today-is-a-good-day
19.1 C
Athens

Τουρκική ανακοίνωση: Τηλεφωνική επικοινωνία Μέρκελ-Ερντογάν… για τον τουρισμό

H Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν.

H τουρκική ανακοίνωση αναφέρει πως Μέρκελ-Ερντογάν συζήτησαν για Λιβύη, Συρία, κορωνοϊό και τουρισμό, ωστόσο φαίνεται πως στην τηλεφωνική συζήτηση τέθηκαν και οι τελευταίες εξελίξεις στο Αιγαίο με τις προκλήσεις της Αγκυρας για έρευνες ανοιχτά του Καστελόριζου.

Αλλες πληροφορίες αναφέρουν πως πρόκειται για μία προσπάθεια αποκλιμάκωσης της έντασης που προκάλεσαν οι κινήσεις της Αγκυρας στο Αιγαίο.

Η παρέμβαση της Ανγκελα Μέρκελ είναι ουσιαστική η δεύτερη από τον διεθνή παράγοντα, καθώς χθες το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ζήτησε από την Τουρκία να βάλει τέλος στους σχεδιασμούς της για ερευνητικές δραστηριότητες στην Ανατολική Μεσόγειο, με αφορμή την πρόσφατη Navtex που εξέδωσε η Άγκυρα για έρευνες ανοιχτά του Καστελόριζου.

Η τουρκική προεδρία ανήρτησε tweet τα ξημερώματα της Τετάρτης, μετά την επικοινωνία Μέρκελ- Ερντογάν, στο οποίο γίνεται αναφορά στο περιεχόμενο της συνομιλίας. Στην ανάρτηση αναφέρεται πως κατά τη διάρκεια της συζήτησης, αξιολογήθηκαν οι εξελίξεις στη Λιβύη και τη Συρία και συζητήθηκαν βήματα για την ανάπτυξη διμερών σχέσεων, κυρίως στους τομείς της οικονομίας και του τουρισμού.

Η τηλεφωνική επικοινωνία της Μέρκελ με τον Ερντογάν ήρθε μόλις μία ημέρα μετά την επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών Χάικο Μάας στην Αθήνα. Χθες ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών είχε συνάντηση με την πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον υπουργό Εξωτερικών και τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Ο πρωθυπουργός στις δηλώσεις του ανέφερε πως «η Ελλάδα παρακολουθεί τις εξελίξεις με αυτοπεποίθηση, σιγουριά και απόλυτη ετοιμότητα. Η αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων Ελλάδας και Κύπρου συνιστά αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ευρώπης τελικά. Εφόσον συνεχίσει η Τουρκία σε αυτή την κατεύθυνση, η επιβολή κυρώσεων από την ΕΕ εναντίον της θα είναι μονόδρομος», ανέφερε ο πρωθυπουργός.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ