today-is-a-good-day
20.1 C
Athens

Η Ελλάδα ξανά από κομπάρσος πρωταγωνιστής των εξελίξεων

Η Ελλάδα έπαψε να είναι ο φτωχός συγγενής της Ευρώπης και έχει καταστεί ισότιμος συνομιλητής της, ενώ  ο Κυριάκος Μητσοτάκης παίζει κεντρικό ρόλο στις σκληρές διαπραγματεύσεις των Βρυξελλών, με συμμαχίες και πρωτοβουλίες, που «ανακατεύουν» την ευρωπαϊκή τράπουλα.

Του Κώστα Πασίση

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός έδειξε ότι όσα λέει στις τηλεφωνικές επικοινωνίες με τους ηγέτες της Ε.Ε  τα κάνει πράξη. Έτσι, από την αρχή της συνόδου Κορυφής της Ε.Ε ζήτησε ξεκάθαρες επιλογές για αυστηρές κυρώσεις κατά της Τουρκίας, υπογραμμίζοντας ότι δεν γίνεται η Τουρκία να παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα δύο κρατών μελών και να μην υπάρχει ισχυρή αντίδραση.

Επιπλέον «στρίμωξε» την Τουρκία και για την τελευταία της άκρως προκλητική ενέργεια της με τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, επισημαίνοντας:  ότι είναι ενδεικτικό για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει τις διεθνείς συμφωνίες, τον αλληλοσεβασμό και τον διαθρησκειακό διάλογο.

Η πρωτοβουλία, όμως, που προκάλεσε «πονοκέφαλο» και λαμβάνει σοβαρά υποψη της η Ευρώπη και η Γερμανική Προεδρία είναι η αυστηρή επισήμανση ότι η Ελλάδα θα κάνει χρήση του άρθρου 42 της Ευρωπαϊκής Συνθήκης που προβλέπει την αλληλεγγύη και την αλληλοβοήθεια των εταίρων, όταν ένα κράτος-μέλος δέχεται επίθεση από τρίτη χώρα.

Κάπου εκεί, η Ευρώπη έχασε τη …βολή της, σε βαθμό που ακόμη και η επιφυλακτική Γερμανία να συζήτα πλέον το θέμα Τουρκία.

Απόρροια των πιέσεων της Ελληνικής πλευράς ήταν να αρχίσει να συζητείται στο παρασκήνιο, μεταξύ των ευρωπαίων αξιωματούχων το ενδεχόμενο να πραγματοποιηθεί το Σεπτέμβριο μια έκτακτη συνεδρίαση του Ευρωπαικού Συμβουλίου όπου θα συζητηθεί το θέμα με την Τουρκία.

Στο ίδιο «μοτίβο» εξετάζεται και η περίπτωση να γίνει, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής, μια συνάντηση με τη συμμετοχή του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, της Γερμανίδας καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ, του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, του Σαρλ Μισέλ και της προέδρου της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, με αντικείμενο την αποκλιμάκωση της έντασης.

Ωστόσο κυβερνητικές πηγές απέφυγαν να επιβεβαιώσουν τις σχετικές πληροφορίες, που κυκλοφορούν στις Βρυξέλες.

 

Οι κινήσεις που «πόνεσαν» τον Ερντογάν

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης από την πρώτη ημέρα που έγινε Πρωθυπουργός έδειξε ότι είναι ένας ευρωπαίος μεταρρυθμιστής, που πρωτίστως νοιάζεται για το συμφέρον της χώρας του, αλλά παράλληλα εργάζεται συνολικά και για το ευρωπαϊκό οικοδόμημα.

Αυτό προκύπτει από την επιστολή εννέα χωρών , μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα προς τον   πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, για την έκδοση ευρωομολόγου, με σκοπό  την καταπολέμηση των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας του κορωνοϊού.

Την επιστολή, πλην του Κυρ. Μητσοτάκη, είχαν συνυπογράψει  ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ και οι πρωθυπουργοί των Ιταλίας, Πορτογαλίας, Βελγίου, Ιρλανδίας, Σλοβενίας και Λουξεμβούργου.

Μεγάλη επιτυχία για την Ελλάδα ήταν και η έλευση  στον Έβρο της πρόεδρου της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν η οποία χαρακτήρισε  τα σύνορα της Ελλάδας, ως ευρωπαϊκά.

Ένα ηχηρό χαστούκι στον Ταγίπ Ερντογάν που εκείνη την περίοδο είχε εξαπολύσει στα ελληνικά σύνορα ορδές παράνομων μεταναστών οι οποίοι προσπάθησαν ανεπιτυχώς να εισέλθουν σε ελληνικό έδαφος.

Η ιστορική συμφωνία κήρυξης ΑΟΖ με Ιταλία, οι προχωρημένες  συνομιλίες,  με την Αίγυπτο για το ίδιο θέμα. Μάλιστα ο νέος πρέσβης της Ελλάδας στο Κάιρο, Νίκος Γαριλίδης σε συνέντευξη του, δηλωσε σχετικά: «Είμαστε κοντά, πολύ κοντά» σε μια συμφωνία». Και η ενίσχυση των δεσμών με το Ισραήλ, έχουν καταστήσει την Ελλάδα διεθνή παίχτη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ