today-is-a-good-day
19 C
Athens

Μεγάλος Περίπατος: Δημόσια διαβούλευση στον Δ.Αθηναίων με εκπροσώπους φορέων της αγοράς

Τις ευκαιρίες που προσφέρει η δημιουργία του Μεγάλου Περίπατου στην αναπτυξιακή προοπτική της πόλης, εξέτασαν εκπρόσωποι επιχειρηματικών φορέων αλλά και κοινωνικών και στρατηγικών εταίρων, στο πλαίσιο της συνεχούς δημόσιας διαβούλευσης που διενεργεί ο δήμος Αθηναίων.

Τη διαβούλευση άνοιξε ο δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης, τονίζοντας τα οφέλη της επιχειρηματικότητας από την αξιοποίηση του δημόσιου χώρου που θα προκύψει με την πεζοδρόμηση κεντρικών δρόμων όπως η Ερμού, η Βαλαωρίτου, η Βουκουρεστίου κ.ά.. «Ο Μεγάλος Περίπατος, μας προσφέρει μία μεγάλη ευκαιρία να μετατρέψουμε την αγορά μας σε εμπορικό προορισμό. Να μπούμε σε μία νέα περίοδο επιχειρηματικότητας για την πόλη. Να αναβαθμίσουμε το επίπεδό της και να την ενισχύσουμε με σύγχρονα ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά εργαλεία, δημιουργώντας και νέες θέσεις εργασίας» υπογράμμισε ο ίδιος.

Στην διαβούλευση συμμετείχαν ο πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδας, Γιώργος Καββαθάς, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Λιανικής Πωλήσεως Ελλάδος Αντώνης Μακρής, ο αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Καινοτόμων Εφαρμογών Ελλάδας, Γιώργος Μαρκατάτος, η πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πληροφορικής και Επικοινωνίας Γιώτα Παπαρίδου, ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών, Κωνσταντίνος Μίχαλος, ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, Ιωάννης Χατζηθεοδοσίου, ο αντιπρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών Νίκος Κογιουμτζής, η διευθύντρια του Ινστιτούτου Εμπορίου και Υπηρεσιών, Βάλια Αρανίτου και η διευθύντρια Επικοινωνίας του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, Μαρία Γάτσου.

Στη συζήτηση που ακολούθησε, παρουσιάστηκε το πλάνο για την ανάπτυξη των τοπικών αγορών και των επιχειρήσεων μέσα από μια εμπεριστατωμένη μελέτη σύστασης και λειτουργίας συστάδων επιχειρήσεων (Clusters). Η μελέτη επικεντρώθηκε στις εξής, συγκεκριμένες περιοχές – πλαίσιο της διαδρομής του Μ. Περίπατου:

• την Ομόνοια όπου εδρεύει μεγάλος αριθμός εξειδικευμένων επιχειρήσεων τροφίμων

• το Μοναστηράκι και την περιοχή της Πλάκας όπου ο επισκέπτης μπορεί να βρει πολλά καταστήματα ειδών λαϊκής τέχνης

• το Κολωνάκι με βασικό χαρακτηριστικό τις πολυτελείς αγορές ειδών ένδυσης και υπόδησης

• τα Εξάρχεια, με βασικό χαρακτηριστικό τους την συγκέντρωση εκδοτικών οίκων, βιβλιοπωλείων και καταστημάτων μουσικών ειδών

• το Εμπορικό Τρίγωνο, για αγορές ειδών υπόδησης και προϊόντων δέρματος

• την μεγάλη αγορά της οδού Πατησίων, για είδη ένδυσης και υπόδησης.

Στόχος της πρωτοβουλίας των συνεργατικών σχηματισμών, είναι η ισότιμη συμμετοχή όλων των επιχειρήσεων του κέντρου της πόλης, στα οφέλη που θα προκύψουν από την προσδοκώμενη αύξηση της επισκεψιμότητας από κατοίκους και επισκέπτες για ψυχαγωγία, επαφή με την ιστορία της πόλης και το ευρύ πολιτιστικό της απόθεμα και τις καταναλωτικές αγορές.

Σε ένα τέτοιο μοντέλο, ο δήμος της Αθήνας θα υποστηρίξει οικονομικά και θα διευκολύνει επιχειρησιακά την δημιουργία κάθε Cluster, ενώ οι επιχειρηματικοί φορείς θα μπορούν να αναλάβουν το ρόλο του συντονιστή ή του υποστηρικτή για κάθε ένα που θα δημιουργηθεί. Με αυτό τον τρόπο θα μπορέσουν να προβάλλουν στο καταναλωτικό κοινό την τοπική επιχειρηματικότητα, να υποστηρίξουν τις επιχειρήσεις στην προσαρμογή τους στο νέο επιχειρηματικό περιβάλλον της πόλης, να συμβάλλουν στην υλοποίηση δράσεων προβολής της κάθε τοπικής αγοράς και να διατυπώνουν σε διαρκή βάση, προτάσεις βελτίωσης της λειτουργίας των Clusters.

Στο πλαίσιο της παρουσίασης, τονίστηκε η ανάγκη για ανάληψη συνεργατικών δράσεων εκ μέρους της επιχειρηματικής κοινότητας, προκειμένου να πολλαπλασιαστούν τα οφέλη που θα αποκομίσει κάθε επιχείρηση που εδρεύει στην πόλη.

Οι εκπρόσωποι των φορέων άκουσαν με ενδιαφέρον τις προτάσεις του δήμου, και συμμετείχαν σε έναν δημιουργικό διάλογο ο οποίος θα συνεχιστεί, έτσι ώστε να σχεδιαστεί μια πρωτοβουλία λειτουργική, βιώσιμη και με σημαντικά οφέλη για τις επιχειρήσεις του κέντρου της πόλης.

Οι φορείς της αγοράς για τον Μεγάλο Περίπατο

Με την ολοκλήρωση της δημόσιας διαβούλευσης, οι εκπρόσωποι των φορέων τοποθετήθηκαν θετικά, σημειώνοντας ενδεικτικά:

Ο Γιώργος Καββαθάς, πρόεδρος της ΓΕΣΕΒΕ: Η σύνδεσή του Μεγάλου Περίπατου με την επιχειρηματικότητα μέσω των Clusters, μας βρίσκει συνοδοιπόρους σε αυτή καινοτόμα προσπάθεια του δημάρχου Κώστα Μπακογιάννη, που παρά τις πρώτες αντιδράσεις, νομίζω ότι το αποτέλεσμα θα τον δικαιώσει, τόσο σε επίπεδο αύξησης της ελκτικότητας του Ιστορικού Κέντρου, όσο σε ό,τι αφορά τη βελτίωση του οικονομικού κλίματος για τις επιχειρήσεις.

Ο Αντώνης Μακρής, πρόεδρος του ΣΕΛΠΕ: Είμαστε παρόντες να στηρίξουμε τις πρωτοβουλίες του δημάρχου, να συζητήσουμε τις ωραίες ιδέες που έχουν πέσει στο τραπέζι και να συμβάλουμε σε λειτουργικότερα αποτελέσματα.

Η Γιώτα Παπαρίδου, πρόεδρος του ΣΕΠΕΕ: Οι επιχειρήσεις του κλάδου είναι εδώ για να στηρίξουν, γιατί δεν υπάρχει τίποτα που να μην χρειάζεται ψηφιακή υποδομή και ψηφιακή δύναμη μέσα του. Όχι κατόπιν εορτής, τώρα πρέπει να τα σχεδιάσουμε όλα ψηφιακά, για να τραβήξουμε κόσμο στο κέντρο. Ο Κων. Μίχαλος, πρόεδρος του ΕΒΕΑ: Είναι ένα έργο πνοής, ένα έργο που θέλει συνεχώς την παρακολούθηση αλλά και τη διεύρυνση, τόσο από πλευράς δήμου, όσο και από πλευράς φορέων. Γι’ αυτό και αναφερθήκαμε στα θέματα της ηλεκτροκίνησης, έτσι ώστε η πρόσβαση να είναι πολύ πιο εύκολη και πιο συχνή στο κέντρο της Αθήνας. Βεβαίως, θα πρέπει να λάβει υπόψη του ο δήμος, τα θέματα της διαρκούς καθαριότητας και της διατήρησης αυτού του πάρα πολύ ωραίου κήπου που δημιουργείται, ιδιαίτερα στην Πανεπιστημίου, και ευελπιστώ και σε άλλους δρόμους της Αθήνας. Είναι μια πολύ θετική προσπάθεια, την οποία πιστεύω ότι όλοι οι αρμόδιοι φορείς του κέντρου των Αθηνών στηρίζουν αμετάκλητα.

Ο Ιωάννης Χατζηθεοδοσίου, πρόεδρος του ΕΕΑ: Για μας, ο Μεγάλος Περίπατος, συνδεδεμένος με την ανάπλαση που γίνεται στην Πλάκα – Μοναστηράκι, είναι ένα έργο ζωής. Θα πρέπει επιτέλους η πρωτεύουσα της χώρας μας να γίνει μια πόλη ανθρώπινη και θα στηρίξουμε την προσπάθεια με όλες τις δυνάμεις μας, γιατί θεωρούμε ότι αυτό είναι το μέλλον και της Αθήνας αλλά και της χώρας.

Ο Νίκος Κουγιουμτζής, αντιπρόεδρος του ΕΣΑ Το έργο είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. Τα Clusters και οι συνεργασίες που εμπεριέχει όλο αυτό το κομμάτι, είναι προς την κατεύθυνση δημιουργίας προστιθέμενης αξίας στην επιχειρηματικότητα της πόλης, η οποία με τη σειρά της, θα δώσει άνθηση στην ίδια την οικονομία της πόλης, στην απασχόληση και την κοινωνική συνοχή.

Η Βάλια Αρανίτου, διευθύντρια του ΙΝΕ της ΕΣΕΕ: Θεωρούμε ότι πρόκειται για μια πολύ θετική πρωτοβουλία, ένα έργο που θα βοηθήσει τόσο το εμπόριο – και θα συμβάλουμε σε αυτό – όσο και το σύστημα της οικονομικής γεωγραφίας του ΙΝΕΜΥ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ