today-is-a-good-day
17.1 C
Athens

N.Χαρδαλιάς στο The President: Απαραίτητη η σωστή τήρηση μέτρων χωρίς εξαιρέσεις

Πρέπει να γίνει απόλυτα κατανοητό σε όλους ότι όποια μέτρα και αν ληφθούν δεν είναι επαρκή για να σταματήσουν την εξάπλωση της πανδημίας. Βασική παράμετρος για την επιτυχία της προσπάθειας είναι η πιστή εφαρμογή των μέτρων” επισημαίνει ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς, μιλώντας στο The President και τη δημοσιογράφο Ελένη Κριτσιδήμα.

Παράλληλα, περιγράφει τον τρόπο με τον οποίο εργάζονται, στην Πολιτική Προστασία, πάνω στον εντοπισμό και την ιχνηλάτηση κρουσμάτων, κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στο σημαντικό εργαλείο που έχει η Ελλάδα στη διάθεσή της, τον ειδικό αλγόριθμο EVA.

Κληθείς να σχολιάσει τις αποκαλύψεις για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι και τη διαχείρισή της, ο κύριος Χαρδαλιάς εκφράζει την εμπιστοσύνη του στην ελληνική Δικαιοσύνη και δηλώνει πως η κυβέρνηση θα πράξει ο,τι απαιτείται για την εφαρμογή της απόφασής της.

Κλείνοντας, διευκρινίζει, μεταξύ άλλων, ότι η ετοιμότητα και η επιφυλακή παίζουν καθοριστικό ρόλο στη γρήγορη κατάσβεση μιας πυρκαγιάς, ακόμα και σε περίπτωση που τα καιρικά φαινόμενα είναι ακραία.

-Κύριε Χαρδαλιά, θα ήθελα να ξεκινήσουμε από τις πρόσφατες αποκαλύψεις στο Μάτι. Πώς αισθανθήκατε διαβάζοντάς τες;

Δεδομένου ότι η όλη διαδικασία βρίσκεται σε εξέλιξη, θα μου επιτρέψετε να μην τοποθετηθώ δημόσια. Το μόνο που θα ήθελα να πω είναι ότι έχουμε πλήρη εμπιστοσύνη στην ελληνική Δικαιοσύνη, η οποία είναι αρμόδια να διερευνήσει την υπόθεση και να αποφανθεί σχετικά. Από την πλευρά μας θα σεβαστούμε την όποια απόφαση και θα πράξουμε ό,τι απαιτείται για την εφαρμογή της.  

-Με την εμπειρία που έχετε, πλέον, πιστεύετε πως υπάρχει μερίδιο ευθύνης -έστω ηθικό- για τους πολιτικούς προϊσταμένους, είτε γνωρίζουν, είτε όχι;

Σαν άνθρωπος πιστεύω βαθιά στην ατομική ευθύνη, όχι όμως στις γενικεύσεις. Γιατί κάθε περίπτωση είναι ξεχωριστή και πρέπει να έχει κανείς στη διάθεσή του όλα τα δεδομένα, προκειμένου να μπορεί να εκφράσει άποψη για την ύπαρξη ή μη ευθύνης. Ακόμη περισσότερο δε, όταν τίθεται και η παράμετρος του ηθικού μεριδίου ευθύνης, μια παράμετρος που μπορεί να επηρεαστεί σημαντικά από τις κατά περίπτωση συνθήκες.  

 – Τα μέτρα που ανακοινώσατε προσφάτως πιστεύετε πως θα τηρηθούν και θα βοηθήσουν στην εξομάλυνση της παρούσας υγειονομικής κρίσης ή θα αγνοηθούν από τους πολίτες και θα βρεθούμε σε μεγαλύτερη έξαρση;

Η χρήση μάσκας σε όλους τους κλειστούς χώρους και τα υπόλοιπα μέτρα που ανακοινώθηκαν και τέθηκαν σε ισχύ πρόσφατα μπορούν να επιβραδύνουν την αυξητική τάση των κρουσμάτων που παρατηρείται το τελευταίο χρονικό διάστημα. Πρέπει, όμως, να γίνει απόλυτα κατανοητό σε όλους μας ότι όποια μέτρα και αν ληφθούν, ό,τι πρωτοβουλίες και να λάβει η Κυβέρνηση, δεν επαρκούν από μόνα τους για να σταματήσουν την εξάπλωση της πανδημίας. Βασική παράμετρος, ίσως η σημαντικότερη για την επιτυχία της προσπάθειας είναι η πιστή εφαρμογή των μέτρων που έχουν ληφθεί.

Γιατί όσο αυστηρά και αν είναι τα μέτρα, η αποτελεσματικότητά τους περιορίζεται σημαντικά, αν δεν εφαρμόζονται σωστά. Για αυτό και στόχος όλων μας θα πρέπει να είναι να τηρούμε τα μέτρα χωρίς εξαιρέσεις. Και θέλω να πιστεύω ότι οι συμπολίτες μου το αντιλαμβάνονται αυτό και θα πράξουν ανάλογα.

– Πώς διαχειρίζεστε, αυτή τη στιγμή, στην Πολιτική Προστασία τον εντοπισμό και την ιχνηλάτηση κρουσμάτων;

Το σημαντικότερο εργαλείο που έχουμε στη διάθεσή μας για τον εντοπισμό εισερχόμενων κρουσμάτων είναι ο ειδικός αλγόριθμος EVA, ένα σύνθετο μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης που χρησιμοποιεί την επιδημιολογική εικόνα από τα δημόσια δεδομένα κάθε περιοχής σε συνδυασμό με τα αποτελέσματα των τεστ στις πύλες εισόδου για να αξιολογήσει το προφίλ ρίσκου κάθε ταξιδιώτη με βάση τα στοιχεία του PLF. Έτσι, ο αλγόριθμος εντοπίζει όσους έχουν αυξημένες πιθανότητες να είναι φορείς του ιού, ώστε να υποβληθούν σε έλεγχο κατά την άφιξή τους στη χώρα.

Όσον αφορά στον εντοπισμό κρουσμάτων στο εσωτερικό, πραγματοποιούνται εκτενείς έλεγχοι σε κάθε περίπτωση που δημιουργεί προβληματισμό, ώστε να μπορέσουμε να αξιολογήσουμε με ακρίβεια τα επιδημιολογικά δεδομένα και να λάβουμε, πάντα σε συνεννόηση με τους ειδικούς, τα πλέον ενδεδειγμένα μέτρα ώστε να ανακοπεί η περαιτέρω έξαρση της νόσου. Από τη στιγμή που θα εντοπιστεί κάποιο κρούσμα, ξεκινά και η διαδικασία της ιχνηλάτησης, που περιλαμβάνει καταγραφή των κινήσεων του κρούσματος τα τελευταία 24ωρα και ενημέρωση των στενών επαφών του, οι οποίες απομονώνονται ώστε να μην υπάρξει μεγαλύτερη διασπορά του ιού. Πρόκειται για ένα σύνολο πρωτοκόλλων και διαδικασιών που έχει συμβάλλει αποφασιστικά στον περιορισμό της πανδημίας. 

– Αναφορικά με τις πυρκαγιές που σημειώνονται στους καλοκαιρινούς μήνες, σε ποιον βαθμό παίζει ρόλο η ετοιμότητα και η επιφυλακή για την κατάσβεση με ακραία καιρικά φαινόμενα;

Η ετοιμότητα και η επιφυλακή παίζουν καθοριστικό ρόλο στη γρήγορη κατάσβεση μιας πυρκαγιάς. Ακόμα και σε περίπτωση που τα καιρικά φαινόμενα είναι ακραία, ο άμεσος εντοπισμός και η άμεση επέμβαση βελτιώνουν τις πιθανότητες επιτυχούς αντιμετώπισης του συμβάντος, ενώ αν δεν καταστεί δυνατό να ελεγχθεί γρήγορα η πυρκαγιά -γιατί όσο καλά προετοιμασμένος και αν είναι κανείς, υπάρχει και αυτό το ενδεχόμενο ιδιαίτερα όταν οι καιρικές συνθήκες δυσχεραίνουν την κατάσβεση- η επιφυλακή και τα γρήγορα αντανακλαστικά επιτρέπουν καλύτερο σχεδιασμό και διαχείριση της κατάστασης, που είναι ιδιαίτερα σημαντικά σε κάθε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.    

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ