today-is-a-good-day
24.7 C
Athens

Τούρκος ιστορικός θίγεται από εικόνα της Αγίας Σοφίας: Θα υπάρχει πόρνη στο τζαμί;

Ο Τούρκος καθηγητής Ιστορίας στο πανεπιστήμιο του Σαγγάριου, Εμπουμπεκίρ Σοφούογλου, με προκλητική ανάρτησή του, ζητά την αφαίρεση -κι όχι μόνο την κάλυψη- της εικόνας της αυτοκράτειρας Ζωής της Πορφυρογέννητης, στον ναό θεωρώντας ότι είχε «έκλυτο βίο».

«Θα υπάρχει πόρνη στο τζαμί; Όμως, αν οι εικόνες δεν αφαιρεθούν, η παρακαταθήκη  του Μωάμεθ του Πορθητή, η Αγία Σοφία, μαζί με την πόρνη Ζωή θα έχει γίνει το πρώτο τζαμί παγκοσμίως όπου θα εκτίθεται μία πόρνη. Να μπει ένα τέλος στην ανοησία για προστασία των ειδώλων και να αποκαθηλωθούν πια οι εικόνες που αποτελούν ασέβεια προς τον Πορθητή» αναφέρει χαρακτηριστικά σε μήνυμά του στο twitter.

Η Ζωή την Πορφυρογέννητη (περ. 978 – 11 Ιουνίου 1050) κυβέρνησε ως Αυτοκράτειρα των Ρωμαίων μαζί με την αδελφή της Θεοδώρα από το 1042 έως το 1050 και ως Αυτοκρατορική σύζυγος από το 1028 έως το 1042.  Υπάρχει ψηφιδωτό της στον γυναικωνίτη της Αγίας Σοφίας.

Την έχουν χαρακτηρίσει ως την Αυτοκράτειρα με την μεγαλύτερη επιρροή τον 11ο αιώνα, η οποία καθόρισε για τέσσερις συνεχόμενες φορές τον Αυτοκράτορα των Ρωμαίων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ