today-is-a-good-day
17.1 C
Athens

Αποστολή των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν με στόχο να αρχίσουν ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις

Η Ουάσινγκτον έστειλε τον ειδικό επιτετραμμένο της για το Αφγανιστάν να πιέσει να αρχίσουν ειρηνευτικές συνομιλίες ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους ισλαμιστές αντάρτες Ταλιμπάν, με τον διπλωμάτη να προγραμματίζει να επισκεφθεί την Καμπούλ στο πλαίσιο περιοδείας του που θα συμπεριλάβει σταθμούς σε πέντε χώρες, ανακοίνωσε χθες Σάββατο το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Ο ειδικός επιτετραμμένος των ΗΠΑ για τη συμφιλίωση στο Αφγανιστάν, ο Ζαλμάι Χαλιλζάντ, αναχώρησε την Παρασκευή. Θα επισκεφθεί την Καμπούλ, το Ισλαμαμπάντ, το Όσλο, τη Σόφια και τη Ντόχα, σύμφωνα με την ανακοίνωση του αμερικανικού ΥΠΕΞ.

Οι ΗΠΑ έχουν αρχίσει να αποσύρουν τα στρατεύματά τους από το Αφγανιστάν, μετά τη συμφωνία που έκλεισαν τον Φεβρουάριο με την ηγεσία των Ταλιμπάν έπειτα από μακρές διαπραγματεύσεις στο Κατάρ.

Η συμφωνία μεταξύ άλλων προέβλεπε την έναρξη επίσημων ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων ανάμεσα στους αντάρτες και την αφγανική κυβέρνηση, για πρώτη φορά. Σκοπός της αποστολής του Χαλιλζάντ είναι να προσπαθήσει να πείσει τα μέρη να καθίσουν στο τραπέζι.

Ο Χαλιλζάντ έχει σκοπό να πιέσει να υπάρξει οριστική συμφωνία όσον αφορά τις ανταλλαγές αιχμαλώτων και όσον αφορά την αποκλιμάκωση της βίας. Αυτά τα δύο ζητήματα εμποδίζουν την πρόοδο προς την έναρξη των συνομιλιών.

«Αν και έχει γίνει σημαντική πρόοδος ως προς την ανταλλαγή αιχμαλώτων, το ζήτημα απαιτεί επιπλέον προσπάθεια για να διευθετηθεί πλήρως», ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ στην ανακοίνωσή του.

Την Τετάρτη, ο Χαλιλζάντ καταδίκασε τα αεροπορικά πλήγματα των αφγανικών ένοπλων δυνάμεων εναντίον μαχητών των Ταλιμπάν που είχαν αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 45 άνθρωποι, ανάμεσά τους άμαχοι, σε δυτική επαρχία που γειτονεύει με το Ιράν.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ