today-is-a-good-day
19 C
Athens

«Ίχνη. Η αρχαιολογία των Κουφονησίων» από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων διοργανώνει την περιοδική έκθεση «Ίχνη. Η αρχαιολογία των Κουφονησίων» στην Αρχαιολογική Συλλογή Κουφονησίου. Η έκθεση επιδιώκει την ανασύσταση του αρχαιολογικού τοπίου των δύο νησιών των Μικρών Κυκλάδων, Άνω και Κάτω Κουφονησίου, παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα των ανασκαφών που πραγματοποιούνται από τη δεκαετία του 1960. Οι ανασκαφές στα Κουφονήσια ξεκίνησαν από τη Φωτεινή Ζαφειροπούλου και συνεχίστηκαν τις επόμενες δεκαετίες από τους αρχαιολόγους της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας που δραστηριοποιήθηκαν στην περιοχή. Οι έρευνές τους αποκάλυψαν σημαντικά κατάλοιπα της κατοίκησης από την πρώιμη φάση της Εποχής του Χαλκού έως τους Μεταβυζαντινούς χρόνους. Ειδικότερα, καταδεικνύουν τη σημασία των νησιών κατά την Πρωτοκυκλαδική περίοδο (3η χιλιετία π.Χ.), η οποία προκύπτει από τις ανασκαφές σε οικισμούς και νεκροταφεία.

Τα δεδομένα της αρχαιολογικής τοπογραφίας των Κουφονησίων θα αναπτυχθούν στην έκθεση συνοδευόμενα από εντυπωσιακά ευρήματα των σημαντικότερων ανασκαμμένων θέσεων. Επιπλέον, θα παρουσιαστεί φωτογραφικό και σχεδιαστικό υλικό τεκμηρίωσης, καθώς και σύντομες βιντεοπροβολές με συνεντεύξεις των ανασκαφέων, που μεταφέρουν την εμπειρία τους και μιλούν για το χαρακτήρα των ανακαλύψεών τους. Η εισαγωγή σε αυτή την περιήγηση θα αποτελέσει το ιστορικό των πρώτων ερευνών στην Κέρο, που ξεκίνησαν ως συνέπεια της εκτεταμένης αρχαιοκαπηλίας κατά τη δεκαετία του 1950 και 1960. Οι έρευνες αυτές αποτέλεσαν στη συνέχεια την αφορμή των ανασκαφών στα Κουφονήσια και προξένησαν το διεθνές επιστημονικό ενδιαφέρον, το οποίο παραμένει ισχυρό ως σήμερα.

Η έκθεση, που ξεκινά σήμερα και θα διαρκέσει έως τις 15 Οκτωβρίου 2020, θα είναι ανοιχτή για το κοινό με ελεύθερη είσοδο, τηρώντας τα μέτρα για την πρόληψη και προστασία από τον COVID-19.

Επιμέλεια έκθεσης:

Στέφανος Κεραμίδας, αρχαιολόγος-μουσειολόγος, Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ