today-is-a-good-day
17.4 C
Athens

Οι στοχευμένες αλλαγές και τα μηνύματα του ανασχηματισμού

Σε απόλυτα στοχευμένες αλλαγές  για την ενίσχυση των λεγόμενων παραγωγικών υπουργείων, που θα σηκώσουν το βάρος της οικονομικής ανασυγκρότησης  της χώρας, με επίκεντρο το ευρωπαϊκό πακέτο των  72 δις ευρώ, προχώρησε ο Πρωθυπουργός, επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες για περιορισμένες παρεμβάσεις στο κυβερνητικό σχήμα.

Του Κώστα Πασίση

«Ομάδα που κερδίζει δεν αλλάζει», λένε οι προπονητές στο ποδόσφαιρο που δεν συμπαθούν το rotation και φαίνεται ότι το συγκεκριμένο «μότο» το ενστερνίζεται και ο Κυριάκος Μητσοτακης ειδικά τώρα που η κυβέρνηση του προηγείται του ΣΥΡΙΖΑ με double score.

Ο Πρωθυπουργός σε αυτή τη «φάση» δεν έκανε ανασχηματισμό  όπως συνήθως γίνεται στην Ελλάδα, με  «καρατομήσεις υπουργών και  μετακινήσεις, που απλά ανακατεύουν την τράπουλα, αλλάζουν τις εσωκομματικές ισορροπίες, προκαλώντας ανάμικτα συναισθήματα και τις περισσότερες δεν έχουν αποτέλεσμα.

Με τις «λειτουργικές βελτιώσεις», όπως ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Πέτσας, έδειξε ότι εμπιστεύεται τους συνεργάτες του.

Τον  κ. Σκυλακάκη και τον κ. Παπαθανάση μάλιστα τους επιβράβευσε για την πολύτιμη δουλειά που έκαναν έως τώρα, ορίζοντας τους, ως αναπληρωτές υπουργούς.

Ωστόσο προέβη και σε ορισμένες αναγκαίες παρεμβάσες-διορθώσεις στο κυβερνητικό σχήμα, όπως είναι η τοποθέτηση του Παναγιώτη Τσακλόγλου στη θέση του υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, αρμόδιου για τα θέματα Κοινωνικής Ασφάλισης και της κυρίας Βίκυ Λοίζου, ως γ,γ Τουριστικής Πολιτικής και Ανάπτυξης στη θέση που κατείχε μέχρι χθες ο κ. Λούλης.

Οι περιορισμένες αλλαγές πάντως κάλλιστα μπορεί να χαρακτηριστούν και ως δεύτερη ευκαιρία του Πρωθυπουργού σε υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη τα οποία απασχόλησαν την επικαιρότητα για ένα …φεγγάρι, με αρνητικά σχόλια για τις δραστηριότητες τους.

Οι καλές επιδόσεις συνολικά της κυβέρνησης, αλλά και ο κίνδυνος να χαλάσει η καλή «χημεία» ενδεχομένως να γλίτωσε κάποιους από τα χειρότερα…

Επειδή οι αλλαγές δεν ήταν «σαρωτικές» και ο αρχηγός της ΝΔ δεν ακολούθησε την …πεπατημένη, ο ΣΥΡΙΖΑ σχολίασε ότι «ο  Μητσοτακης δεν μπορεί να κάνει ούτε ανασχηματισμό στην κυβέρνηση του».

Η περισπούδαστη ανακοίνωση της Κουμουνδούρου φαίνεται ατυχής… 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έβαλε στην κυβέρνηση του τρία νέα πρόσωπα. Δυο βουλευτές, την Ζωή Ράπτη, υφυπουργό Υγείας, ένα υπουργείο που λόγω κορωνοιου σέρνει βαρύ φορτίο και χρειάζεται ενίσχυση, και τον Νίκο Ταγαρά, ως υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Και έναν εξωκοινοβουλευτικό, τον Πάνο Τσακλόγλου, ως υφυπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Ο εν λόγω καθηγητής, όμως είναι ιδιαίτερη πολιτική περίπτωση. Προέρχεται από την κεντροαριστερά και το 2010 έως το 2012 ήταν διαδοχικά σύμβουλος των Πρωθυπουργών Γ. Παπανδρέου  και Λ. Παπαδήμου  σε θέματα Απασχόλησης και Κοινωνικής Πολιτικής.

Για άλλη μια φορά, λοιπόν ο Κυριάκος Μητσοτάκης αθόρυβα έβαλε τη ΝΔ στα …χωράφια της κεντροαριστεράς και αυτό προφανώς ενόχλησε και ενδεχομένως να θορύβησε πολύ τον Αλέξη Τσίπρα.

Ο Πρωθυπουργός εμμέσως πλην σαφώς  έστειλε στην Κουμουνδούρου το μήνυμα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει το μονοπώλιο στην κεντροαριστερά και το σημαντικότερο δεν παίζει μπάλα μόνος του…

Ο κ. Τσάκλογλου πλέον προστέθηκε στη «λίστα» με τις μεταγραφές του κ. Γεραπετρίτη, Πιερρακάκη, Χρυσοχοίδη, Μενδώνη, Δημ. Τσιόδρα κ.α.

Τέλος οι δυο μεγάλοι κερδισμένοι των «βελτιωτικών κινήσεων» του Πρωθυπουργού είναι ο Θοδ. Σκυλακάκης ο οποίος προήχθη σε αναπληρωτή υπουργό, με κομβικό ρόλο στο ευρωπακετο των 72 δις. ο κ. Σκυλακάκης είναι πρόσωπο  εμπιστοσύνης του κ. Μητσοτάκη καθώς οι σχέσεις του με την Αραβαντινού ήταν ανέκαθεν θερμές.

Μαζί με τον Νίκο Παπαθανάση θα έχουν απευθείας ανοικτή γραμμή με το Μαξίμου, γεγονός που ανεβάζει τις πολιτικές μετοχές τους.

Νέος «παίχτης» στα κυβερνητικά δρώμενα είναι πλέον και ο Αθανάσιος Κοντογεώργης ο οποίος ανέλαβε γ.γ Συντονισμού και μαζί με τον Ακη Σκέρτσο έχουν να διαχειριστούν πολλές εκκρεμότητες εντός της κυβέρνησης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ