today-is-a-good-day
14.5 C
Athens

Πόσο κοντά είναι ο ανασχηματισμός; Τι σκέφτεται ο Κ.Μητσοτάκης

Η διαφαινόμενη αποκλιμάκωση της έντασης στο Αιγαίο, δημιουργεί «συνθήκες ουδετερότητας», ανοίγοντας παράλληλα την πόρτα για τις πρώτες διορθωτικές κινήσεις στο κυβερνητικό σχήμα από τον Πρωθυπουργό, εν ευθετώ χρόνω… Επιπλέον η παραίτηση του υφυπουργού Περιβάλλοντος Γεράσιμου Θωμά ο οποίος δεν αντικαταστάθηκε πυροδότησε εκ νέου το σενάριο του προαναγγελθέντος ανασχηματισμού.

Του Κώστα Πασίση

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε συζήτηση που είχε, προ ημερών, με δημοσιογράφους είχε δηλώσει «Βεβαίως να πάτε διακοπές. Ακόμα και στο Καστελόριζο». Και συμπλήρωσε: «Κι εγώ θα πάω. Στις 6 Αυγούστου, θα είμαι στη Χάλκη για τα εγκαίνια του Κέντρου Υγείας».
Μια απάντηση που δείχνει ότι το θερμό επεισόδιο απομακρύνεται από τον άμεσο χρονικό ορίζοντα και μεσούσης του θέρους, δημιουργείται ο κατάλληλος χώρος για τις αναγκαίες παρεμβάσεις στην κυβέρνηση, ύστερα από 13 μήνες στη διακυβέρνηση της χώρας.
Την ίδια στιγμή πάντως στενός συνεργάτης του Πρωθυπουργού υποστηρίζει ότι μέχρι ο τουρκικός στόλος να επιστρέψει στη βάση του, δεν τίθεται θέμα ανασχηματισμού»

Υπο τις παρούσες συνθήκες και προϋποθέσεις τα σενάρια που παίζουν είναι δυο όσον αφορά το ταίμινγκ του ανασχηματισμού.

Το πρώτο σενάριο είναι οι αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα να πραγματοποιηθούν στις αρχές Αυγούστου πριν φύγει ο Πρωθυπουργός για τις θερινές διακοπές του.
Σε αυτό το σημείο πρέπει να επισημανθεί ότι μέχρι την ερχόμενη Πέμπτη θα κατατίθενται νομοσχέδια στη Βουλή, ενώ την Παρασκευή θα συγκληθεί το Υπουργικό Συμβούλιό, πιθανότατα το τελευταίο με τη σημερινή σύνθεση του.
Επιπλέον στο τέλος του μήνα θα κλείσει η Βουλή και θα ξανανοίξει στις 24 Αυγούστου. Στο μεσοδιάστημα θα λειτουργεί με τα θερινά τμήματα.

Σύμφωνα με το δεύτερο, ο ανασχηματισμός θα γίνει μετα τις διακοπές του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Κρήτη και αφού προηγουμένως ανέβει στον …Ψηλορείτη για να αποφασίσει με ποιους θα πορευτεί το επόμενο διάστημα. Αλλά -όπως επισημαίνεται- ο πιθανότερος χρόνος σε αυτή την περίπτωση θα είναι λίγο πριν τη ΔΕΘ.
Και επειδή η ονοματολογία για το ποιοι έρχονται και ποιοι φεύγουν είναι «δίκοπο» μαχαίρι και εικασίες, αφού ο Πρωθυπουργός δεν εχει ανοίξει τα χαρτιά του, το ενδιαφέρον εστιάζεται στα ποιοτικά στοιχεία του ανασχηματισμού.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει αποφασίσει να ενισχύσει τη κυβέρνηση του δημιουργώντας μια νέα δομή στο οικονομικό επιτελείο, με βασική αποστολή την αξιοποίηση των κοινοτικών κονδυλίων γενικότερα αλλά και ειδικότερα όσον αφορά τα 70 δις ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης.
Ένα φιλόδοξο σχέδιο καθότι ο υπεύθυνος υπουργός θα πρέπει να υποβάλει στην ΚΟΜΙΣΙΟΝ έγκαιρα τα απαραίτητα σχέδια για να γίνει η εκταμίευση των κονδυλίων στο σωστό χρόνο και η εμπειρία του παρελθόντος δείχνει ότι η συγκεκριμένη αποστολή μόνο εύκολη δεν είναι…

Στα πλάνα του Πρωθυπουργού είναι επίσης να καταργηθούν ορισμένα υφυπουργεία που διαπιστώθηκαν δυσλειτουργίες. Και να υπάρξει αναδιάρθρωση του τρόπου λειτουργίας των υπουργείων.

Όλες οι αλλαγές θα υπηρετούν το νέο «μοντέλο» διοίκησης, ένα σχέδιο που ήθελε να εφαρμόσει από την πρώτη ημέρα της διακυβέρνησης του, αλλά – όπως επισημαίνεται – ο χρόνος εκείνη την περίοδο δεν ήταν …σύμμαχος του.

Ανασχηματισμός ακόμη και διορθωτικός σημαίνει νέα πρόσωπα στη «ομάδα». Έτσι, αναμένεται να προωθηθούν στην κυβέρνηση έμπειροι βουλευτές και λίγοι νέοι, αλλά και εξωκοινοβουλευτικά στελέχη στα οποία δείχνει μια ιδιαίτερη προτίμηση ο Κυριακός Μητσοτάκης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ