today-is-a-good-day
21.4 C
Athens

Παρουσίαση της πρότασης των Ιωαννίνων για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση

Διαδοχικές συναντήσεις στα Ιωάννινα, με τον περιφερειάρχη Ηπείρου και τον δήμαρχο, είχε από το πρωί, η πρόεδρος της Επιτροπής «Ελλάδα 2021», Γιάννα Αγγελοπούλου, η οποία πραγματοποιεί επίσκεψη στην πόλη και απέδωσε τα εύσημα διαχρονικά στους Ηπειρώτες.

Ο περιφερειάρχης ενημέρωσε την κυρία Αγγελοπούλου για τις πρωτοβουλίες και τις εκδόσεις που έχει πραγματοποιήσει η Περιφέρεια Ηπείρου για τους εθνικούς ευεργέτες, οι οποίοι συνέβαλαν είτε στον απελευθερωτικό αγώνα, είτε μετέπειτα στη σύσταση του σύγχρονου ελληνικού κράτους, ως επίσης και για το τμήμα του Ελληνισμού που διαβιούσε σε διάφορες άλλες χώρες. Μεταξύ των θεμάτων που ανέπτυξε ήταν και οι παρεμβάσεις που έχει ξεκινήσει η Περιφέρεια Ηπείρου σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού στον ιστορικό χώρο του Σουλίου.

Στην πρόεδρο της Επιτροπής δόθηκαν αντίγραφα πολλών εκδόσεων που έγιναν από την Περιφέρεια, ώστε να αντληθούν χρήσιμα στοιχεία για τις εκδηλώσεις που προγραμματίζονται. «Προχωρήσαμε στην έκδοση και επανέκδοση ιστορικών και άλλων εκδόσεων, ώστε να μείνουν παρακαταθήκη στις επόμενες γενιές», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Καχριμάνης.

Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης η πρόεδρος της Επιτροπής «Ελλάδα 2021», Γιάννα Αγγελοπούλου δήλωσε μεταξύ άλλων: «Ο κ. περιφερειάρχης μας έκανε μια ενημέρωση που μας άφησε άφωνους και έκπληκτους για το βάθος των γνώσεων που έχει. Κάνει μια μοναδική δουλειά, που αυτή τη στιγμή είναι επίκαιρη στην Ελλάδα. Βρίσκει το παρελθόν που δεν χάθηκε. Δεσμεύομαι, επειδή καθήκον και χρέος μας είναι να τιμήσουμε το παρελθόν και τους ανθρώπους που μας έκαναν και μας έφεραν εδώ που είμαστε, να κάνουμε ότι μας ζητηθεί ούτως ώστε αυτά που εκείνος έχει διασώσει, έχει βοηθήσει να συγγραφούν, έχει ζητήσει από ανθρώπους να ψάξουν ή έχει ψάξει μόνος του, να είναι η χρυσή κληρονομιά, όχι μόνο για τις γενιές της Ηπείρου, αλλά για τις γενιές των Ελλήνων εντός και εκτός Ελλάδος».

Παρουσία των τοπικών αρχών και εκπροσώπων φορέων της περιοχής. ο Δήμος Ιωαννιτών παρουσίασε στην κυρία Αγγελοπούλου το πρόγραμμα, το οποίο έχει επεξεργαστεί, για τον εορτασμό των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση, σε ειδική εκδήλωση που έγινε στον Πολιτιστικό Πολυχώρο «Δημήτρης Χατζής».

Ο δήμαρχος αφού καλωσόρισε όλους τους προσκεκλημένους αναφέρθηκε στα διαχρονικά μηνύματα που εκπέμπει η Ελληνική Επανάσταση, ενώ επισήμανε ότι ο εορτασμός δίνει την ευκαιρία και την δυνατότητα να επαναβεβαιώσουμε την εθνική μας ταυτότητα. Η πρόεδρος της Επιτροπής «Ελλάδα 2021», στην ομιλία της, αναφέρθηκε στη μακρά ιστορία των Ιωαννίνων και της Ηπείρου και την προσφορά στα γράμματα και τις τέχνες. Ειδική μνεία έκανε στην προσφορά των εθνικών ευεργετών που συνέβαλαν στην ανόρθωση της νεότερης Ελλάδας.

«Πλέκετε με έναν μοναδικό τρόπο το ιστορικό παρελθόν και διαπιστώνω ότι καταφέρνετε να το συνδυάζετε με το μέλλον», είπε χαρακτηριστικά, διαπιστώνοντας ότι η πρόταση που ήδη έχει ετοιμάσει ο Δήμος συνάδει πλήρως με τις αρχές της Επιτροπής, είναι άρτια και ολοκληρωμένη. Όπως είπε η κυρία Αγγελοπούλου, «τα 200 χρόνια από την Επανάσταση, δεν αποτελούν γιορτή της Αθήνας. Μετέχει ισότιμα η ελληνική περιφέρεια, στην οποία γίνονται σπουδαία πράγματα. Σκοπός είναι να γιορτάσουμε με το βλέμμα στην επόμενη μέρα. Να περιγράψουμε το μέλλον και τα Γιάννενα με την πρότασή τους το κάνουν στο ακέραιο».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ