today-is-a-good-day
14.8 C
Athens

Έκρηξη στη Βηρυτό: Μειώνονται οι ελπίδες για τον εντοπισμό ζωντανών εγκλωβισμένων

Καθώς περνούν οι ώρες μειώνονται αισθητά οι πιθανότητες να βρεθούν ζωντανοί οι δεκάδες άνθρωποι που αγνοούνται καθώς εγκλωβίστηκαν ή θάφτηκαν στα χαλάσματα των κτιρίων που ισοπεδώθηκαν από τις δύο ισχυρότατες εκρήξεις στο λιμάνι της Βηρυτού.

Σημαντικό κομμάτι της πρωτεύουσας του Λιβάνου έχει ισοπεδωθεί από την έκρηξη των 2.750 τόνων νιτρικού αμμωνίου, ενώ πάνω από 300.000 άνθρωποι έχουν φύγει από τα σπίτι τους που  υπέστησαν μεγάλες ζημιές. Η πόλη έχει κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τις επόμενες 15 μέρες.

Ο μέχρι στιγμής απολογισμός κάνει λόγο για περισσότερους από 5.000 τραυματίες και για 135 νεκρούς, ο αριθμός των οποίων, ωστόσο, εκτιμάται ότι θα αυξηθεί. Ο αριθμός των αγνοουμένων δεν είναι σαφής , Λιβανέζοι αξιωματούχοι περιορίζονται να δηλώσουν πως πρόκειται για «πολλούς ανθρώπους».

«Υπάρχουν σίγουρα ακόμη (θύματα) κάτω από τα χαλάσματα και δεχόμαστε δεκάδες τηλεφωνήματα για αγνοούμενους», είπε ο υπουργός Υγείας του Λιβάνου Χαμάντ Χασάν σε δημοσιογράφους, στο περιθώριο της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου.

Την ίδια στιγμή, κυβερνήσεις από όλο τον κόσμο στέλνουν υγειονομικό υλικό και ανθρωπιστική βοήθεια στη Βηρυτό. Τελευταίο παράδειγμα η Ιταλία καθώς  δεκατέσσερις πυροσβέστες, ειδικευμένους στην εκτίμηση χημικών κινδύνων και υποδομών που έχουν υποστεί ζημιές μετά από εκρήξεις, βρίσκονται ήδη στη Βηρυτό.

Η ομάδα αυτή αναχώρησε το απόγευμα της Τετάρτης από την Πίζα προκειμένου «να παράσχει τεχνική υποστήριξη για τους χημικούς και βακτηριολογικούς κινδύνους» αλλά και για να εκτιμήσει την κατάσταση των κτιρίων, ανέφερε σε ανακοίνωσή της η ιταλική υπηρεσία πολιτικής προστασίας.

Η Ρώμη ανταποκρίθηκε στο αίτημα για αποστολή διεθνούς βοήθειας που υπέβαλε κυβέρνηση του Λιβάνου. Οι πυροσβέστες έχουν στη διάθεσή τους ειδικό εξοπλισμό που εντοπίζει τις επικίνδυνες ουσίες στο περιβάλλον, πρόσθεσε η ιταλική υπηρεσία..

Το βράδυ της Τρίτης, λίγες ώρες μετά την τραγωδία, ο πρωθυπουργός του Λιβάνου Χασάν Ντιάμπ έκανε έκκληση «προς όλες τις φίλες και αδελφές χώρες» να παράσχουν βοήθεια στη χώρα του.

Η Αλγερία θα στείλει στη Βηρυτό τέσσερα αεροσκάφη και ένα πλοίο γεμάτα με είδη πρώτης ανάγκης, καθώς επίσης και ομάδες γιατρών, πυροσβεστών και υλικά ανοικοδόμησης, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε η προεδρία της χώρας.

Τα τέσσερα αεροσκάφη «ετοιμάζονται να απογειωθούν για τη Βηρυτό», σημειώνεται στην ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν ο πρόεδρος της Αλγερίας Αμπντελματζίντ Τεμπούν με τον Λιβανέζο ομόλογό του, Μισέλ Αούν.

Εκτός από φάρμακα και τρόφιμα, τα αεροσκάφη θα μεταφέρουν επίσης σκηνές και κουβέρτες για τους άστεγους. Ένα φορτηγό πλοίο θα μεταφέρει στον Λίβανο οικοδομικά υλικά.

Η γειτονική Τυνησία πρότεινε νωρίτερα να παραλάβει εκατό τραυματίες και ανακοίνωσε ότι θα στείλει δύο στρατιωτικά αεροσκάφη με ιατροφαρμακευτικό υλικό και τρόφιμα.

Την είδηση για τους 5 Έλληνες τραυματίες στην πρωτεύουσα του Λιβάνου, που συγκλονίστηκε από την ισχυρή έκρηξη σε αποθήκη γεμάτη νιτρικό αμμώνιο στο λιμάνι, επιβεβαίωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών Κώστας Φραγκογιάννης. Μιλώντας στον ANT1, ο κ. Φραγκογιάννης ξεκαθάρισε «εμείς σαν Πολιτεία κάνουμε και θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για τον Λίβανο».

Επίσης, γνωστοποίησε ότι μια Ελληνολιβανέζα έχασε τη ζωή της από την έκρηξη στη Βηρυτό.

«Παρακολουθούμε την κατάσταση και θα κάνουμε ό,τι είναι αναγκαίο» απάντησε, ερωτηθείς αν τίθεται θέμα επαναπατρισμού των Ελλήνων.

Η Ελλάδα ήταν η πρώτη χώρα που έστειλε ομάδα διάσωσης στον Λίβανο, με τον υφυπουργό Εξωτερικών Κώστα Φραγκογιάννη να τίθεται επικεφαλής στο κλιμάκιο της ΕΜΑΚ. Η αποστολή άμεσης ελληνικής βοήθειας πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια.

Ο κυβερνήτης της Βηρυτού δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο Al Hadath TV ότι οι συλλογικές ζημίες μετά την έκρηξη στη Βηρυτό της 4ης Αυγούστου ενδέχεται να ανέλθουν σε 10-15 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ εξήγησε πως ο αριθμός αυτός περιλαμβάνει τόσο τις άμεσες όσο και τις έμμεσες απώλειες που σχετίζονται με την επιχειρηματική δραστηριότητα.

Ο κυβερνήτης ανέφερε επίσης στο Al Hadath TV ότι οι ποσότητες του διαθέσιμου σίτου είναι αυτή τη στιγμή περιορισμένες και πιστεύει πως χωρίς διεθνή παρέμβαση ενδέχεται να ξεσπάσει κρίση στη χώρα.

H κυβέρνηση έχει αρχίσει ήδη τις έρευνες για τους υπαίτιους της φονικής έκρηξης. Και ήδη καταζητούν έναν Ρώσο επιχειρηματία, ο οποίος φέρεται να είχε αποθηκεύσει το νιτρικό αμμώνιο στην αποθήκη, όπου βρισκόταν για έξι χρόνια χωρίς φύλαξη. Αυτός είναι ο Ιγκορ Γκρεσούσκιν, ο οποίος είναι ιδιοκτήτης του πλοίου που μετέφερε το εκρηκτικό υλικό στη Βηρυτό.

Ο Γκρεσούσκιν φέρεται να ζει στην Κύπρο και οι αρχές στον Λίβανο θεωρούν πως είναι ο υπεύθυνος γι’ αυτή την απίστευτη τραγωδία. Το πλοίο του, το Rhosus, με σημαία Μολδαβίας, είχε αρχικό προορισμό την Μοζαμβίκη, αλλά τελικά το 2013 σταμάτησε στη Βηρυτό και το νιτρικό αμμώνιο έμεινε εκεί, καθώς αδυνατούσε να πληρώσει τα τέλη και να περάσει από την διώρυγα του Σουέζ. Όταν δε, απέτυχε να πληρώσει τα τέλη και στην Βηρυτό, το πλοίο κατασχέθηκε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ