today-is-a-good-day
18.6 C
Athens

ΣΥΡΙΖΑ, φωτιά στο Μάτι και Novartis… από τη σκοπιά του διεθνούς Τύπου

Θέμα στα διεθνή ΜΜΕ αποτελούν οι αποκαλύψεις που βλέπουν το φως της δημοσιότητας για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Δημοσιεύματα στο France 24 και στους New York Times αντίστοιχα αναφέρονται και στις πρόσφατες αποκαλύψεις για την προσπάθεια συγκάλυψης στη φωτιά στο Μάτι και τη σκευωρία Novartis.

Το δίκτυο France24, φιλοξενεί αφιέρωμα για τη συμπλήρωση των δύο χρόνων από τη φωτιά στο Μάτι, στο οποίο κάνει εκτενείς αναφορές στις σοκαριστικές αποκαλύψεις του εμπειρογνώμονα Δημήτρη Λιότσιου για τη νοσηρή λειτουργία του Πυροσβεστικού Σώματος, ενώ επισημαίνεται -μεταξύ άλλων- πως «εκείνη την εποχή, η αριστερή κυβέρνηση του τότε πρωθυπουργού Αλέξης Τσίπρα είχε τονίσει τη δυσκολία οργάνωσης εκκένωσης στην παράκτια κοινότητα».

«Μετά την καταστροφή, η αστυνομία και οι πυροσβεστικές υπηρεσίες έδωσαν αντιφατικές καταστάσεις για το τι πήγε στραβά», αναφέρει το το France24, εστιάζοντας και στην «απόπειρα συγκάλυψης» τυχόν ευθυνών.

Εκτενή αναφορά κάνουν και οι New York Times, αναφορικά με την παραπομπή στη Δικαιοσύνη του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης, Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της προανακριτικής επιτροπής της ελληνικής Βουλής, χθες το βράδυ.

Με τίτλο «Έλληνας πρώην υπουργός κατηγορείται για φαρμακευτική έρευνα», το ειδησεογραφικό δίκτυο γυρνά το χρόνο πίσω στο 2018, «όταν η αριστερή κυβέρνηση στην οποία υπηρέτησε ο Παπαγγελόπουλος ήταν στην εξουσία, το κοινοβούλιο διέταξε έρευνα για 10 ανώτερους αξιωματούχους της αντιπολίτευσης, συμπεριλαμβανομένου ενός πρώην συντηρητικού πρωθυπουργού και του σημερινού κυβερνήτη της κεντρικής τράπεζας της Ελλάδας».

«Η επακόλουθη έρευνα βρήκε ανεπαρκή στοιχεία για να υποστηρίξει το κατηγορητήριο τους» υπογραμμίζουν οι New York Times, καταλήγοντας -μετά από αυτά- πως «το κοινοβούλιο της Ελλάδας ψήφισε αργά την Τετάρτη για να κατηγορήσει έναν πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης για ισχυρισμούς με τους οποίους επιδίωξε να ενοχοποιήσει τους πολιτικούς αντιπάλους σε υποτιθέμενο σκάνδαλο δωροδοκίας».

Με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να “ξανασυστήνεται” στο διεθνές ακροατήριο μέσα από τα πεπραγμένα της διακυβέρνησής του, «το παρελθόν προλαβαίνει τον τέως πρωθυπουργό της Ελλάδας, Τσίπρα», επιγράφεται δημοσίευμα του Redaktions Netzwerk Deutschland, περιγράφοντας ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ πέφτει ολοένα και πιο χαμηλά στις δημοσκοπήσεις» και πλέον «νέες αποκαλύψεις φέρνουν τον τέως επικεφαλής της κυβέρνησης σε κατάσταση να πρέπει να δώσει εξηγήσεις».

«Οι νέες αποκαλύψεις θα μπορούσαν να αφήσουν ακόμη πιο πίσω την ήδη πληγείσα αντιπολίτευση» γράφει ο συντάκτης και παραθέτει τα ευρήματα πρόσφατης δημοσκόπησης, η οποία εμφανίζει τον ΣΥΡΙΖΑ να συγκεντρώνειΔιεθ 20,4% έναντι 41,6% της κυβερνώσας Νέας Δημοκρατίας, η οποία από τις τελευταίες εκλογές έχει διευρύνει το προβάδισμά της από 8 ποσοστιαίες μονάδες σε 21,2.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ