today-is-a-good-day
20.3 C
Athens

Γ.Βρούτσης: Ξεκινάει μία νέα εποχή για όλους τους πολίτες της χώρας

Παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, εγκαινιάστηκε σήμερα στο υπουργείο Εργασίας η λειτουργία του πληροφοριακού συστήματος «ΑΤΛΑΣ» και απονεμήθηκαν οι πρώτες ψηφιακές συντάξεις.

Όπως είπε ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, από τις 15 Απριλίου, έχει ξεκινήσει η πιλοτική λειτουργία του συστήματος, στην οποία εντάχθηκαν δύο μεγάλες και ευαίσθητες κατηγορίες συνταξιοδοτικών αποφάσεων: οι αποφάσεις μεταβίβασης σύνταξης, λόγω θανάτου, για τους ασφαλισμένους όλων των ταμείων και οι αποφάσεις σύνταξης γήρατος τέως ΟΓΑ χωρίς διαδοχική ασφάλιση. Έτσι, από τις 15 Απριλίου, η ηλεκτρονική υπηρεσία στον e-ΕΦΚΑ δέχεται τις πρώτες ηλεκτρονικές αιτήσεις ασφαλισμένων.

«Οι αιτήσεις αυτές καταχωρήθηκαν και επεξεργάστηκαν από το σύστημα “ΑΤΛΑΣ”. Διενεργήσαμε πολλαπλούς ελέγχους, ώστε να είμαστε σίγουροι ότι το σύστημα λειτουργεί με ακρίβεια, σωστά και αποτελεσματικά. Αφού, λοιπόν, ο e-ΕΦΚΑ έκανε όλες τις αναγκαίες  επαληθεύσεις, ήρθε η ώρα για την παραγωγική λειτουργία του. Σήμερα, λοιπόν, εγκαινιάζουμε την ψηφιακή απονομή των συντάξεων, κατά την πρώτη φάση της οποίας θα απονέμονται κατά μέσο όρο 4.000 συντάξεις το μήνα και θα καλύπτεται το 40% των νέων συνταξιοδοτικών αιτημάτων» ανέφερε ο κ. Βρούτσης, ο οποίος σημείωσε ότι πρόκειται για μία πλήρως αυτοματοποιημένη διαδικασία σε όλα τα στάδιά της- τόσο στο στάδιο της αίτησης, όσο και στο στάδιο της επεξεργασίας, της έκδοσης και, τέλος, σε αυτό της κοινοποίησης της συνταξιοδοτικής απόφασης στο δικαιούχο.

«Ξεκινάει μία νέα εποχή για όλους τους πολίτες της χώρας, η κοινωνική ασφάλιση παίρνει μία νέα πορεία. Μία πορεία που ξεκινάει σήμερα και θα ολοκληρωθεί στο τέλος του 2021, όπου, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα του e-ΕΦΚΑ, ολοκληρώνεται η πλήρης λειτουργία του πληροφοριακού συστήματος “ΑΤΛΑΣ” τόνισε ο υπουργός Εργασίας, υπογραμμίζοντας ότι, σταδιακά, θα εντάσσονται στο σύστημα «ΑΤΛΑΣ» και νέες κατηγορίες συνταξιοδοτικών αποφάσεων.

«Ξεκινάμε, όπως έχουμε ήδη πει, με τις συντάξεις χηρείας και τις συντάξεις του τ. ΟΓΑ. Μέχρι το τέλος του 2020, θα έχουν ενταχθεί όλες οι συντάξεις αναπηρίας, ενώ, μέχρι το τέλος του 2021, θα έχουν ενταχθεί και υπόλοιπες κατηγορίες συντάξεων γήρατος. Θα φτάσουμε, δηλαδή, στο τέλος του 2021, να απονέμουμε ψηφιακά το 80-85% των συντάξεων» ανέφερε.

Παράλληλα, ο κ. Βρούτσης σχολίασε ότι η ψηφιακή απονομή σύνταξης αποτελεί άλμα στο μέλλον. Όπως εξήγησε, αυτό συμβαίνει, «γιατί αποτελεί μία πλήρως αυτοματοποιημένη διαδικασία, που αντιμετωπίζει παθογένειες δεκαετιών. Εξαλείφει το φαινόμενο της πολυετούς αναμονής για τους συνταξιούχους και δίνει τέλος στην ταλαιπωρία της προσκόμισης των δικαιολογητικών εγγράφων. Γιατί  η ψηφιακή απονομή της σύνταξης εκμηδενίζει τα λάθη της χειρόγραφης διαδικασίας και εξαλείφει πλήρως τις ουρές στα καταστήματα του e-EΦΚΑ.  Γιατί o πολίτης δεν χρειάζεται πλέον να απευθύνεται  σε άλλες δημόσιες υπηρεσίες, για να συγκεντρώσει τα απαραίτητα δικαιολογητικά, καθώς η άντλησή τους θα γίνεται ηλεκτρονικά, αυτόματα, από τον e-ΕΦΚΑ. Γιατί για τον πολίτη δεν θα υφίσταται πλέον καμία ανάγκη να απευθύνεται σε δικηγορικά και λογιστικά γραφεία, σπαταλώντας χρόνο και χρήμα, προκειμένου να του απονεμηθεί η σύνταξη. Γιατί  η κοινοποίηση της συνταξιοδοτικής απόφασης στο δικαιούχο θα γίνεται ηλεκτρονικά στο e-mail του κατευθείαν, χωρίς καμία άλλη αναμονή».

Συμπερασματικά, ο υπουργός Εργασίας διαπίστωσε ότι, με αυτά τα εργαλεία και με αυτούς τους ρυθμούς, μετατρέπεται μια πολύχρονη και επίπονη για τον πολίτη διαδικασία σε μία απλή ολιγόλεπτη πράξη, επισημαίνοντας τα εξής: «ενώ, μέχρι χθες, η απόφαση της συνταξιοδότησης απαιτούσε πολύμηνη επεξεργασία του συνταξιοδοτικού φακέλου που έφτανε μέχρι και τους 24 μήνες, τώρα θα ολοκληρώνεται σε λίγα λεπτά από τη στιγμή της αίτησης. Ενώ, μέχρι χθες, ο δικαιούχος χρειαζόταν να προσκομίζει μέχρι και εννέα διαφορετικά δικαιολογητικά, τώρα πια δεν θα χρειάζεται να προσκομίσει κανένα έγγραφο. Ενώ, μέχρι χθες, για να υπάρξει απόφαση, ήταν αναγκαία η εμπλοκή αρκετών υπηρεσιών διαφορετικών υπουργείων, τώρα με την ηλεκτρονική διασύνδεση των υπηρεσιών, όλα θα γίνονται αυτόματα και άμεσα. Ενώ, μέχρι χθες, η απόφαση της συνταξιοδότησης απαιτούσε τουλάχιστον δύο μήνες, για να διεκπεραιωθεί και να αποσταλεί ταχυδρομικά στο δικαιούχο της σύνταξης, τώρα άμεσα θα του κοινοποιείται στο e-mail του».

Όπως είπε, τα οφέλη είναι πολλά και μετρήσιμα για τον κάθε πολίτη, συνοψίζοντας στα ακόλουθα: η νέα ψηφιακή διαδικασία επιτυγχάνει ταχύτητα εξυπηρέτησης, την οποία δικαιούνται οι πολίτες, καθώς ολοκληρώνουν τον εργασιακό βίο τους, διασφαλίζει διαφάνεια, εξάλειψη λαθών και γραφειοκρατίας, προσδίδει κύρος και αξιοπιστία στις δημόσιες υπηρεσίες και αλλάζει τον τρόπο που βλέπουν οι πολίτες το δημόσιο τομέα, κομίζει σεβασμό στους απόμαχους της ζωής και στην τρίτη ηλικία και, τέλος, πετυχαίνει την αποτελεσματικότητα των υπηρεσιών μίας σύγχρονης δημόσιας διοίκησης και μίας ευνομούμενης πολιτείας.

«Η ψηφιακή απονομή σύνταξης “ΑΤΛΑΣ” αντιμετωπίζει οριστικά το θέμα απονομής σύνταξης στους νέους συνταξιούχους» σημείωσε ο αρμόδιος υπουργός.

Αναφορικά με τις εκκρεμείς συντάξεις, ο κ. Βρούτσης τόνισε: «η λύση βρίσκεται στο σύστημα “ΑΤΛΑΣ”. Η αυτοματοποιημένη διαδικασία της απονομής των συντάξεων, εκτός από διαφάνεια και αποτελεσματικότητα, εγγυάται και μεγάλη εξοικονόμηση ανθρώπινων πόρων. Τη στιγμή που το σύστημα “ΑΤΛΑΣ” θα απονέμει εκατοντάδες συντάξεις καθημερινά, την ίδια ώρα θα απελευθερώνεται ένα έμπειρο και χρήσιμο ανθρώπινο δυναμικό που θα απασχολείται αποκλειστικά και μόνο στα τμήματα απονομής των εκκρεμών συντάξεων.

‘Αρα, σταδιακά και έως την πλήρη λειτουργία του “ΑΤΛΑΣ”, ο όγκος των εκκρεμών συντάξεων θα φθίνει συνεχώς, μέχρι την πλήρη εξάλειψή τους. Το σύστημα “ΑΤΛΑΣ” και η ψηφιακή απονομή των συντάξεων αποτελούν αναμφίβολα τον πρώτο και σημαντικότερο ψηφιακό μετασχηματισμό στον ευαίσθητο τομέα της κοινωνικής ασφάλισης».

Κλείνοντας την ομιλία του, ο κ. Βρούτσης ανέφερε επίσης ότι, μετά τη θέσπιση του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, του Α 21, τη δημιουργία του ΚΕΑΟ (Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών), τη δημιουργία του ελεγκτικού συστήματος «ΑΡΤΕΜΙΣ», μέσω του οποίου χτυπήθηκε στη ρίζα της η αδήλωτη εργασία, τη δημιουργία του καινοτόμου πληροφοριακού συστήματος «ΕΡΓΑΝΗ», με το οποίο χαρτογραφήσαμε την αγορά εργασίας και η οποία λειτουργεί ως ασπίδα για τους εργαζόμενους, τη δημιουργία του συστήματος «ΗΛΙΟΣ», με το οποίο «φωτίστηκε» για πρώτη φορά το ασφαλιστικό σύστημα στην Ελλάδα και εξαλείψαμε για πάντα τις «μαϊμού» συντάξεις, την ασφαλιστική μεταρρύθμιση ν. 4670/2020, τη δημιουργία του Ηλεκτρονικού Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (e-ΕΦΚΑ) με τη διοικητική και οργανωτική ενοποίηση όλων των φορέων απονομής σύνταξης, υλοποιείται το όραμα της ψηφιακής σύνταξης, που, μέχρι σήμερα, φάνταζε αδύνατο έως ακατόρθωτο.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, μίλησε και ο διοικητής του e-ΕΦΚΑ Χρήστος Χάλαρης, περιγράφοντας όλα τα στάδια έως την παραγωγική λειτουργία του συστήματος «ΑΤΛΑΣ».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ