today-is-a-good-day
15.8 C
Athens

Κ.Βλάσης στο ThePresident: Η συμφωνία με την Αίγυπτο αλλάζει τους όρους και φέρνει την Ελλάδα στο προσκήνιο

Η υπογραφή συμφωνίας Οριοθέτησης Θαλασσίων Ζωνών μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου αποτελεί αναμφίβολα μια τεράστια εθνική επιτυχία. Οι πρώιμοι επικριτές της εξέλιξης αυτής κρίνουν βιαστικά μη συνυπολογίζοντας τις ιδιαίτερες γεωπολιτικές συνθήκες, όπως έχουν διαμορφωθεί στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και αγνοώντας τα πολλαπλά οφέλη που θα αποκομίσει η χώρα μας.

Γράφει ο Κώστας Βλάσης*

Η εν τοις πράγμασι ακύρωση του Τουρκο-Λιβυκού μνημονίου αποτελεί και ένα από τα μεγαλύτερα κέρδη της συμφωνίας που υπέγραψε ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών κ. Δένδιας με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Σάμεχ Σούκρι. Τα οφέλη, όμως, δεν σταματούν εδώ.

Μέσα από τη συμφωνία αυτή επιβεβαιώνεται η πάγια θέση μας ότι η τήρηση του δικαίου της θάλασσας αποτελεί ικανή και αναγκαία συνθήκη για την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών των χωρών στην περιοχή, αλλά και το γεγονός ότι η διευθέτηση διμερών εκκρεμοτήτων και η οικοδόμηση συμμαχιών μπορούν να γίνουν πράξη με σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο και στους κανόνες καλής γειτονίας. Μέσα από αυτή τη συμφωνία επιβεβαιώνεται η πάγια θέση μας ότι τα νησιά έχουν δικαίωμα σε υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ. Επιπλέον, είναι  αδιαμφισβήτητο ότι η συμφωνία αυτή ενισχύει τη διπλωματική μας θέση και ματαιώνει τις παράνομες απόπειρες της Τουρκίας να οριοθετήσει ΑΟΖ απευθείας με την Αίγυπτο παραβιάζοντας τα κυριαρχικά δικαιώματα των ελληνικών νησιών σε θαλάσσιες ζώνες.

Το μηνύματα που στέλνουμε είναι πλέον ηχηρά!

Έχοντας ήδη υπογράψει και τη συμφωνία με την Ιταλία, η χώρα μας αυξάνει σημαντικά το κυριαρχικό της αποτύπωμα και κατοχυρώνει τα κυριαρχικά της δικαιώματα και τη δικαιοδοσία της.

Είναι πλέον δεδομένο ότι η εξωτερική πολιτική της χώρας μας κινείται σε άλλους ρυθμούς. Η διαχείριση της κατάστασης στον Έβρο, η αντίδραση στην πρόσφατη τουρκική NAVTEX, αλλά και οι δύο προαναφερθείσες συμφωνίες, επιβεβαιώνουν στην πράξη ότι βάζουμε τέλος σε μια περίοδο αδράνειας και δισταγμών και πως κινούμαστε με γοργά αντανακλαστικά σε ρότα προάσπισης και προώθησης των εθνικών μας συμφερόντων.  Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι η συμφωνία συνομολογήθηκε με το Κάιρο μετά από 13 γύρους διαπραγματεύσεων και 15 χρόνια μετά την έναρξη τους! Τα κεκτημένα που δημιουργούμε στη βάση του Διεθνούς Δικαίου δεν μπορούν να αμφισβητηθούν από κανέναν.

Η Ελλάδα δεν απειλεί και δεν ενεργεί μονομερώς. Η Ελλάδα συνομιλεί και διαπραγματεύεται θέλοντας και μπορώντας να διαδραματίσει στρατηγικό ρόλο στην Ανατ. Μεσόγειο ως πυλώνας σταθερότητας, νομιμότητας και ευημερίας. Η Ελλάδα είναι πλέον στο προσκήνιο όπως της αρμόζει!

*Ο Κώστας Βλάσης είναι Υφυπουργός Εξωτερικών και Βουλευτής Αρκαδίας Ν.Δ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ