Κροατία: Λιγότεροι από τους μισούς τουρίστες σε σχέση με πέρσι

110
ΑΠΕ

Η Κροατία κατέγραψε τον Ιούλιο αφίξεις δύο εκατομμυρίων επισκεπτών, σχεδόν λιγότερες από τις μισές σε σχέση με το 2019 λόγω της επιδημίας του κορονοϊού, ανακοίνωσε σήμερα το εθνικό γραφείο τουρισμού, αριθμός λιγότερο καταστροφικός από τον προβλεπόμενο.

Ο τουρισμός, που αντιπροσωπεύει το ένα πέμπτο της εθνικής οικονομίας, επλήγη από την πανδημία του κορονοϊού αλλά οι προβλέψεις έκαναν λόγο για συρρίκνωση κατά 70% του τουρισμού φέτος λόγω της πανδημίας.

“Δεδομένων των συνθηκών, αυτοί είναι εξαιρετικοί δείκτες”, δήλωσε ο επικεφαλής του εθνικού γραφείου (HTZ) Κρίστιαν Στάνισιτς.

Οι συγκεκριμένοι αριθμοί είναι “καλοί οιωνοί για τον μήνα Αύγουστο καθώς αναμένουμε να συνεχιστούν οι θετικές αυτές τάσεις”, πρόσθεσε.

Το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) της Κροατίας αναμένεται ωστόσο να υποχωρήσει το 2020 κατά σχεδόν 10%, σημειώνοντας τη χειρότερη συρρίκνωσή του μετά την ανεξαρτησία της χώρας το 1991.

Τον Ιούλιο η Κροατία είχε επίσης 14,7 εκατομμύρια διανυκτερεύσεις, δηλαδή το 59% αυτών που είχε καταγράψει το 2019, ανακοίνωσε το HTZ.

Επίσης, σχεδόν 700.000 τουρίστες διαμένουν αυτές τις μέρες στην Κροατία.

Οι επισκέπτες, οι περισσότεροι από τη Γερμανία, τη Σλοβενία και την Πολωνία, πήγαν κυρίως στο βόρειο μέρος της ακτής της Αδριατικής, στη χερσόνησο της ‘Ιστριας και στο Σπλιτ, στον νότο.

Η Κροατία γνωρίζει επί του παρόντος μια επανεμφάνιση της επιδημίας του κορονοϊού, έως 140 νέα κρούσματα καταγράφονται ημερησίως, μετά μια περίοδο ηρεμίας στα μέσα Μαΐου

Συνολικά, η χώρα μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης από το 2013, με 4,2 εκατομμύρια κατοίκους, μετρά επίσημα 139 θανάτους και σχεδόν 5.000 κρούσματα.