today-is-a-good-day
23.7 C
Athens

Κορωνοϊός: Το σχέδιο έκτακτης ανάγκης του Μαξίμου

Το δεύτερο «κύμα» κορωνοιού εντός του Αυγούστου, στην καρδιά της τουριστικής περιόδου θέλει να προλάβει η κυβέρνηση η οποία εγκαίρως λαμβάνει τα …μέτρα της, θέτοντας σε  εφαρμογή το επιχειρησιακό σχέδιο αποτροπής του, με πρώτο μέτρο την υποχρεωτική  χρήση μάσκας και την εντατικοποίηση των ελέγχων για την τήρηση των υφιστάμενων περιορισμών.

Του Κώστα Πασίση

Αυτό προέκυψε τόσο από την τοποθέτηση  Πρωθυπουργού, κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας  τους ειδικούς ιατρούς και τους συνεργάτες του, όσο  και  την παρουσία του γνωστού «διδύμου» Χαρδαλιά-Τσιόδρα στην πρώτη κοινή ενημέρωση τους, μετα την άρση της «καραντίνας».

Χθες, δεν υπήρξε διάγγελμα από τον Πρωθυπουργό, αλλά δημοσιοποιήθηκε η βασική εισήγηση του επειδή η κατάσταση είναι μεν κρίσιμη, αλλά όχι δραματική.

Έτσι η στόχευση της παρέμβασης του ήταν η αφύπνιση των πολιτών για να μην έλθουν τα χειρότερα.

«Να ενεργοποιήσουμε το εθνικό μας εμβόλιο, το φιλότιμό μας», υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο Πρωθυπουργός στέλνοντας μήνυμα όχι μόνο στις ευπαθείς ομάδες που ήδη προσέχουν αλλά σε ολόκληρη την κοινωνία και κυρίως στους νέους οι οποίοι υποτιμούν την απειλή. Ενώ κάποιοι πιστεύουν τους συνομοσιολόγους και όχι τους γιατρούς.

Ωστόσο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην εισήγηση του εξέπεμψε και ένα μήνυμα αισιοδοξίας, υπογραμμίζοντας ότι «θα βγούμε νικητές και από αυτή μάχη».

Σε κόκκινο συναγερμό οι «λοιμωξιολόγοι»

Οι ειδικοί επιστήμονες σε συνεργασία με το Μαξίμου και την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, αξιολογώντας   τους επιδημιολογικούς δείκτες διαπίστωσαν τις τελευταίες ημέρες  ο covid 19 …ξέφυγε και έγινε εκ νέου απειλητικός για τη δημόσια υγεία και κατ επέκταση για την οικονομία της χώρας.

Η προστασία της κοινωνίας έγινε πάλι προτεραιότητα και ενεργοποιήθηκε το …light σχέδιο αντιμετώπισης της νέας έκτακτης κατάστασης, που μέχρι χθες ήταν στο συρτάρι του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Σε αυτή τη φάση αποφασίστηκε να εστιάσουν στον έλεγχο της διασποράς του φονικού ιού, με όπλο τη γενικευμένη χρήση της μάσκας  σχεδόν παντού.

Επι τάπητος τέθηκαν και άλλα  αυστηρότερα μέτρα, που περιλαμβάνουν ακόμη και τοπικά lockdown, αν απαιτηθούν. Αν και όπως τονίζεται, το πιθανότερο σενάριο είναι να μην φθάσουμε ποτέ στις  ακραίες λύσεις, αν οι πολίτες τηρήσουν με θρησκευτική ευλάβεια τη χρήση μάσκας

Κρίθηκε  αναγκαίο να ενημερωθούν οι πολίτες για την σοβαρότητα  της κατάστασης και προς αυτή την κατεύθυνση δεν αποκλείεται να αναληφθούν και πρωτοβουλίες, αν η κατάσταση ξεφύγει περισσότερο.

Παράλληλα, όμως η κυβέρνηση εργάζεται και για το λεγόμενο …κακό σενάριο που θα έχει  οικονομικές επιπτώσεις για το ταμείο της χώρας.

Το καλό σε αυτή την περίπτωση είναι ότι ο Κυριάκος Μητσοτακης εξασφάλισε από την Ευρώπη ένα γενναίο πακέτο στήριξης της ελληνικής οικονομίας, γεγονός που έχει λυσει  σε ένα βαθμό τα χέρια του…

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ