

Το παράδοξο, ωστόσο, είναι ότι μόλις πριν από δυο μήνες ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών ανέφερε επι λέξη : «Να προχωρήσουμε σε συμφωνία με την Αίγυπτο ακόμη και με μερική οριοθέτηση της ΑΟΖ και να προχωρήσουμε και στην επέκταση των 12 μιλιών στα χωρικά μας ύδατα στο Ιόνιο».

Η κυβέρνηση προσχώρησε σε συμφωνία με την Αίγυπτο, που έκανε έξαλλο τον Ερντογάν και ο Τσίπρας βγήκε στο αντάρτικο, επιστρέφοντας στο λαϊκισμό.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος  απάντησε σε αυτό το unfair και τη νέα απρέπεια του ΣΥΡΙΖΑ, κρατώντας χαμηλούς τόνους, όπως αρμόζει η περίσταση. «Μετά από 13 γύρους διαπραγματεύσεων και 15 χρόνια συζητήσεων με την Αίγυπτο, όποιος νομίζει ότι είναι κάτι βεβιασμένο, μάλλον έχει διαφορετικό χρόνο μέτρησης, ανέφερε ο κ. Πέτσας και στη συνέχεια «άδειασε» τον κ. Τσίπρα τονίζοντας ότι ο  ΣΥΡΙΖΑ και ο κ. Τσίπρας, προσωπικά, είχε πλήρη ενημέρωση από  τον Πρωθυπουργό, στην τελευταία τους διμερή συνάντηση στη Βουλή».

Παράλληλα ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας σε συνέντευξη του στο Σκαι δήλωσε ότι τις επόμενες ημέρες θα ενημερώσει τους εκπροσώπους των κομμάτων αναλυτικά για την ιστορική συμφωνία με την Αίγυπτο.

Σύμφωνα με νεοδημοκρατικές πηγές, η εντελώς ανεύθυνη αντιπολιτευτική τακτική του, ενδεχομένως να έχει την εξήγηση της στο γεγονός ότι ο Πρωθυπουργός αρνήθηκε να μπει στην λογική της συναλλαγής με το ΣΥΡΙΖΑ, δίνοντας «συγχωροχάρτι» στα βαριά αμαρτήματα της προηγούμενης κυβέρνησης, όπως πρότεινε εμμέσως πλην σαφώς ο Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στη τελευταία συνεδρίαση της Βουλής.

Το «όχι» Μητσοτάκη προφανώς εξόργισε την Κουμουνδούρου και έκτοτε το γύρισε «αλλιώς».

Ο ΣΥΡΙΖΑ τα τελευταία 24ωρα έδωσε  ένα ρεσιτάλ ανευθυνότητας. Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι ευθύνεται για την κατακόρυφη αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊου. Ότι έδειξε κραυγαλέα αδυναμία να σταματήσει την ύφεση. Χαρακτήρισε «βαθιά οπισθοδρομικές» τις προτάσεις της Επιτροπής Πισσαρίδη και γενικότερα η Κουμουνδούρου τα βλέπει όλα …μαύρα, παραβλέποντας όμως το γεγονός ότι συντριπτική πλειοψηφία της κοινής γνώμης εμπιστεύεται την κυβέρνηση Μητσοτάκη και κρατά μεγάλες αποστάσεις από το ΣΥΡΙΖΑ και την ηγεσία του.

Βέβαια για τη συγκεκριμένη αντιπολιτευτική τακτική υπάρχει και μια δεύτερη ανάγνωση. Ο Τσίπρας πολώνει τη κατάσταση, δημιουργεί έναν …δράκο(Μητσοτάκη), για λόγους κομματικής συσπείρωσης αλλά και διατήρησης του ίδιου στην ηγεσία.

Και η αλήθεια είναι ότι ο Αλέξης Τσίπρας είναι αντιμέτωπος με πλειάδα εσωκομματικών προβλημάτων, που κανείς ακόμη δεν γνωρίζει ποια θα είναι η κατάληξη τους.

Επι παραδείγματι προ ημερών είχαμε μια διπλή σκληρή σύγκρουση. Τσακαλώτος εναντίον Τσίπρα και  Πολάκης κατά Τσακαλώτου.

Υπενθυμίζεται ότι  ο πρώην «τσάρος» της οικονομίας με συνέντευξη είχε ζητήσει επι της ουσίας να «σπάσει» η προσωποπαγής δομή του ΣΥΡΙΖΑ και ο αψύς κρητικός, πρωτοπαλίκαρο της ηγεσίας, άσκησε κριτική στα πεπραγμένα Τσακαλώτου.

Την ίδια στιγμή η «Κίνηση των 53» ζητεί να μπει ένα «φρένο» στις πολιτικές μετεγγραφές για να μην αλλοιωθεί το αριστερό dna του ΣΥΡΙΖΑ, προκαλώντας την οργή των προεδρικών.

Ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Πανος Σκουρλέτης είναι σε μόνιμη αμφισβήτηση και γενικότερα  όλοι είναι εναντίον όλων.

Σε αυτό το «ομιχλώδες» τοπίο, ο Αλέξης Τσίπρας δείχνει ότι η κατάσταση του έχει …ξεφύγει και δεν κρατά στιβαρά τα γκέμια του κόμματος του.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ