today-is-a-good-day
14.8 C
Athens

Κορωνοϊός: Νέα μέτρα ετοιμάζει η Φινλανδία λόγω αύξησης των κρουσμάτων

Η κυκλοφορία του νέου κορονοϊού αυξάνεται και πάλι στη Φινλανδία και οι υγειονομικές αρχές της σκανδιναβικής χώρας ετοιμάζουν νέα μέτρα για την ερχόμενη εβδομάδα, όπως ανακοίνωσαν σήμερα.

Αν και η χώρα εξακολουθεί να καταγράφει ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά νέων κρουσμάτων στην Ευρώπη, τα τελευταία στοιχεία δείχνουν πως ο ρυθμός αναπαραγωγής του ιού είναι από 1,1 έως 1,4, διευκρίνισε η διευθύντρια στρατηγικής του υπουργείου Υγείας, Λίζα-Μαρία Βοϊπιο-Πούλκι, σε συνέντευξη Τύπου.

«Η κατάσταση είναι εξαιρετικά εύθραυστη», είπε και πρόσθεσε πως «ένα είδος δεύτερης φάσης έχει ξεκινήσει», αν και είναι πολύ νωρίς να γίνει λόγος για ένα «δεύτερο κύμα».

«Το εύρος που θα λάβει το κύμα θα εξαρτηθεί από την απόκρισή μας», είπε.

Παρά την αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων μόλυνσης, η Φινλανδία παραμένει η χώρα με το πιο μικρό ποσοστό κρουσμάτων στην Ευρώπη. Τις τελευταίες δύο εβδομάδες, μόνο δύο νέα κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους έχουν καταγραφεί, σύμφωνα με τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την Ευρώπη.

Συνολικά, 7.512 κρούσματα μόλυνσης από τον νέο κορονοϊό, εκ των οποίων 331 θάνατοι, έχουν καταγραφεί στη χώρα των 5,5 εκατομμυρίων κατοίκων. Από τον Ιούνιο έως τις αρχές Ιουλίου, ο αριθμός των νέων κρουσμάτων ήταν πολύ μικρός, αλλά τις τελευταίες ημέρες τα κρούσματα επανεμφανίστηκαν.

Στη Φινλανδία έχουν αρθεί τα περισσότερα μέτρα περιορισμού: επιτρέπονται οι συναθροίσεις τόσο σε εσωτερικούς όσο και σε εξωτερικούς χώρους, τα εστιατόρια και τα καφέ άνοιξαν και τα παιδιά ετοιμάζονται να ξαναπάρουν τον δρόμο για το σχολείο για τη νέα σχολική χρονιά.

Ένας «οδικός χάρτης» θα δημοσιοποιηθεί στη διάρκεια της ερχόμενης εβδομάδας, σύμφωνα με τις υγειονομικές αρχές, μαζί με μέτρα περιορισμού που θα επιβληθούν αν η κυκλοφορία του ιού συνεχίσει να αυξάνεται.

Τα τελευταία μπορεί να περιλαμβάνουν τοπικά lockdown και, για πρώτη φορά, μια σύσταση για χρήση μάσκας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ