today-is-a-good-day
17.9 C
Athens

Σε αυξημένη ετοιμότητα οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις. Ψυχραιμία επικρατεί στην Αθήνα

Με ψυχραιμία αλλά και με αυξημένη ετοιμότητα παρακολουθεί η Αθήνα την επικίνδυνη κλιμάκωση των τουρκικών προκλήσεων, μετά τη navtex με την οποία δεσμεύει τη θαλάσσια περιοχή νοτιοανατολικά του Καστελόριζου για σεισμικές έρευνες από σήμερα μέχρι τις 2 Αυγούστου. Σε αυξημένη ετοιμότητα βρίσκονται οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας.

Το τελευταίο 24ωρο έχει παρατηρηθεί έντονη κινητικότητα του τουρκικού ναυτικού, καθώς φρεγάτες και άλλες μονάδες έχουν αποπλεύσει από τη βάση του Ακσάζ και άλλα λιμάνια της Μικράς Ασίας, με προορισμό την Ανατολική Μεσόγειο, σύμφωνα με την Καθημερινή.

Η ελληνική πλευρά έχει ενημερώσει εταίρους και συμμάχους για την τουρκική στρατιωτική κινητοποίηση. Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, που βρισκόταν την Τρίτη στην Αθήνα ενημέρωθηκε μάλιστα από τον ίδιο τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη ο οποίος είπε στον Χάιο Μάας πως εφόσον η Τουρκία εξακολουθεί να κινείται σε αυτή την κατεύθυνση η επιβολή κυρώσεων από πλευράς ΕΕ Τουρκία θα είναι μονόδρομος.

«Η Ελλάδα παρακολουθεί όλες τις εξελίξεις με αυτοπεποίθηση, με σιγουριά και με απόλυτη ετοιμότητα και βέβαια η παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδος και της Κύπρου συνιστά αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ευρώπης τελικά», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η ελληνική πρεσβεία στην Άγκυρα προέβη σε διάβημα στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, ενώ το ζήτημα της αναγγελίας σεισμικών ερευνών σε μέρος της ελληνικής υφαλοκρηπίδας στα νότια του Καστελλόριζου έχει ήδη εγερθεί στην ΕΕ, στο ΝΑΤΟ, στον ΟΗΕ και στις πρωτεύουσες των μόνιμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Να βάλει τέλος στους σχεδιασμούς της για ερευνητικές δραστηριότητες στην Ανατολική Μεσόγειο κάλεσε εχθές την Τουρκία και το State Department, διά της εκπροσώπου του.

Σημειώνεται πως την ξεκάθαρη στάση αλληλεγγύης προς την Ελλάδα και την Κύπρο επανέλαβε και ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ