today-is-a-good-day
17 C
Athens

Η μεγάλη επιτυχία του Πρωθυπουργού στη μάχη των Βρυξελλών και το μέτωπο του Καστελόριζου

Η διπλή επιτυχία της Ελλάδος στις σκληρές διαπραγματεύσεις των Βρυξελλών, σε οικονομικό και διπλωματικό επίπεδο, σκόρπισε χαμόγελα αισιοδοξίας για το μέλλον στο Μαξίμου. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έφερε στη χώρα περισσότερα από 70 δις ευρώ, ανοίγοντας ένα μεγάλο «παράθυρο» στην ανασυγκρότηση της οικονομίας, που είναι και το μεγάλο ζητούμενο.

Του Κώστα Πασίση

Αυτή τη φορά όλα πήγαν καλά για την Ελλάδα η οποία πέτυχε τους στόχους της. Ιδιαίτερη όμως ικανοποίηση επικρατεί και για το come back της χώρας στην Ευρώπη, ως ισότιμος συνομιλητής. Κάτι που «οικοδομήθηκε» με πολύ δουλειά και συνέπεια, τους τελευταίους δώδεκα μήνες.

Αυτό φάνηκε από τη συμμετοχή του Κυριάκου Μητσοτάκη σε όλες τις κρίσιμες παρασκηνιακές επαφές οι οποίες είχαν και πρακτικό αποτέλεσμα, όπως αποδείχθηκε, πέρα από την επικοινωνιακή εικόνα.
Η Ελλάδα με αυτά τα χαρακτηριστικά και σκληρές διαπραγματεύσεις, εξασφάλισε 19.5 δις ευρώ, ως επιχορηγήσεις από την Ευρώπη, από τα 17,5 που προέβλεπε το αρχικό σχέδιο της ΚΟΜΙΣΙΟΝ.

Στις «αποσκευές» του ο Έλληνας πρωθυπουργός έφερε επίσης 12,5 δις ευρω, ως δανεισμό από την Ευρωπαϊκή Ένωση και 40 δις ευρώ από το ΕΣΠΑ και την Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ).

Όπως υπογράμμισε όμως ο υπουργός Οικονομίας Χρ. Σταικούρας το σημαντικότερο είναι ότι το «πακέτο» στήριξης δεν κρύβει μνημόνια ή άλλους δυσβάστακτους όρους, όπως γινόταν στο παρελθόν. Υπάρχουν κανόνες στην εκταμίευση της οικονομικής βοήθειας, αλλά είναι οι ίδιοι για όλες τις χώρες.

Άρτι αφιχθείς στην Αθήνα ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε από το οικονομικό επιτελείο του να πιάσει άμεσα δουλειά, ώστε να υποβληθούν έγκαιρα και κυρίως σωστά τα σχέδια που απαιτούνται για να επιτευχθεί η εκταμίευση της κοινοτικής βοήθειας και αυτό αποτελεί άλλο ένα στοίχημα για τον Έλληνα Πρωθυπουργό, αν λάβει κανείς υπόψη του τις επιδόσεις που είχαμε στο παρελθόν, αναφορικά με την απορροφητικότητα των κονδυλίων από τα ΕΣΠΑ.

«Σαμπάνιες» βέβαια δεν άνοιξαν στο Μαξίμου για την εθνική επιτυχία, όπως χαρακτηρίζεται από κυβερνητικά στελέχη, αλλά η ικανοποίηση είναι έκδηλη για την ιστορική απόφαση της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε και αυτό επειδή απομακρύνονται από τον ορίζοντα τα καταστροφολογικά σενάρια για την οικονομία.

Το ευρωπαϊκό πακέτο δίνει το περιθώριο στην ελληνική κυβέρνησή, όπως και στις άλλες χώρες του Νότου τη δυνατότητα να αντιμετωπίσουν με επάρκεια τις επιπτώσεις στην οικονομία του covid 19.

Προφανώς οι μόνοι που στεναχωρήθηκαν από την απόφαση των Βρυξελλών είναι όσοι είχαν επενδύσει στα …ερείπια για να επανέλθουν στην Εξουσία.

Έτσι, μόνο τυχαία δεν ήταν η ανακοίνωση του εκπροσώπου Τυπου του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Χαρίτση ο οποίος χαρακτήρισε «λαθροχειρία», την αναφορά του πρωθυπουργού για 70 δισ. για τη χώρα μας, επειδή, προσθέτει «τα ποσά του πακέτου στήριξης με αυτά του προϋπολογισμού 2021-2027».

Ο Ερντογάν το …χαβά του- Σε ετοιμότητα η Ελλάδα

Θετικό πρόσημο για την Ελλάδα έχει και η απόφαση των Ευρωπαίων εταίρων να συζητηθεί η τουρκική επιθετικότητα σε ειδική συνεδρίαση της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, κάτι που επεσήμανε στις δηλώσεις του ο Κυριάκος Μητσοτάκης: «Υπήρξε συμφωνία ότι στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής η οποία μπορεί να γίνει και το Σεπτέμβριο, να είναι έκτακτη δηλαδή, θα κάνουμε μια αναλυτική συζήτηση για το πώς η Ευρώπη πρέπει να αντιμετωπίσει το πρόβλημα Τουρκία. Και λέω συγκεκριμένα το πρόβλημα Τουρκία, διότι η Τουρκία είναι πρόβλημα συνολικά για την Ευρώπη σήμερα και όχι μόνο για την Ελλάδα και την Κύπρο», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Προφανώς, η εν λόγω απόφαση δεν άρεσε στον Τούρκο Προέδρο Ταγίπ Ερντογάν ο οποίος διαπίστωσε ότι το κλίμα στην Ευρώπη αλλάζει εις βάρος του.
Έτσι χθες προέβη σε άλλη μια προκλητική κίνηση. Η Τουρκία εξέδωσε Navtex για έρευνες στον θαλάσσιο χώρο νότια του Καστελόριζου, προκαλώντας συναγερμό και θέτοντας σε επιφυλακή τις ένοπλες δυνάμεις.

Σύμφωνα με τη Navtex, που έχει ισχύ έως τις 2 Αυγούστου, αναμένεται να πραγματοποιηθούν σεισμικές έρευνες νότια του Καστελόριζου, ενώ στην περιοχή πλέει ήδη το τουρκικό πλοίο Oruc Reis
«Είμαστε σε επαγρύπνηση, παρακολουθούμε και αναμένουμε», τόνιζαν κυβερνητικές πηγές, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι έχουν ανακληθεί και άδειες σε μονάδες του στρατού.
Στο πλαίσιο αυτό δεν αποκλείεται στην προαναφερθείσα θαλάσσια περιοχή να σταλούν και ελληνικά πολεμικά πλοία προς παρακολούθηση.

Οι τουρκικές προκλήσεις, με τη navtex, πολεμικά πλοία στο Αιγαίο και υπερπτήσεις αεροσκαφών πάνω από τα ελληνικά νησιά Ρω, Μεγίστη και Στρογγύλη, πραγματοποιούνται δυο ημέρες πριν τον εορτασμό της χώρα μας για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας το 1974 αλλά και τη πρώτη μουσουλμανική προσευχή της Παρασκευής στην Αγία Σοφία.
Διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι οι νέες προκλήσεις κινούνται σε ένα επίπεδο παραπάνω από τα μέχρι τώρα δεδομένα. Και ότι υπηρετούν πιστά το σχέδιο Ερντογάν για τις γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, που ήδη έχει προαναγγείλει.
Γεγονός που ερμηνεύει και το ελληνικό διάβημα διαμαρτυρίας στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.

Η κυβέρνηση έχει αρχίσει νέο μαραθώνιο διπλωματικών επαφών στο εξωτερικό. Ενώ στο εσωτερικό έχει ήδη ξεκινήσει η ενημέρωση των κομμάτων

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ