today-is-a-good-day
19.5 C
Athens

Πρόεδρος Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων Bundestag: “Όχι” στον τερματισμό των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με Τουρκία

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του ομοσπονδιακού κοινοβουλίου (Bundestag) Νόρμπερτ Ρέτγκεν επέστησε την προσοχή στους Ευρωπαίους ώστε να μην διαγραφούν οριστικά οι σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία λόγω της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί.

«Οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Ε.Ε. με την Τουρκία έχουν πλήρως παγώσει εν τω μεταξύ και ορθά, αλλά θα κάναμε ένα σοβαρό λάθος εάν κλείναμε εντελώς την πόρτα της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Τουρκία , δηλαδή για πάντα. Εάν το έπραττε αυτό (η Ευρωπαϊκή Ένωση), τότε θα εγκατέλειπε τόσο την αντιπολίτευση όσο και τις κοσμικού χαρακτήρα δημοκρατικές δυνάμεις στην Τουρκία», τόνισε ο Ρέτγκεν σε συνέντευξή του στις εφημερίδες «Rheinische Post» του Ντίσελντορφ και «General-Anzeiger» της Βόννης, η οποία θα δημοσιευτεί στα φύλλα του Σαββάτου.

«Η Τουρκία παραμένει στρατηγικού ενδιαφέροντος χώρα για την Ευρώπη, όπως και η Ευρώπη έχει στρατηγικό ενδιαφέρον για την Τουρκία», πρόσθεσε ο υποψήφιος για την προεδρία του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος (CDU).

Ο Ρέτγκεν κατηγόρησε επίσης τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι «υπηρετεί με την πολιτική του ένα μουσουλμανικό και τουρκικό εθνικισμό. Η Αγία Σοφία στην Κωνσταντινούπολη με την ιστορία της ως καθεδρικός ναός, τζαμί και μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς αποτελεί σύμβολο ανεκτικότητας και σύνδεσης θρησκειών και πολιτισμών. Ο Ερντογάν ασκεί πολιτική ισχύος με την πολιτιστική του σύγκρουση και τη στοχευμένη πρόκλησή του, και μάλιστα τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό, όπως φαίνεται στη Συρία και τη Λιβύη», υπογράμμισε ο χριστιανοδημοκράτης πολιτικός.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ