today-is-a-good-day
20.3 C
Athens

Τουρκία: Άκυρη η συμφωνία Ελλάδας – Αιγύπτου

Για την Άγκυρα δεν έχει ισχύ η συμφωνία της Ελλάδας με την Αίγυπτο, ανακοίνωσε το τουρκικό ΥΠΕΞ προσθέτοντας ότι δεν θα επιτρέψει οποιαδήποτε δραστηριότητα στην εν λόγω περιοχή.

Στην ανακοίνωσή του το τουρκικό ΥΠΕΞ αναφέρει συγκεκριμένα ότι μεταξύ της Ελλάδας και της Αιγύπτου δεν υπάρχουν θαλάσσια σύνορα. “Η λεγόμενη συμφωνία που υπογράφηκε σήμερα σχετικά με τα πεδία θαλάσσιας δικαιοδοσίας δεν έχει ισχύ για την Τουρκία. Αυτή η αντίληψή μας θα τεθεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και επί του πεδίου”, αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Το τουρκικό ΥΠΕΞ υποστηρίζει ότι “η λεγόμενη περιοχή δικαιοδοσίας συμπεριλαμβάνεται στην τουρκική υφαλοκρηπίδα που έχει δηλωθεί στα ΗΕ”. “Η Αίγυπτος η οποία έχασε τα 11.500 τ.χλ. με την συμφωνία που υπέγραψε το 2003 με την ε/κ διοίκηση νοτίου Κύπρου, σήμερα πάλι χάνει θαλάσσιες περιοχές δικαιοδοσίας με τη λεγόμενη συμφωνία που υπέγραψε με την Ελλάδα. Με αυτή τη συμφωνία γίνεται προσπάθεια παραβίασης και των δικαιωμάτων της Λιβύης”, υποστηρίζεται στην ανακοίνωση.

Σύμφωνα με το τουρκικό ΥΠΕΞ, “η Τουρκία δεν θα επιτρέψει οποιαδήποτε δραστηριότητα στη εν λόγω περιοχή και αναμφίβολα θα συνεχίσει να υπερασπίζεται με αποφασιστικότητα τα δικαιώματα και συμφέροντα των Τ/κ και της χώρας μας στην Ανατολική Μεσόγειο”.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ