Προς το Ειδικό Δικαστήριο οδεύει ο Δ. Παπαγγελόπουλος – Τα επόμενα στάδια

107

Υπέρ της παραπομπής του πρώην υπουργού Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλου και για τα οκτώ αδικήματα ψήφισαν, χθες το βράδυ, 177 βουλευτές απο τις ΚΟ της ΝΔ και του Κινήματος Αλλαγής.

Να σημειωθεί ότι εντοπίστηκαν τρία άκυρα ψηφοδέλτια, χωρίς να έχει γίνει γνωστό αν με αυτό το τρόπο οι συγκεκριμένοι βουλευτές επέλεξαν να εκφράσουν την στήριξή τους στον πρώην υπουργό.

Από την διαδικασία απείχαν οι ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, ΜεΡΑ25 και Ελληνικής Λύσης. Να σημειωθεί ότι η αποχώρηση των βουλευτών της αξιωματικής αντιπολίτευσης έγινε λίγο πριν την λήξη της συζήτησης με αποτέλεσμα πηγές της ΝΔ να σχολιάσουν ότι η Κουμουνδούρου τράπηκε σε φυγή, εγκατέλειψε τον κ. Παπαγγελόπουλο προκειμένου να αποφύγει πιθανές διαρροές και ανταρσίες. Εκτιμούν δε ότι η μυστική ψηφοφορία θα έδινε την δυνατότητα σε αρκετούς βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να εκφράσουν την δυσφορία τους αναφορικά με τις αποκαλύψεις του τελευταίου διαστήματος υπερψηφίζοντας την παραπομπή Παπαγγελόπουλου.

Ο κ. Παπαγγελόπουλος παραπέμπεται για τα εξής αδικήματα

1. Ηθική Αυτουργία σε Κακουργηματική Κατάχρηση Εξουσίας (αρ. 46 παρ. 1 σε συνδυασμό με αρ. 239 ΠΚ)

2. Ηθική Αυτουργία σε Πλημμεληματική Κατάχρηση εξουσίας (αρ. 46 παρ. 1 σε συνδυασμό με αρ. 239 ΠΚ)

3. Ηθική Αυτουργία σε Παράβαση Καθήκοντος (αρ. 46 παρ. 1 σε συνδυασμό με ΠΚ 259 )

4. Παράβαση Καθήκοντος κατά εξακολούθηση (ΠΚ 259 αυτοτελώς)

5. Απόπειρα Εκβίασης. (αρ. 385 παρ. 1 περ. Γ παλαιού ΠΚ του άρθρου 385 παρ. 1 και 3 Π.Κ. ως ισχύει μετά τη θέση σε ισχύ του Ν. 4619/2019)

6. Δωροληψία πολιτικού αξιωματούχου (αρ. 159 παρ. 1 παλαιού και νέου ΠΚ)

7. Δωροληψία Υπαλλήλου. (αρ. 235 ΠΚ)

8. Εγκληματική οργάνωση (Συμμορία) – αρ. 187 παρ. 5 παλαιού ΠΚ και παρ. 3 νέου ΠΚ)

Μαζί με τον πρώην υπουργό θα συμπαραπεμφθούν και τουλάχιστον έξι μη πολιτικά πρόσωπα τα οποία στα οποία το πόρισμα της πλειοψηφίας αποδίδει ρόλο συμμέτοχου. Πρόκειται για τους τρεις εισαγγελείς Διαφθοράς Ελ. Τουλουπάκη, Χρ. Ντζούρα και Στ. Μανώλη, τον εκδότη Γ. Φιλιπππάκη και τους δημοσιογράφους Αλ. Τάρκα και Γ. Παπαδάκου. Ειδική αναφορά για ανάγκη περαιτέρω έρευνας γίνεται και για τον εκδότη Κ. Βαξεβάνη. Ειδικότερα, στους εισαγγελείς Διαφθοράς αποδίδονται ευθύνες φυσικής αυτουργίας στο στήσιμο της σκευωρίας Novartis ενω τα υπόλοιπα πρόσωπα εμφανίζονται συμμέτοχοι της εγκληματικής συμμορίας που εκβίαζε με δημοσιεύματα και στημένες διώξεις προκειμένου να αποκομίσει οικονομικό όφελος.

Σύμφωνα με το άρθρο 86 του Συντάγματος, η παραπομπή του κ. Παπαγγελόπουλου θα οδηγήσει και τα υπόλοιπα εμπλεκόμενα πρόσωπα αρχικά στο Δικαστικό Συμβούλιο που θα εξετάσει την τυπική και ουσιαστική ισχύ των κατηγοριών (σ.σ. θέματα παραγραφής, ακυρότητας, αρτιότητας αποδεικτικών στοιχείων κ.α.) και στην συνέχεια στο Ειδικό Δικαστήριο. Κατ επέκταση η έρευνα που ήδη έχει διαταχθεί απο την τακτική δικαιοσύνη για τις βαρύτατες ευθύνες της κυρίας Τουλουπάκη θα μεταφερθεί αυτομάτως στο ανώτατο επίπεδο του Δικαστικού Συμβουλίου του Αρείου Πάγου. Τις επόμενες ημέρες θα διεξαχθεί στην Ολομέλεια ψηφοφορία για την επιλογή των μελών που θα συγκροτήσουν το Δικαστικό Συμβούλιο και το Ειδικό Δικαστήριο.

Η συζήτηση επι του πορίσματος είχε έντονες πολιτικές αντιπαραθέσεις και σφοδρή κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ για τα πεπραγμένα της περιόδου 2015 – 2019 όπως αποκαλύπτονται απο τα ευρήματα της έρευνας για την σκευωρία Novartis αλλά και απο τις υποθέσεις που βλέπουν το φως της δημοσιότητας για τα “παραμάγαζα” και την απόπειρα συγκάλυψης των εγκληματικών ευθυνών της τραγωδίας στο Μάτι.

Σφοδρή επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ και στον Αλέξη Τσίπρα εξαπέλυσε ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς.

«Όταν άρχισε να ξετυλίγεται αυτή η άθλια σκευωρία, τον Φεβρουάριο του 2018 είχα πει: Καταλαβαίνω ότι τους ενοχλεί η παρουσία μου. Τώρα θα καταλάβουν κι αυτοί, ότι θα τους πάω μέχρι τέλους. Ήταν αυτό στο οποίο επέμενα τότε. Και είναι αυτό για το οποίο βρισκόμαστε σήμερα εδώ (…) Κοιτάξτε κ.Τσίπρα, το “μέχρι τέλους” δεν είναι… Μνημόνιο, να το σκίσετε με ένα νόμο κι ένα άρθρο. Δεν είναι δημοψήφισμα, να το μετατρέψετε σε μιαν ακόμα κωλοτούμπα. Είναι στάση ζωής! Απαιτεί έναν κώδικα αξιών, που δυστυχώς, εσείς δεν έχετε (…) Υπάρχουν πράγματα στην Πολιτική, που δεν είναι θέμα “επιλογής”: Πρέπει να τα κάνεις! Τελεία και παύλα…Είναι αυτό που ονομάζουμε Χρέος!. Όταν ανακαλύπτεις παραδικαστικό κύκλωμα, δεν μπορείς να κάθεσαι και να το κοιτάς: Έχεις Χρέος να το ξεριζώσεις. Και πάνω απ’ όλα είναι υπέρτατο Χρέος, όταν σου παραβιάζουν την εθνική σου κυριαρχία, να την υπερασπιστείς! Δεν μπορείς να το ανεχθείς. Και ας το ακούσουν καλά οι “πειρατές”: Είμαστε Έλληνες και την Πατρίδα μας ξέρουμε να την υπερασπιζόμαστε… Ας ακουστεί παντού, ας το καταλάβουν όλοι: Είμαστε Έλληνες και ξέρουμε το Χρέος μας στις κρίσιμες εθνικές στιγμές! Είμαστε μια γροθιά, έτοιμοι να απαντήσουμε σε κάθε αμφισβήτηση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων και θα το κάνουμε μέχρι τέλους. Σε τέτοιες περιπτώσεις, λοιπόν, δεν αναρωτιόμαστε τι πρέπει να κάνουμε. Κάνουμε το Χρέος μας! Και το κάνουμε στο ακέραιο. Μέχρι τέλους».

Ο Αλέξης Τσίπρας επέλεξε να επιτεθεί στην κυβέρνηση και προσωπικά στον πρωθυπουργό για τα εθνικά θέματα και την κρίση στο Αιγαίο.

«Η κυβερνητική πλειοψηφία αποφάσισε να διεξαχθεί σήμερα η συζήτηση για τη παραπομπή του κυρίου Παπαγγελόπουλου, σα να είναι μια οποιαδήποτε Τετάρτη. Σα να μη συμβαίνει τίποτα. Σα να είναι μια οποιαδήποτε Τετάρτη της θερινής ραστώνης του Ιούλη. Κι όμως δεν είναι μια οποιαδήποτε Τετάρτη. Από χθες έχει βγεί στο Νοτιο Ανατολικό Αιγαίο όλος ο Τουρκικός στόλος. 45 και πλέον πολεμικά πλοία βρίσκονται Νότια της Ρόδου. Για να επιχειρήσουν υποστηρικτικά σε έρευνες του Τουρκικού ερευνητικού Ούρους Ρέις, που έχουν προαναγγελθεί σε μέρος της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Και όχι σε αμφισβητούμενα νερά. Και εσείς εδώ κάνετε σα να μη συμβαίνει τίποτα για να συνεχίσετε απτόητοι το θεάρεστο έργο σας. Να δικάσετε τους πολιτικούς σας αντιπάλους. Και να διχάσετε τον ελληνικό λαό».

Για πόλεμο λάσπης με ηχογραφημένα ντοκουμέντα έκανε λόγο ο κ. Δημήτρης Παπαγγελόπουλος και ισχυρίστηκε ότι στη δική του θέση θα βρεθούν και άλλα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.

«Τελικός στόχος δεν είμαι εγώ, είναι ο κ. Τσίπρας. Ο πόλεμος λάσπης και κασέτας έφτασε στο αποκορύφωμα. Παντού κασέτες: στον Μιωνή, την ΕΥΠ στην Πυροσβεστική. Δολοφονίες χαρακτήρων και στοχοποίηση αντιπάλων. Εγώ ήμουν η αρχή αλλά δεν τους πολυβγαίνω. Ακολούθησε ο Νίκος Παππάς και η Ολγα Γεροβασίλη. Θα ακολουθήσουν και άλλοι. Οι κεραίες μου πιάνουν κάτι για Καλογήρου και Βασιλειάδη» στέλνοντας με τον τρόπο αυτό ακόμα ένα μήνυμα προς τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης προκειμένου να τον στηρίξουν εως τέλους» είπε.

Β