today-is-a-good-day
23.5 C
Athens

X.Μάας: Θα εκμεταλλευτώ τις συνομιλίες μου στην Αθήνα για να συζητήσω και για θέματα μετανάστευσης

«Η Ευρώπη κατέληξε σε συμβιβασμό μετά από σκληρές διαπραγματεύσεις. Έστω και αν η προσπάθεια διήρκησε πολύ, στο τέλος το άλμα ήταν μεγαλύτερο του αναμενομένου», δήλωσε πριν αναχωρήσει για την Ελλάδα ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας και προσέθεσε:«Θα ήθελα να εκμεταλλευτώ τις συνομιλίες μου, σήμερα στην Αθήνα, για να συζητήσω και για θέματα μετανάστευσης».

Η δήλωση του Γερμανού υπουργού εξωτερικών έχει ως εξής :

«Σε ένα πολύ ιδιαίτερο πρωϊνό για την Ευρώπη, ταξιδεύω σήμερα στην Αθήνα. Η Ευρώπη κατέληξε σε συμβιβασμό μετά από σκληρές διαπραγματεύσεις. Έστω και αν η προσπάθεια διήρκεσε πολύ, στο τέλος το άλμα ήταν μεγαλύτερο του αναμενόμενου. Η Ευρωπαϊκή Ένωση αποδεικνύει ότι είναι σε θέση να ενεργεί αποφασιστικά και αλληλέγγυα ακόμη και στη χειρότερη οικονομική κρίση στην ιστορία της. Αυτό είναι ένα ισχυρό θεμέλιο για να ξεπεράσουν με θετικό τρόπο όλοι οι πολίτες της Ευρώπης αυτήν την κρίση.

Θα ήθελα επίσης να εκμεταλλευτώ τις συνομιλίες μου σήμερα στην Αθήνα και για να συζητήσω και για θέματα μετανάστευσης. Η Ευρώπη δεν επιτρέπεται να αφήσει την Ελλάδα μόνη της με τα προβλήματα της μετανάστευσης στη Μεσόγειο. Η ανθρωπιστική κατάσταση στους καταυλισμούς της Λέσβου και αλλού είναι εν μέρει πολύ δύσκολη.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η Γερμανία προσφέρθηκε να δεχτεί περισσότερα ασυνόδευτα παιδιά από εκεί. Προσπαθούμε όμως να επιτύχουμε μια πανευρωπαϊκή λύση, η οποία να βοηθήσει μακροπρόθεσμα τις ιδιαίτερα επιβαρυμένες χώρες. Γι αυτό και κατά την διάρκεια της γερμανικής προεδρίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου θα επιδιώξουμε πρωτίστως να μεταρρυθμίσουμε το κοινό Ευρωπαϊκό Σύστημα Ασύλου και θέλουμε να σημειώσουμε πρόοδο στο θέμα αυτό.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ