today-is-a-good-day
23.5 C
Athens

Ο μετασχηματισμός του ΣΥΡΙΖΑ και η πολιτική διπροσωπία Αλέξη Τσίπρα

Σε δυο «βάρκες» συνεχίζει να «πατά» ο Αλέξης Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ, δείχνοντας ότι ακόμη δεν έχει βρει αξιόπιστη πολιτική περπατησιά, αν και πολλοί υποστηρίζουν ότι το διπλό πρόσωπο του είναι ένα καλοστημένο σχέδιο…

Του Κώστα Πασίση

Το σύνδρομο του Ιανού έκανε την επανεμφάνιση του τα τελευταία 24ωρα, στο συριζεικο «στρατόπεδο». Μιλώντας στη Βουλή, ο Αλέξης Τσίπρας έπαιξε επίθεση για να αμυνθεί έναντι της κυβέρνησης, αλλά στο τέλος υπέπεσε σε μεγάλο φάουλ.
Προσέφερε συναίνεση, με αντάλλαγμα να κλείσει το Μαξίμου όλους τους αμαρτωλούς φακέλους της διακυβέρνησης του…

Την επόμενη ημέρα, αφού επισκέφθηκε τον Πρωθυπουργό στο γραφείο του στη Βουλή και ενημερώθηκε διεξοδικά για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, μίλησε με εθνική …γλώσσα, αφήνοντας άφωνους τους μισούς και περισσότερους Έλληνες.
Η «διπροσωπία» όμως, του επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, δεν έπεσε ως κεραυνός εν αιθρία, καθώς την ίδια τακτική ακολούθησε και στην αντιμετώπισή της υγειονομικής κρίσης του covid 19.

Ο Αλέξης Τσίπρας δημόσια και δια τηλεοράσεων εκθείαζε τον επικεφαλής των λοιμοξιολόγων ιατρών, καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα και την ίδια στιγμή οι «ταλιμπάν» της Κουμουνδούρου με αρθρογραφία τους έσταζαν χολή για τον αγωνιστή γιατρό, επειδή απλά έκανε σωστά τη δουλειά του, χαλώντας το σχέδιο τους…

Οι γνωρίζοντες το παρασκήνιο της Κουμουνδούρου λένε ότι ο Τσίπρας στη παρούσα φάση και μέχρι να λάβει τις πολυαναμενόμενες αποφάσεις του, θέλει να τους έχει όλους ευχαριστημένους. Αριστερούς, πασοκεγενείς, ακραίους, μετριοπαθείς.
Μετα το συνέδριο, ίσως έλθει η ώρα του #metathalogariastoume… με τους παλαιούς συντρόφους.
Μέχρι να ολοκληρωθεί ο μετασχηματισμός του κόμματος του, ο Αλέξης Τσίπρας κατά περίσταση θα φορά το δερμάτινο μπουφάν του και τα αθλητικά παπούτσια του και θα ηγείται των συγκεντρώσεων διαμαρτυρίας του συριζέικου μπλοκ, όπως έκανε στην πορεία του Πολυτεχνείου στην αμερικανική πρεσβεία, αν και την εγκατέλειψε μετα από πεντακόσια μέτρα.

Χθες, το βράδυ πάντως έβαλε την επίσημη φορεσιά του και πήγε στο Προεδρικό Μέγαρο, μαζί με τους άλλους αρχηγούς για να τιμήσει την ημέρα της αποκατάστασης της Δημοκρατίας.

O αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, όμως, πέρα από τα στρατηγικού τύπου διλήμματα για τη φυσιογνωμία του κόμματος, ενόψει του συνεδρίου, είναι αντιμέτωπος και με τη διαχείριση της αδυσώπητης καθημερινότητας.

Οι τελευταίες αποκαλύψεις για το αμαρτωλό παρελθόν του πήραν τη μορφή χιονοστιβάδας και απειλούν να σκεπάσουν την Κουμουνδούρου.
Κάπως έτσι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, πίνοντας το πρωινό καφέ του, φρέντο κατά προτίμηση, συζήτησε με τους έμπιστους επιτελείς του τη στάση που πρέπει να κρατήσει το κόμμα για να βγει από τα σχοινιά που είναι στρυμωγμένο. Και όπως επισημαίνεται βρέθηκε αντιμέτωπος με νέο δίλημμα.
Αντιπολίτευση με έμφαση στην οικονομία ή σκληρό ροκ με επίκεντρο το δήθεν παρακράτος της δεξιάς που θέλει να «τελειώσει» πολιτικά το ΣΥΡΙΖΑ με σκάνδαλα.

Η απόφαση της Ευρώπης να ανοίξει το πουγκί και να δώσει μπόλικο χρήμα στο Μητσοτάκη, 70 δις ευρώ για την ακρίβεια, αναγκάζει την Κουμουνδούρου να εγκαταλείψει το καταστροφολογικό σενάριο της οικονομίας και να στραφεί σε άλλες πιο παραδοσιακές συνταγές, που ξέρει καλά η Αριστερά…
Όλα αυτά μέχρι το συνέδριο γιατί οι συνεργάτες επιμένουν πως ο Τσίπρας έχει αποφασίσει να πάει προς την κεντροαριστερά…

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ