today-is-a-good-day
19 C
Athens

Οι ισχυροί συμβολισμοί της επίσκεψης του Πρωθυπουργού στο Μάτι

Πράξη ισχυρού πολιτικού συμβολισμού αποτελεί η χθεσινή παρουσία, του Πρωθυπουργού στο Μάτι, όπου πριν από δυο χρόνια 102 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, από ανεξέλεγκτη πυρκαγιά, λόγω πολλαπλών εγκληματικών λαθών και παραλείψεων των υπευθύνων σε πολιτικό και υπηρεσιακό επίπεδο, που διερευνά η Δικαιοσύνη.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αιφνιδιαστικά και χωρίς κάμερες επισκέφθηκε τον τόπο της τραγωδίας και άφησε ένα λευκό τριαντάφυλλο στο μνημείο των θυμάτων.
Μια κίνηση που είχε προαναγγείλει, με ανάρτηση του στο facebook λίγο μετά την αποκάλυψη της εφημερίδος «Καθημερινή» με το ηχητικό ντοκουμέντο και τους διαλόγους ντροπής μεταξύ στελεχών της Πυροσβεστικής.

Ο Πρωθυπουργός πήγε στο Μάτι για να πει επι της ουσίας ότι η Πολιτεία δε έχει θέσει στο αρχείο με τα αζήτητα την υπόθεση αυτή.

Να συζητήσει με τους κατοίκους το μέλλον αυτής της περιοχής, που παρουσιάζει μεγάλα πολεοδομικά προβλήματα και να λύσει εκκρεμότητες.

Ταυτόχρονα, όμως έστειλε και ένα πολιτικό μήνυμα προς το ΣΥΡΙΖΑ που ποτέ δεν ανέλαβε εμπράκτως την πολιτική ευθύνη αυτής της τραγωδίας.

Η κυβερνητική θέση είναι ότι η υπόθεση αυτή είναι απαραίτητο να διαλευκανθεί και να αποδοθούν ευθύνες, όπου και αν υπάρχουν γιατί όπως επισημαίνει συνεργάτης του Πρωθυπουργού «το οφείλουμε στη μνήμη των θυμάτων».

Δυο χρόνια μετα η Κουμουνδούρου ακόμη προσπαθεί να μεταθέσει τις ευθύνες στην αδυναμία της κρατικής μηχανής και αποσιωπά το γεγονός ότι ο τότε Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ουδέποτε ζήτησε έστω και μια παραίτηση κυβερνητικού στελέχους, δίνοντας συγχωροχάρτι στους «δικούς του».

Η κομματική γραμμή είναι να λογοδοτήσουν όλοι, πλην του ΣΥΡΙΖΑ
Να θυμίσουμε επίσης ότι παρά τους 102 νεκρούς και τις εκατοντάδες των τραυματιών, οι κ.κ Τζανακόπουλος και Τόσκας σε συνέντευξη τους είχανε δηλώσει «περήφανοι» για τους χειρισμούς τους, υποστηρίζοντας ότι δεν έκαναν κάποιο λάθος και ότι θα ξαναέκαναν πάλι τα ίδια. Ενώ ο αν. υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας είχε δηλώσει ανερυθρίαστα: «Ψάχνω λάθη, αλλά δεν βρίσκω». Μια δήλωση, που τον ακολουθεί κατά πόδα μέχρι σήμερα και ενδεχομένως να τον στοιχειώνει…

Η φονική πυρκαγιά στο Μάτι έχει «ταρακουνήσει» την Κουμουνδούρου και σε περίπτωση που υπάρξει ποινική αναβάθμιση του κατηγορητηρίου, όπως ζητά ο 6ος τακτικός ανακριτής Αθανάσιος Μαρνέρης, κάποιοι στο ΣΥΡΙΖΑ θα χάσουν τον ύπνο τους, γιατί οι κακουργηματικές εγκληματικές πράξεις δεν παραγράφονται.

Μετα τις τελευταίες εξελίξεις νομικοί κύκλοι εκτιμούν ότι η αναβάθμιση του κατηγορητηρίου είναι σενάριο που συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες επαλήθευσης.
Όσοι δεν έχουν κοντή μνήμη σε αυτή τη χώρα, γνωρίζουν ότι έγκλημα, χωρίς τιμωρία υπήρξε όχι μόνο στο Μάτι που είναι η πιο κραυγαλέα υπόθεση, αλλά και στους νεκρούς της Marfin.

Το περασμένο Μάιο ο Πρωθυπουργός σε άλλη μια κίνηση υψηλού συμβολισμού και πολιτικής ενότητας κάλεσε την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου και τους πολιτικούς αρχηγούς να δώσουν το παρών στην εκδήλωση μνήμης για τα θύματα της Marfin.
Η Φώφη Γεννηματά ήταν παρούσα στη σεμνή τελετή. Αντίθετα ο Αλέξης Τσίπρας ήταν απών…

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ